Презентація "Вуглеводи, ліпіди огляд будови й біологічної ролі"

Про матеріал
Мета:  навчальна: розширити знання про вуглеводи та ліпіди, поглибити знання про їх будову та фізико-хімічні властивості; розкрити біологічну роль вуглеводів та ліпідів для живих організмів;  розвивальна: розвивати увагу, пам’ять,уміння логічно мислити, робити висновки та узагальнювати інформацію;  виховна: виховувати розуміння єдності всього живого, інтерес до предмета. Після засвоєння курсу учень повинен: Описувати: • властивості та біологічну роль вуглеводів та ліпідів; Оперує термінами: • вуглеводи, ліпіди, моносахариди, олігосахариди, дисахариди, полісахариди, жири, фосфоліпіди, гліколіпіди, стероїди. Наводить приклади: • продуктів, що містять ліпіди та вуглеводи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вуглеводи, ліпіди: огляд будови й біологічної роліЗАНЯТТЯ № 3

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Вперше запропонував термін "вуглеводи"К. Г. Шмідт1844 рік Міжнародна комісія по реформі хімічної номенклатури запропонувала термін "вуглеводи" замінити на…1927 рік. Але залишилася стара назва "вуглеводи"«гліціди»Історія вивчення вуглеводів

Номер слайду 4

Вміст у клітині хімічних сполук. Неорганічні речовини. Органічні речовини. Вода. Мінеральні соліВуглеводи. Нуклеїнові кислоти. Жири. Білки

Номер слайду 5

Класифікація вуглеводів. За хімічним складом. Моносахариди. Дисахариди. Альдози. Кетози. Полісахариди. Полісахариди I порядку (олігосахариди)Полісахариди IІ порядку (полісахариди)Гомополі-сахариди. Гетерополі-сахариди

Номер слайду 6

Хімічний склад вуглеводів. СНОКарбон. Водень. Оксиген. Співвідношення оксигену та водню аналогічно співвідношенню їх у молекулі води.

Номер слайду 7

 це органічні сполуки із загальною формулою Вуглеводи. Cn(H2 O)nде n – число не менше 3

Номер слайду 8

органічні сполуки із загальною формулою (CH2 O)n.альдегідна група. Гідроксильна група. Добре розчиняються у водіМоносахариди, або прості цукри

Номер слайду 9

Моносахариди. Молекули мають різну кількість атомів карбону. Мають солодкий смак та розчинні у водіТріози. Тетрози. Пентози. Гексози. Декози

Номер слайду 10

Приклади моносахаридів. Глюкоза. Фруктоза

Номер слайду 11

Полімерні вуглеводи, молекули яких складаються з 2-х до 10 мономерних ланок, з’єданих ковалентними зв ’язками. Олігосахариди. Мальтоза (солодовий цукор)

Номер слайду 12

Полімерні вуглеводи, молекули яких складаються з 2-х мономерних ланок. Дисахариди. Сахароза (глюкоза+фруктоза)

Номер слайду 13

Високомолекулярні вуглеводи, полімери моносахаридів. Полісахариди. Глікоген

Номер слайду 14

Особливості будови моносахаридів, дисахаридів та полісахаридів. Сполука. Будова. ВластивостіДе зустрічається. Глюкоза. Містить 6 атомів карбону. Лінійна, або кільцева молекула. Має солодкий смак. Добре розчинна. Клітини всіх живих організмів. Моносахарид. Глюкоза

Номер слайду 15

Особливості будови моносахаридів, дисахаридів та полісахаридів. Сполука. Будова. ВластивостіДе зустрічається. Сахароза. Складається з глюкози та фруктози. Має солодкий смак. Добре розчинна. Зелені рослини. Дисахарид. Сахароза

Номер слайду 16

Особливості будови моносахаридів, дисахаридів та полісахаридів. Сполука. Будова. ВластивостіДе зустрічається. Целюлоза. Має лінійну структуру. Одна молекула може мати 10000 мономерів. Не розчинна сполука. Не має солодкого смаку. Усі рослини. Полісахарид. Целюлоза

Номер слайду 17

Функції вуглеводів

Номер слайду 18

Функції вуглеводів

Номер слайду 19

Поширення у природі

Номер слайду 20

Перший елементарний аналіз. А. ЛавуазьєНа початку XIX ст. Перші дослідження хімічної будови належатьІсторія вивчення ліпідів. К. Шеєле. М. Шеврольє

Номер слайду 21

Класифікація ліпідів. За хімічним складом. ПростіВоски. Жири. Складні Фосфоліпіди. Гліколіпіди. Стероїди

Номер слайду 22

 це група органічних речовин, що входять до складу живих організмів і характеризуються нерозчинністю у воді та розчинністю в неполярних розчинниках. Ліпіди

Номер слайду 23

жироподібні речовини тваринного або рослинного походження, що складаються головним чином з складних ефірів вищих жирних кислот і високомолекулярних спиртів (зазвичай одноатомних). Залишок одноатомного спирту. Залишки жирної кислоти. Воски

Номер слайду 24

Побудовані з 3-атомного спирту гліцеролу та вищих жирних кислот. Жири (трігліцероли)

Номер слайду 25

складні ліпіди, що містять в своєму складі багатоатомний спирт, залишок фосфорної кислоти та залишки жирних кислот. Фосфоліпіди

Номер слайду 26

це група складних ліпідів, які містять вуглеводний компонент (залишки моно-, ди- або олігосахаридів), з’єднана з ліпідною частиною молекули за допомогою ковалентних зв’язків. Гліколіпіди. Вуглеводний компонент. Ліпідна частина

Номер слайду 27

речовини тваринного чи рослинного походження з високою біологічною активністю. Стероїди. Схема кільця стероїдів

Номер слайду 28

Функції ліпідів. Енергетична. Окислення 1 г. жиру дає39,1 к. Дж. Пластична. Основа мембранних структур. Механічний захист Утворення жирових капсул деяких внутрішніх органів. Термоізолююча. Підшкіряний жир відіграє роль термоізолятора

Номер слайду 29

Функції ліпідів. Електроізолюючамієлінові оболонки нервових клітин. Джерело ендогенної води. Окислення 100 г жиру дає108 г води. Регуляторна. Статеві гормони, кортикостероїди Вітамінна Жири є розчинником та носієм вітамінів А, В, Д, К і Е

Номер слайду 30

"Розум людський має три ключі, які все відкривають: знання, думку, уяву». В. Гюго

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 9 клас, Презентації
Інкл
Додано
20 січня
Переглядів
2923
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку