Презентація "Введення та виведення даних. Перша програма мовою Python."

Про матеріал
В роботі розглянуто функції введення та виведення даних. Наведені приклади та запропоновано виконати самостійно завдання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Введення та виведення даних. Перша програма мовою Python. Вчитель інформатики ЗОШ №12 Сизоненко Світлана Володимирівна

Номер слайду 2

З минулого уроку ви вже знаєте, що таке змінні. Запишіть декілька змінних для мови програмування Python: 12345

Номер слайду 3

До простих типів даних Python відносяться: цілі - дійсні числа – рядки тексту –Назвіть функції, які відображають ці типи даних в Python.

Номер слайду 4

В Python існує наступна функція для запиту інформації у користувача:input(“Повідомлення”)

Номер слайду 5

Як ви бачите, вона складається з команди input, яка перекладається як «ввести», та круглих дужок в які можна вносити повідомлення з яким у користувача будуть запитуватися дані. Наприклад: «Введіть а:», або «Натисніть Enter» та інше.

Номер слайду 6

Таким чином функцію можна використовувати для запиту значень змінних. Обов’язково потрібно вказати тип даних:a=тип_даних(input(“Повідомлення”))

Номер слайду 7

Наприклад:а=input(`Введіть к-т А:`)b=input(`Введіть к-т B:`)c=input(`Введіть к-т C:`)

Номер слайду 8

Що стосується виведення даних, то існує наступна функція:print()

Номер слайду 9

Рrint перекладається з англійського як “друк”, тобто програма “друкує” дані, які введені в круглі дужки. Це можуть бути числа, текст взятий в лапки, змінні або вирази. Більше того, можна виводити одразу декілька значень різних типів даних. Для цього значення чи зміні потрібно розділити комою. Наприклад:print(a,”або”,b)

Номер слайду 10

Як це записати в програмі>>> a=`Hello`>>> a. Hello>>> b=`World!`>>> b. World!>>> print(a+b)Hello World!

Номер слайду 11

Ми вже маємо достатньо теоретичних знань для того, щоб створити просту програму переведення типів даних змінних. На вході маємо число a - дробове. Програма повинна вивести цілу частину від числа a.

Номер слайду 12

Код даної програми буде виглядати так:a=float(input()) #конструкцію введення даних користувачемprint(int(a)) #конструкція виводу цілої частини від числа

Номер слайду 13

Тепер трішки ускладнимо задачу, а саме додамо повідомлення до коду. Повідомлення при запиті змінної та при виведені результату. При введенні даних буде виводитися повідомлення “Введіть дробове число а :”, а при виведенні “Ціла частина від числа а”.

Номер слайду 14

Програмний код виглядає наступним чином:a=float(input(“Введіть дробове число а: ”))print(“Ціла частина від числа а:”, int(a))

Номер слайду 15

Працюємо самостійно: Запишіть невеличку програмку “Вітання” в текстовому процесорі Блокнот. У розв’язку дайте змінним змістовні назви(за прикладом слайд 10).

pptx
Додано
20 березня 2020
Переглядів
2457
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку