Презентація "Я вмію спілкуватися" (8 клас)

Про матеріал
Онлайн-тренінг "Я вмію спілкуватися" для здобувачів освіти 8 класу. Мета: сприяння розвитку навичок ефективного спілкування, базових комунікативних навичок, протидії проявам насильства в учнівському середовищі, сприянню безпечного спілкування в інтернеті, виховання доброзичливої, чемної та впевненої манери, культури спілкування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тренінг «Я ВМІЮ СПІЛКУВАТИСЯ» 8 клас

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Спілкування (комунікація) – це процес обміну думками, почуттями, враженнями, тобто повідомленнями. Здається, що може бути простіше за спілкування: один говорить, інший – слухає. Та це не зовсім так, адже нерідко трапляється, що зміст відправленого нами повідомлення не збігається з тим, яке отримує співрозмовник. Ми звикли думати, що люди однаково сприймають світ. Та насправді кожен має власну унікальну модель світу й живе відповідно до неї. Двоє людей можуть подивитися той самий фільм, прочитати ту саму книжку, прослухати ту саму лекцію і мати від них протилежні враження. Якщо вони сперечаються між собою, то роблять це тому, що їхні моделі світу різні. Однак кожна модель має таке саме право на існування, як і наша, і треба з повагою ставитися до неї.

Номер слайду 4

Можна умовно виокремити п'ять кроківефективного спілкування S ( space) – простір;T ( take turns) – говорити по черзі;E ( eye contact) – зоровий контакт;P ( polite) – ввічливість;S ( stay on topic) – залишатися в темі.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Чимало людей дуже сором'язливі від народження. Через це вони багато втрачають. Тож коли соромишся вітатися зі знайомими твоїх батьків, розпитувати продавця про товар, запитувати дорогу чи телефонувати у довідку, якщо завжди скутий у компанії незнайомих людей, потрібно вправляти навички впевненої поведінки і подолання сором'язливості.

Номер слайду 9

РОЗВИТОКНАВИЧОК ВПЕВНЕНОГО СПІЛКУВАННЯПочніть з простого: потренуйтеся, наприклад, розпитувати про товар у магазині. Уявіть себе актором, що грає роль упевненої і розкутої людини, для якої покупки – звична річ. Напишіть сценарій, як ви покличете продавця і що запитаєте. Потренуйтеся спочатку перед дзеркалом, а потім із близькими дорослими чи другом. ЗРОБІТЬ ЦЕ! Похваліть себе і рухайтеся далі, щоразу ускладнюючи ситуації.

Номер слайду 10

Для дружнього спілкування дуже важливим є уміння робити компліменти. Комплімент – це приємні, добрі слова, які підіймають настрій, підбадьорюють людину,виражають ваше дружнє ставленнядо неї.

Номер слайду 11

Робити комплімент – це означає підлещуватися до когось. Це вміння необхідне кожній вихованій людині. Ви можете робити компліменти щодо зовнішнього вигляду співрозмовника (одягу, взуття, зачіски), його вмінь чи особистих якостей, наприклад, почуття гумору. Не менш важливим є уміння приймати компліменти. Не слід відмахуватися від них, але й не треба починати вихвалятися: «Я і не таке ще вмію!» Якщо вас хвалять, вислухайте і тепло подякуйте. Можете зробити комплімент у відповідь: «Дякую, ти теж добре катаєшся на роликах».

Номер слайду 12

ВПРАВА «КОМПЛІМЕНТ ДЛЯ ОДНОКЛАСНИКА»Ти подобаєшся мені. ЧОМУ?Тому, що …

Номер слайду 13

Є ситуації, в яких буває складно відмовитися, відкрито висловити свої почуття,попросити когось про послугу чи відстояти себе. У таких ситуаціях одні люди поводяться пасивно – нехтують власними інтересами і за будь-яку ціну намагаються уникати конфліктів; інші – впевнено відстоюють свою позицію, зважаючи на почуття та бажання інших, а деякі – намагаються агресивно відстояти власну позицію, не зважають на інтереси довколишніх.r

Номер слайду 14

«Якщо хтось у черзі стає попереду мене, я …». Вправа. Продовжте речення

Номер слайду 15

Не слід боятися відстоювати свої інтереси, але робити це треба без агресії!

Номер слайду 16

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}УПЕВНЕНОПАСИВНОАГРЕСИВНОХочеш повернути бракований товар. Хочеш попросити про послугу чи допомогу. У ситуації, коли будь-яке загострення стосунків є небезпечним. Тобі пропонують щось небезпечне або те, що тобі не підходить. На тебе напали або намагаються кудись затягти. МОЗКОВИЙ ШТУРМ

Номер слайду 17

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}УПЕВНЕНОПАСИВНОАГРЕСИВНОТобі пропонують щось небезпечне або те, що тобі не підходить. У ситуації, коли будь-яке загострення стосунків є небезпечним. На тебе напали або намагаються кудись затягти. Хочеш повернути бракований товар. Хочеш попросити про послугу чи допомогу. Хоча у деяких випадках доцільно виявити пасивність, а іноді доводиться реагувати й агресивно, впевнена манера спілкування є найкращою у більшості життєвих ситуацій.

Номер слайду 18

БЕЗПЕКА СПІЛКУВАННЯ В ІНТЕРНЕТІІНТЕРНЕТ – ЦІКАВИЙ І КОРИСНИЙ ЗАСІБ НАВЧАННЯ, ВІДПОЧИНКУ, СПІЛКУВАННЯ З ДРУЗЯМИ. ВОДНОЧАС СВІТОВА КОМП'ЮТЕРНА МЕРЕЖА МІСТИТЬ БАГАТО НЕБЕЗПЕК ДЛЯ ПСИХІЧНОГО ТА ФІЗИЧНОГО ЗДОРОВ'Я КОРИСТУВАЧІВ.

Номер слайду 19

КІБЕРБУЛІНГ У СУЧАСНОМУ СВІТІ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ДУЖЕ БАГАТО ПРОЦЕСІВ ІЗ РЕАЛЬНОГО ЖИТТЯ ПЕРЕМІСТИЛИСЯ В ЖИТТЯ ВІРТУАЛЬНЕ: СПІЛКУВАННЯ, НАВЧАННЯ, ПЕРЕГЛЯД ФІЛЬМІВ, НОВІ ЗНАЙОМСТВА ТОЩО. ДРУЖБА, ЛЮБОВ, РОЗДРАТУВАННЯ, АГРЕСІЯ ТА ІНШІ ЕМОЦІЇ «ПЕРЕКОЧУВАЛИ» У СВІТ ОНЛАЙН. КІБЕРБУЛІНГ – ЦЕ НОВІТНЯ ФОРМА АГРЕСІЇ, ЩО ПЕРЕДБАЧАЄ ЖОРСТОКІ ДІЇ З МЕТОЮ ДОШКУЛИТИ, НАШКОДИТИ, ППРИНИЗИТИ ЛЮДИНУ З ВИКОРИСТАННЯМ МОБІЛЬНИХ ТЕЛЕФОНІВ, ЕЛЕКТРОННОЇ ПОШТИ, СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖ ТОЩО.

Номер слайду 20

ЩО МОЖЕ ЗРОБИТИ ТОЙ, КОМУ НАДХОДЯТЬ СМС НЕПРИЄМНОГО ЗМІСТУ?ЯК ПОЗБУТИСЯ НЕПРИЄМНОГО СПІВРОЗМОВНИКА У СОЦІАЛЬНІЙ МЕРЕЖІ?ЩО РОБИТИ, КОЛИ ХТОСЬ ОБРАЖАЄ ТЕБЕ В ІНТЕРНЕТІ, ПОШИРЮЄ ПЛІТКИ, ТВОЇ ОСОБИСТІ ФОТО ЧИ ВІДЕО?

Номер слайду 21

МІФ ЧИ ФАКТ

Номер слайду 22

У БУЛІНГУ ТА КІБЕРБУЛІНГУ НЕМАЄ НІЧОГО СЕРЙОЗНОГО. ЦЕ ПРОСТО ДРАЖНИЛКИ.

Номер слайду 23

МІФ

Номер слайду 24

ЯКЩО НАД КИМОСЬ ЗНУЩАЮТЬСЯ, ВІН САМ ВИНЕН У ЦЬОМУ.

Номер слайду 25

МІФ

Номер слайду 26

ДЕХТО З ТИХ, НАД КИМ ЗНУЩАЛИСЯ, МОЖЕ ПОЧАТИ ОБРАЖАТИ ІНШИХ.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

КОЛИ БАЧИШ, ЩО З КОГОСЬ ЗНУЩАЮТЬСЯ, НАЙКРАЩЕ ВДАТИ, НІБИ НІЧОГО НЕ ПОМІЧАЄШ.

Номер слайду 29

МІФ

Номер слайду 30

НЕ ВАРТО ВИКОРИСТОВУВАТИ НАЗВИ МІСТ, ІМЕНА, НОМЕРИ ТЕЛЕФОНІВ ТА ДАТУ НАРОДЖЕННЯ ЯК НАДІЙНІ ПАРОЛІ.

Номер слайду 31

Номер слайду 32

ЯКЩО ВИ ЗБИРАЄТЕСЯ ПОШИРИТИ ІНФОРМАЦІЮ, ФОТОГРАФІЇ СВОЇХ ЗНАЙОМИХ, НЕ ТРЕБА ЗАПИТУВАТИ ЇХНЬОГО ДОЗВОЛУ.

Номер слайду 33

МІФ

Номер слайду 34

УСЕ, ЩО ВИ ПУБЛІКУЄТЕ ОНЛАЙН, МОЖЕ БУТИ РОЗПОВСЮДЖЕНЕ НАБАГАТО ШИРШЕ.

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Широко відомі слова Антуана де Сент-Екзюпері: “Єдина справжня розкіш – це розкіш людського спілкування”. Але для декого ця розкіш перетворюється на муку (якщо людина надто сором’язлива і невпевнена в собі). Зустрічаються і “генії” у спілкуванні – люди, які в тій чи іншій ситуації інтуїтивно знаходять правильні прийоми контакту. Перевірте свою комунікабельність за допомогою цього тесту. Кожна відповідь “так” оцінюється в 2 бали,” іноді” – 1, “ні” - 0.1. Завтра у вас побачення. Ви постійно думаєте про нього,можливо, довго не можете заснути?2. Ви приїхали у чуже місто, де живуть ваші родичі. Зупинилися у одного з них, інші теж знають про ваш приїзд, і не можна не відвідати їх. Ви відкладаєте візити до останнього моменту?3. Вас попросили виступити на зборах з повідомленням. Ви незадоволені?4. Життя “дало тріщину”: і справи не складаються, і в коханні “прокол”. Ви можете поплакатися навіть недуже знайомій людині?5. Настрій паршивий. А на вулиці до вас підходить незнайомець і просить показати дорогу. Ви відповідаєте роздратовано?6. До старих неприємностей додалась сварка з батьками. Чи поясните ви її тим, що батьки і діти ніколи не зможуть зрозуміти один одного?

Номер слайду 37

7. Знайомий позичив у вас невелику сумму грошей і забув про це. Нагадаєте йому про борг?8. В їдальні ви отримали супертвердий шніцель. Ви будете влаштовувати сварку з цього приводу?9. В електричці навпроти сидить людина, явно налаштована поговорити. Ви відповідаєте на запитання сухо, подумки відсилаючи її… в інший вагон?10. В магазині черга – дають потрібну вам річ. Будете стояти?11. Ваші друзі посварилися. Обидва приходять до вас: розсудить, хто правий. Ви беретесь за роль судді з великою неохотою?12. Ви любите Pink, а ваша приятелька вважає її вульгарною. Їй подобається фільми Тарковського, а ви віддаєте перевагу американським комедіям. Її думку ви категорично відхиляєте, визнаючи тільки свій смак?13. У гардеробі ви почули, як двоє обговорюють, що рок-зірка повісилась. А ви тільки що бачили її у прямому ефірі. Ви проінформуєте їх?14. Приятель просить вас перевірити твір чи задачу з алгебри. Просьба викликає у вас незадоволення?

Номер слайду 38

Тепер підрахуйте бали.26-28 балів. Назвати вас комунікабельним неможливо. Ви явно надаєте перевагу усамітненню, хоча самі себе за це караєте. Всі колективні справи вас дратують, і при кожному зручному випадку ви намагаєтесь від них ухилитися. Ясно, що це не сприяє вашим контактам з оточуючими, які поступово віддаляються від вас. Подумайте, може, справа не в тому, що ви не бажаєте бути у колективі, а в вашому небажанні йти на зустріч людям.24-25 балів. Не дуже ви говіркий, у всякому разі самі розмову навряд чи розпочнете. Приятелів у вас небагато, хоча один друг є, який пробачає вам замкнутість розуміючи що це неголовне. Перехід на інше місце навчання чи роботи вас лякає – через необхідність нових контактів. Втім, буває, що захопившись справою,ви забуваєте про свою відлюдкуватість і стаєте комунікабельною людиною. Ось такий стан і прагніть підтримувати.19-23 балів. Ну що ж, ви достатньо комунікабельний і в незнайомій компанії почуваєте себе в своїй тарілці. Нові знайомства вас не бентежать, але це не означає, що ви будете їх завжди продовжувати. В розмові ви можете вільно вставити свої “п ять копійок”, однак в дискусії вступаєте рідко.14-18 балів. У вас з комунікабельністю все в нормі. Дякуючі допитливості ви вислуховуєте кожного нового співрозмовника. До ваших достоїнств потрібно віднести і те, що ви заперечуєте не гарячкуючи, не силуючи інших, а прагнете переконати. Нові контакти даються вам легко і просто. Якщо щось вас і дратує то це багатослівність, суєтливість, екстравагантність. Хоча і в цих випадках ви вмієте стриматися.

Номер слайду 39

9-13 балів. Так, у некомунікабельності вас не дорікнеш. Вам не заважало б трохи зменшити допитливість, дещо менше говорити, а головне – менше висловлюватися з будь-якого приводу. Визнайте, ви любити бути у центрі уваги. Відмовляти в проханнях ви не вмієте, навіть коли виконати не в силах. Чому вам не заважало б повчитися, то це ретельності і вмінню не пасувати перед труднощами. Однак якщо ви побажаєте, то зможете себе примусити не відступати, довести почату справу до кінця.4-8 балів. Про таких, як ви, кажуть “свій хлопец”. Спілкуватися, бути на людях – ваша потреба. Жодну справу повз себе не пропустите, особливо якщо робити нічого, а тільки можна посперечатися. Вступаєте в розмову ви обов’язково, навіть коли зовсім не уявляєте про що йде мова. Розпочати справу для вас важливіше, ніж її закінчити. Оточуючи відносяться до вас доброзичливо, але з деяким сумнівом. Трохи більше самокритики вам не завадило б.3 і менше. Спілкування з вами вимагає деяких зусиль. Ваша балакучість, можливо, і не викликала б протесту, якби ви не прагнули бути суддею в справах, до яких, правду кажучи, не дуже розумієтесь. Об активність, терплячись, стриманість не входять в число ваших позитивних рис, а ось образливі ви через міру. Подумайте про те, що кожен характер, в тому числі і свій, можна покращити.

pptx
Додано
14 квітня 2021
Переглядів
2433
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку