Презентація "Як дарувати та отримувати подарунки"

Про матеріал
Презентація призначена для використання на уроці етики в 5 класі. Розроблена відповідно до підручника Етика, 5 клас, Данилевська О. М., Пометун О. І. (Видавництво: Генеза).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як дарувати та отримувати подарунки. Школа І-ІІІ ступенів № 280 м. Києва. Етика 5 клас. Вчитель Наказна Н. Г.style.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 2

Дарувати подарунки – це мистецтво, як і будь-яке мистецтво, його можна опанувати. Подарунковий етикет навчить робити це доречно.

Номер слайду 3

Емоції. Перед тим, як робити подарунок, подумайте, якими словами ви будете його супроводжувати. Постарайтеся підібрати небанальні фрази. Підкресліть своїми словами оригінальність подарунка, який ви обрали.

Номер слайду 4

Основні приводи для дарування подарунків: Подарунки можна робити при вітанні:з народженням дитини;вступом у шлюб; отриманням нагороди або премії;підвищенням на посаді;публікацією в газеті чи журналі, виступом на телебаченні; присвоєнням наукового ступеня або наукового звання.

Номер слайду 5

Подарунки можна робити з нагоди: відходу на пенсію;ювілеїв;річниці весілля: кожні п'ять років до 30-річчя шлюбу, потім 40-, 50-, 60-річчя;круглих дат у трудовій діяльності.

Номер слайду 6

Подарунки можна робити в знак подяки:за понаднормову роботу, виконану співробітником в незручний час;виконання термінової роботи по вашому завданню;безкорисливу добровільну допомогу.

Номер слайду 7

Подарунки можна робити в знак вибачення:за непорозуміння;нанесену людині образу;у випадку, якщо ви не прийшли на яке-небудь важливий захід, на яке вас запросили.

Номер слайду 8

Загальні правила вручення подарунків1. Подарунок віддає тому, кому він призначений, той, хто дарує. Якщо з яких-небудь причин це зробити неможливо, слід або за погодженням перенести час вручення, або попросити віддати подарунок будь-кого з колег, заздалегідь вибачившись і обговоривши дане питання з одержувачем подарунка.2. При врученні подарунка не можна натякати на його вартість і зусилля, витрачені на його придбання.3. Особливу увагу слід звернути на упаковку. Красиво упакувати подарунок допоможуть в магазині, але якщо у вас є художній смак, то з цим завданням доцільно впоратися самому.4. При врученні подарунка слід бути щирим, ввічливим і тактовним.5. Якщо при врученні подарунка ви хочете підкреслити своє шанобливе ставлення до того, кому даруєте, то подарунок зазвичай вручається двома руками. Приймають подарунки в таких випадках теж двома руками.

Номер слайду 9

Загальні правила при отриманні подарунків1. Одержавши подарунок, необхідно подякувати за нього. Не слід розглядати подарунок як належне.2. Приймати подарунок треба з виразом задоволення, навіть якщо вручається річ у вас вже є і вам вона не потрібна.3. Після отримання подарунка етикет рекомендує звільнити сотню на упаковки і відкрити в присутності дарувальника. Думка про те, що це треба зробити тільки після відходу дарувальника, є помилковим.4. Слід пам'ятати, що подарунки у вигляді спиртного, кондитерських і тютюнових виробів треба відразу запропонувати присутнім колегам.5. При прийомі подарунка не слід вимовляти фраз, що стосуються витрат, витрачених на його придбання, можливості отримання подібної речі ("Навіщо ви так витратилися!", "Не знаю, чи зможу я прийняти таку річ!" І т.д.). 

Номер слайду 10

Предмети, придатні для подарунку

Номер слайду 11

Подарунки офіційні: квіти, букетом або у кошику; художньо оформлене видання, гарне вино, кришталь, дорогі цукерки у коробці.

Номер слайду 12

Гастрономічні: торт, дорогий елітний чай, кава, какао, швейцарський або бельгійський шоколад, апельсини, варення власного виготовлення.

Номер слайду 13

Предмети гардеробу: сумка, шарф, домашні туфлі, чоловіча сорочка, рукавички, шкарпетки, ремінь, панчохи, сонячні окуляри, відріз на плаття, косинка.

Номер слайду 14

Куріння: 10-20 пачок сигарет, які подобаються імениннику, але сам він їх рідко купує; запальничка, гарна попільничка, коробка сигар.

Номер слайду 15

Закордонному гостеві: національні художні твори, вітчизняні алкогольні напої, альбом з національними творами мистецтва, платівки або музичні диски.

Номер слайду 16

Ювелірні вироби — натуральні і штучні: запонки, намисто, кліпси, браслет, брошку. Зауважте при цьому, що штучні прикраси повинні бути самими модними.

Номер слайду 17

Живі подарунки (за узгодженням з майбутнім господарем): щеня, кошеня, золота рибка, папуга.

Номер слайду 18

Косметика: парфуми, оригінальний крем для гоління, пудрениця, запашна сіль для ванни, косметична сумка.

Номер слайду 19

Подарунки «для господарства»: дорожня праска, лампа-нічничок, чайник зі свистком, скатертина із серветками, елегантна господарська сумка.

Номер слайду 20

Усякі різні варіанти: альбом для марок або діафільмів, авторучка гарної якості, шкіряний гаманець (з однією монетою всередині), хороший папір для листів, барометр, компас, хороший ремінець для годинника, ваза для квітів, аксесуари для автообіля, диванна подушка, щось зі спортивного або туристичного інвентарю, тощо.

Номер слайду 21

Для подарунка не підходять предмети, які асоціюються з хворобою (наприклад, градусник для вимірювання температури тіла, грілка, лікувальна мазь). Білизну можна дарувати тільки членам родини, у крайньому випадку такі подарунки роблять одна одній близькі подруги. Варто пам’ятати, що окремі подарункові предмети пов’язуються з деякими забобонами. Хусточки ніби сприяють сльозам і сварці, гвоздики не приносять щастя в коханні… Люди володіють різним ступенем забобонності, окремих осіб такі подарунки можуть роздратувати. Стосовно вас, чого б вам це не коштувало, будь-який подарунок приймайте з посмішкою і веселим настроєм.

Номер слайду 22

Особа, що приймає подарунок, повинна відразу, у присутності дарувальника, презент розвернути, похвалити гостя за вдалий вибір і обовязково подякувати. Квіти поставити у воду. Дуже неввічливо відкласти подарунок, не розгорнувши його. Отриманий подарунок не тільки не слід критикувати, але навіть натяком виявляти своє невдоволення. У випадку, якщо ви одержуєте, як вам здається, занадто дорогий подарунок, варто промовити: «Спасибі, але мені ніяково, не слід його приймати. Тепер уже нічого не поробиш, хоча повірте, такий подарунок мене більше збентежив, аніж викликав радість». Повернення подарунка (поштою) загрожує припиненням знайомства.

Номер слайду 23

Не обов’язково спеціально дякувати відправникові за отримані поштою письмові поздоровлення, це можна зробити і при черговій зустрічі усно. А от за надіслані квіти обов’язково варто подякувати по телефону або письмово.

Номер слайду 24

Міжнародний етикет прийняття подарунків: В Японії існує звичай - приймати подарунки обома руками. Хорошим тоном вважається    ввічливо відмовлятися від нього перед прийняттям. У Китаї перед тим як приймати подарунок, ви повинні відмовитися від нього три рази! Дарувальник при цьому повинен продовжувати наполягати на прийнятті подарунка. Щоб не виглядати жадібним, сувеніри не розгортаються в присутності дарувальника. В Ірландії, навпаки, подарунки зазвичай відкриваються перед дарувальником. В арабських країнах подарунки приймаються правою рукою, а не лівою. Хоча ви можете приймати їх і двома руками - це теж вважається прийнятним. У Південній Кореї після прийняття подарунка одержувач повинен відповісти сувеніром аналогічної вартості. У Сінгапурі одержувач, як правило, спочатку відмовляється приймати подарунок. А в Гонконзі, щоб уникнути прояву жадібності, від нього заведено відмовлятися кілька разів перед безпосереднім прийняттям.

Номер слайду 25

Уміння дарувати подарунки – вміння любити людину. Подарунок – це вираження гарного ставлення до людини, а свято – символ щирих відносин між людьми. Даруйте лише позитивні емоціїДякую за увагу : )

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Рогозняк Валентина Танасіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Оксіна Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Етика 5 клас (Данилевська О.М., Пометун О.І.)
Додано
29 квітня 2020
Переглядів
7817
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку