Презентація "Як говорити з дітьми про війну"

Про матеріал
Зараз Україна переживає складні часи, але ми маємо, при можливості, залишатися на зв*язку з дітьми і підтримувати їх. Учитель початкової школи - людина, яку діти надзвичайно люблять і якій довіряють, тому важливо знаходити шляхи співпраці з родинами у будь - якій ситуації. Підтримка та співпраця - це головні шляхи впевнених кроків до ПЕРЕМОГИ! Всім миру та злагоди!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як говорити з дітьми про війну Презентацію підготувала вчитель - методист вищої категоріїВеремейчук Ганна Миколаївна. Початкова школа «Лісові дзвіночки»25.02.2022р.

Номер слайду 2

«Якщо ми не будемо давати дітям свою картину світу, пояснювати, що йде війна, що на ній гинуть люди, то діти фантазуватимуть і придумуватимуть свої варіанти того, що відбувається». Доктор психологічних наук Вікторія Горбунова.

Номер слайду 3

Найбільше, що травмує дітей – невпевненість батьків. Діти хочуть бачити своїх батьків упевненими людьми."В нашій країні біда. Дорослі вирішують, що робити. Ти в безпеці. Зараз важливо всім відпочити, щоб була сила допомагати в разі потреби", – ось що сказала своїй дочці дитячий та сімейний психолог, Світлана Ройз.

Номер слайду 4

За будь-яких обставин дитина шукає в нас підтримку, опору. Важливо впоратися зі своєю тривогою, щоб вмістити в себе тривогу дитини. Ми – контейнери для переживань дитини.

Номер слайду 5

«Перше, що треба визнати батькам, вчителям чи вихователям дітей, які живуть поруч з війною, це право дітей на тривогу. Не варто думати, що маленькі діти не розуміють і не усвідомлюють реальності. Адже вони слухають розмови дорослих, вловлюють їхню нервовість, чують новини по ТБ, і шкірою відчувають небезпеку». Італійська письменниця й психоаналітик єврейського походження Мазаль Пас Багдаді.

Номер слайду 6

Як допомогти дитині усвідомити і сприйняти інформацію:1. Поговорити. Потрібно пояснити, що таке війна, що тоді відбувається, чому так відбувається та що ми можемо зробити, щоб наша сім’я була в безпеці.

Номер слайду 7

2. Покладайтеся на свій авторитет перед дитиною. Важливо, щоб меседж був однаковий і в мами, і в тата,і в решти рідних – необхідно дитині говорити одне і те ж. Якщо мама впевнена, що “війна буде, нас усіх уб’ють”, а тато стверджує, що “не буде й у нас все чудово”, дитина буде хвилюватися ще більше.

Номер слайду 8

3. Чим менша дитина, тим менше інформації. Дворічній дитині краще пояснювати на прикладах, словах, з картинками, але не надто заглиблюючись. Якщо дитині 6-8 років, їй можна пояснювати це явище складніше. Але ні в якому разі не лякати!

Номер слайду 9

4. Не перекладайте відповідальність на дитину! Функція батьків – робити так, щоб дитина навіть у найекстре-мальнішій ситуації почувалася захищеною.

Номер слайду 10

Що можна робити, щоб зменшити тривожність дитини:1. Грати. 2. Обіймати 3. Малювати

Номер слайду 11

4. Вибирати матеріали, над якими можна відчувати контроль:пластилін, глина, тісто, кінетичний пісок.

Номер слайду 12

Токовчук Даня. Шемерда Віка. Булгакова Марія. Кравченко Тимур. Кравченко Ніка. Меньшов Кіріл. Міронов Назар. Задоя Тимофій Ліпимо з пластиліну

Номер слайду 13

6. Фантазуємо і конструюємо Юреско Вікторія Шемерда Вікторія

Номер слайду 14

Конструюємо з паперу

Номер слайду 15

Токовчук Даня. Шемерда Вікторія. Курбаль Поліна. Набірко Нікіта. Юреско Вікторія

Номер слайду 16

Булгакова Марія. Белан Нікіта. Гнатюк Аріна. Клименко Мирослава. Кравченко Ніка. Кравченко Тимур. Меньшов Кіріл. Задоя Тимофій

Номер слайду 17

7. Створюємо простір для самореалізації Конструюємо з лего. Булгакова Марія. Гнатюк Аріна. Задоя Тимофій. Клименко Мирослава. Кравченко Ніка. Кравченко Тимур. Собко Денис. Токовчук Данііл Міронов Назар. Белан Нікіта

Номер слайду 18

А найголовніше – не панікуємо,бо ми не нападаємо, а захищаємо!Слава Україні!

Номер слайду 19

При створенні презентації були використані матеріали:1. Поради психолога: « Як говорити з дітьми про війну, теракт чи військовий стан» Ніна Петриківська., інформаційний портал «Нашого цвіту по всьому світу», 2018 р.2. «Як говорити з дітьми про війну: поради психологині» Владислава Діденко, Випускова редакторка #Букв, 2022р.3. «Транслювати впевненість» Вадим Колесников, психолог, 2015р.4. «Як говорити з дітьми про війну» Джерело: dw.de.5. «Агресія і війна. Як говорити з дітьми на складні теми?» Світлана Ройз,2018р.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.7
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.7
Загальна:
4.4
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Леонова Наталья
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гонтар Марина Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Medvedchuk Ruslan
    Загальна:
    3.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    2.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
8 березня 2022
Переглядів
7449
Оцінка розробки
4.4 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку