Презентація "Як, коли і ким засновано місто Львів"

Про матеріал
Презентація до теми уроку "Король Данило - будівничий Галицько-Волинської держави"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КОЛИ, ХТО І ДЕ ЗАСНУВАВ МІСТО ЛЬВІВ Виконав: учень 7-Б класу Ватаманюк Михайло

Номер слайду 2

КОЛИ ЗАСНОВАНО ЛЬВІВ?

Номер слайду 3

1256 р. – перша згадка про місто у Галицько-Волинському літописі: “ …Зайнявся Холм…і полум’я було таке , що з усієї землі було видно заграву, також і зі Львова по Белзьких полях, бо сильним було полум’я пожежі…”

Номер слайду 4

У 2010 р. львівський історик Іван Паславський виявив стародрук французького історика XVII-XVIII ст. Мішеля Лє Кієна, у якому згадувалось про те, що Львів було засновано у 1240 р. Мечислав Орлович вказував, що заснування міста у 1240 р. певне було пов’язане із жорстоким зруйнуванням княжого Галича.

Номер слайду 5

Записи російського мандрівника Федора Глінки, який у 1805 р. побував у Львівській університетській бібліотеці, свідчать про 1245 рік заснування міста

Номер слайду 6

Існує гіпотеза про заснування Львова у 1247 р. з нагоди одруження Лева Даниловича з угорською принцесою Констанцією, дочкою короля Бели IV.

Номер слайду 7

Отже, дату першої літописної згадки про Львів за 1256 р. ніяким чином не можна вважати датою заснування міста.

Номер слайду 8

ХТО ЗАСНУВАВ МІСТО ЛЬВІВ?

Номер слайду 9

Засновником міста традиційно вважають галицького князя Данила Романовича

Номер слайду 10

Львівський історик Леонтій Войтович на основі білорусько-литовських літописів доводить, що Львів заснував Лев Данилович: за свідченнями анонімного каталонського географа XIV ст. “…з Польщею межує короліство Лева, столицею його є місто Лева.” Ф. Глінка у своїх нотатках згадував, що Львів було засновано князем Левом. На Галицькій брамі був напис: “Князь Лев поклав мені підвалини, нащадки дали ім’я Леонтополіс.” У XIII ст. місто знаходилось на межі Перемишльського та Белзького князівств, які належали Леву.

Номер слайду 11

Я. Ісаєвич припускає, що Данило Романович здійснював загальне керівництво будівництвом Львова, а Лев Данилович керував роботами безпосередньо на місці.

Номер слайду 12

ДЕ БУЛО ЗАСНОВАНО МІСТО ЛЬВІВ?

Номер слайду 13

Руський Львів складався з дитинця (Високого замку), королівської резиденції (Низького замку) та укріпленого подолу в районі сучасної площі Старий Ринок

Номер слайду 14

Львівський історик 19 ст. Ісидор Шараневич стверджував, що середньовічний Львів був заснований зовсім не там, де перебував в подальшому.

Номер слайду 15

Найімовірніше місце, звідки львів’яни могли спостерігати пожежу Холма, були Чортові (Чотові) скелі неподалік від сучасних сіл Винники і Лисиничі. Первинне місто з оборонних міркувань могло організуватись навколо такого чотового місця (сторожових застав).

Номер слайду 16

Львівська обласна археологічна експедиція Інституту українознавства ім. Івана Крип’якевича НАН України у 1973 р. виявила у районі Чортових скель рештки матеріальної культури часів короля Данила та його сина Лева. Це може свідчити на користь гіпотези І. Шараневича

Номер слайду 17

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

ppt
До підручника
Історія України 7 клас (Гупан Н.М., Смагін І.І., Пометун О.І.)
Додано
2 травня 2019
Переглядів
2254
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку