Презентація "Як люди взаємодіяли у спільнотах протягом історії. Які правила взаємодії існують у суспільстві"

Про матеріал
Презентація "Як люди взаємодіяли у спільнотах протягом історії. Які правила взаємодії існують у суспільстві" з історії України для 5-го класу допоможе учням та вчителям опрацювати тему, наочно розкриває її зміст та суть.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як люди взаємодіяли у спільнотах протягом історії. Які правила взаємодії існують у суспільстві.Історія України, 5 клас

Номер слайду 2

ЛЮДСЬКІ СПІЛЬНОТИ ВІД ПЕРВІСНОЇ ГРОМАДИ ДО ДЕРЖАВИЗ найдавніших часів, щойно люди почали виокремлюватися із природного середовища, їхня поведінка була підпорядкована меті спільного існування. Одна людина повністю поза суспільством ніяк не могла б вирішити питання харчування, безпеки, продовження роду тощо. Суспільство - форма взаємодії людей, об’єднаних спільними інтересами. Суспільство формувалося разом із розвитком людства. Так само як змінювалася людина, її заняття і уявлення про світ, змінювалися й відносини між членами суспільства. Найдавніші колективи людей вчені назвали первісними родовими громадами. Члени такої громади разом жили і працювали, усе здобуте в ході спільної праці ділили порівну. Члени громади були родичами, гуртувалися довкола найстаршої жінки-матері. Тому такий лад часто називають матріархатом. З часом заняття людей ставали більш складнішими, а часто й більш небезпечними (наприклад, полювання), тому на роль лідерів громади вийшли чоловіки. Настали часи патріархату.

Номер слайду 3

Кілька родових громад об’єднувалися в рід. Роди, що жили поруч, активно взаємодіяли. У них формувалися схожі правила поведінки, звичаї, мова, відчуття спорідненості. Кілька таких споріднених родів утворювали плем’я. Вони намагалися захищати свою територію від чужаків. Очолювали громади, роди й племена старійшини - найавторитетніші члени спільноти. Військових ватажків називали вождями. Чисельність людей зростала. Громад людей ставало більше. У межах поселень родової громади почали оселятися не тільки родичі. Люди, не пов’язані родинними зв’язками, жити спільно в одному приміщенні вони не бажали. На зміну родовій громаді прийшла сусідська громада, яка складалася з окремих сімей. Родова громада і сусідська громада. ЛЮДСЬКІ СПІЛЬНОТИ ВІД ПЕРВІСНОЇ ГРОМАДИ ДО ДЕРЖАВИЯкий спосіб взаємодії між людьми закодовано в цьому ребусі?

Номер слайду 4

З плином часу члени племінних об’єднань поступово усвідомлювали, що їх поєднують спільні традиції, мова, спільна назва. Водночас бачили, що їхня спільнота відрізняється від сусідніх. Так у результаті історичного розвитку людських спільнот сформувалися етноси, народності. На певному етапі розвитку суспільства, коли виникла потреба ефективного управління господарським життям і великими людськими спільнотами, на межі IV - III тис. до н. е. виникли перші держави. Одночасно з державою з’явилася й писемність. Перші держави сформувалися на Сході. Тодішні правителі держав - царі, фараони - мали необмежену владу над суспільством, вони могли розпоряджатися на свій розсуд багатствами держави, їх навіть вважали богами або родичами богів. Історики називають такі держави деспотіями (від грецького слова «деспот» - володар). ЛЮДСЬКІ СПІЛЬНОТИ ВІД ПЕРВІСНОЇ ГРОМАДИ ДО ДЕРЖАВИЕтнос - спільнота, у яку люди об’єднані уявленнями про спільне походження та наявністю культурної спільності — мови, звичаїв, міфів, епосу. Держава - форма організації суспільства на певній території за допомогою законів та органів влади (правитель, чиновники, армія), які утримуються за рахунок зібраних з населення податків.

Номер слайду 5

Існування держави тісно пов’язане із можливістю здійснювати владу над людьми. ЛЮДСЬКІ СПІЛЬНОТИ ВІД ПЕРВІСНОЇ ГРОМАДИ ДО ДЕРЖАВИкраїна - це певна ділянка земної поверхні держава - це форма організації суспільства. Ми точно можемо констатувати, що держава ніколи не може належити іншій державі - бо в протилежному вона втрачає свою незалежність та перетворюється в іншу державу. А ось країна може належити іншим державам і в історії України це яскраво продивляється, так країна - Україна була більшість свого часу в складі держави - Річ Посполита, Російської та Австро-Угорської держав.

Номер слайду 6

ЯКИМИ БУВАЮТЬ ДЕРЖАВИУ сучасному світі існує близько 200 держав. Як у давнину, так і в наш час, управління державами здійснюється по-різному. По-різному складалися й відносини між владою і суспільством. Залежно від характеру організації влади, характеру відносин між владою і суспільством учені розрізняють кілька видів держав. Розгляньте схему «Типи держав» і самостійно сформулюйте визначення понять: «монархія», «республіка», «демократична держава». Вам потрібно їх завершити: Монархія - це держава, у якій ... Республіка - це держава, у якій... Демократична держава - це держава, у якій...

Номер слайду 7

ТАБУ, МОРАЛЬ, ЦІННОСТІ Й ЗАКОН: СПІЛЬНЕ І ВІДМІННЕЩе на зорі своєї історії люди були змушені узгоджувати поведінку один з одним для досягнення як спільної, так і своєї мети. До наших днів протягом історії сформувалися різні форми регулювання відносин між членами суспільства. Серед них розрізняють звичаї, мораль, право, релігію та багато інших. У деяких із цих явищ збереглися ознаки й одного з найдавніших способів регулювання поведінки людей - табу.

Номер слайду 8

ТАБУ, МОРАЛЬ, ЦІННОСТІ Й ЗАКОН: СПІЛЬНЕ І ВІДМІННЕПротягом всього існування людям доводиться робити вибір: як вчинити правильно. Вчинити правильно - це діяти відповідно до норм моралі. Традиційно склалося, що вибір в усі часи робився на основі розуміння відмінності між добром і злом, що таке «добре» й «погано», «справедливо» чи «несправедливо», «правильно» чи «неправильно». У широкому розумінні, мораль і моральні цінності - це неписані правила поведінки. Серед названих вище регуляторів суспільних відносин особливе місце посідають норми права. Головними серед них є закони. Особливість норм права (а з-поміж них і законів) полягає в тому, що вони затверджуються державою, вони чітко зафіксовані в письмовому вигляді, є обов’язковими; дієвість законів забезпечується державою, яка в різний спосіб змушує громадян їх дотримуватися. У своїй сукупності, правила поведінки закріплені у звичаях, моралі, правових нормах, утворюють складну систему регулювання відносин у суспільстві. Усі форми регулювання відносин тісно переплітаються між собою. Наприклад, знайомі багатьом релігійні настанови - «не вкради», «не вбий» - є одночасно і моральними, і правовими нормами, які закріплюють за людиною право на життя та власність. Водночас існує чимало моральних норм, які напряму не відображені у праві: повага до ближнього, доброзичливість, допомога іншому у скруті, почуття обов’язку тощо. Ці правила винятково індивідуальні, залежно від обставин людина сама вирішує, що і як їй робити.

Номер слайду 9

ЯКИМИ БУЛИ ПЕРШІ ЗАКОНИ В ІСТОРІЇ СВІТУ І УКРАЇНИЗакони Хаммурапі - найдавніші закони світу. Найдавнішим законодавцем, відомим історикам, був вавилонський цар Хаммурапі. Близько 1757 р. до н. е. він уклав збірник законів - норм, які визначали правила життя суспільства. Закони були «записані» (висічені) на базальтовому стовпі. Вони встановлювали чіткий порядок у відносинах членів суспільства, визначали покарання за вчинення злочинів. Копія стели із законами Хаммурапі (Лувр, Париж)«Руська правда» - перший збірник законів на українських землях. В історії України перший збірник законів було укладено давньоруським князем Ярославом Мудрим на початку XI ст. Ця збірка законів також регулювала відносини між членами суспільства. Щоправда, захищала вона, як і більшість законів давніх держав, інтереси заможних людей. Але водночас намагалася захистити й звичайних жителів держави.«Руська правда» – джерело історії та правової системи Русі-України

Номер слайду 10

ЯКИМИ БУЛИ ПЕРШІ ЗАКОНИ В ІСТОРІЇ СВІТУ І УКРАЇНИКонституція - Основний Закон нашої держави. Головним законом нашої держави є Конституція України. Її було прийнято 28 червня 1996 р. Верховною Радою України. Усі інші закони нашої держави приймаються на підставі Конституції України і повинні відповідати їй. Усі документи нашої держави різних часів зберігаються на сайті Верховної Ради України. Конституція України складається із Преамбули (вступу) та 15 розділів і містить 161 статтю. Про права і обов’язки людини і громадянина в нашій державі розповідає ІІ розділ Конституції України.

Номер слайду 11

ПРАВА ТА ОБОВ’ЯЗКИ ЛЮДИНИ І ГРОМАДЯНИНА В УКРАЇНІСтаття 21. Усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними. Стаття 27. Кожна людина має невід’ємне право на життя. Стаття 28. Кожен має право на повагу до його гідності. Стаття 53. Кожен має право на освіту. Стаття 65. Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов’язком громадян України. Стаття 66. Кожен зобов’язаний не заподіювати шкоду природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані ним збитки. Стаття 67. Кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом... Стаття 68. Кожен зобов’язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей. З 2011 р. права людини мають свій символ/логотип — поєднання руки і голуба. Руйнуючи мовні кордони, цей логотип нагадує людям про їхні права і привертає увагу до порушень прав людини.

Номер слайду 12

ЯК ЗАХИСТИТИ СВОЇ ПРАВА В СУЧАСНОМУ СВІТІУсі люди повинні знати і вміти захищати свої права. Розуміти, куди і до кого необхідно звернутися в разі їх порушення. Вміти спілкуватися з представниками правоохоронних органів. Життєві ситуації часом потребують знання певних законів. У такому разі необхідно звертатися до юристів, адвокатів. Вони є знавцями законів і допоможуть прийняти правильне рішення щодо захисту ваших прав.12345

Номер слайду 13

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯОпрацювати параграфи 29 -30, с.164 – 177. Виписати усі терміни – вивчити. Виписати права громадян України. Виконати вправу по QR-коду на с. 169.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Кресан Алла Олексіївна
    Дякую за чудову презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Павлова Надія Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
11 травня 2023
Переглядів
3859
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку