Презентація «Як організми виживають у пустелях».

Про матеріал
Презентація до теми «Як організми виживають у пустелях» за підручником "Пізнаємо природу" 6 клас автора Д. Біди &48 (розроблено до модельної програми «Пізнаємо природу» 5- 6 класи автори: Біда Д. Д., Гільберг Т. Г., Колісник Я. І.) В презентації розкриті наступні питання: • Умови існування в пустелях. • Рослини пустель: кактус, алое, верблюжа колючка, саксаул. • Пристосування рослин до виживання в посушливих умовах пустель. • Пристосування тварин пустель до добування води. • Тварини пустель та їх пристосування до виживання в спекотних умовах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЯК ОРГАНІЗМИ ВИЖИВАЮТЬ У ПУСТЕЛІ.6 клас «Пізнаємо природу»

Номер слайду 2

Темного забарвлення ґрунтам надає … або … . Розкладання органічних решток у ґрунті здійснюють … Національним багатством України є грунти, що називаються …. У грунті живе … % усіх живих організмів на планеті. У харчовій мережі грунтового середовища існування розрізняють два види ланцюгів живлення - … та …. Просторові зв’язки ґрунтових угруповань пов’язані з … …. Проживання в норах мишей, борсуків, кротів є прикладами зв’язків …. Транспортування слимаками спор грибів є прикладом зв’язків …. Життєдіяльність ґрунтових мешканців є основою існування всіх … «Доповніть речення»

Номер слайду 3

Пригадайте, як називається найбільша пустеля світу?На якому материку вона знаходиться?Середньодобова температура в пустелі +40 °C, проте вдень пісок іноді прогрівається і до +80 °C. А вночі температура може різко впасти до -15.

Номер слайду 4

ЯКІ УМОВИ ІСНУВАННЯ В ПУСТЕЛЯХ. У пустелях сухе повітря та багато сонячного світла. В атмосфері над пустелею мало водяної пари і практично немає хмар. Упродовж дня під впливом сонця рівнинна поверхня швидко нагрівається. Пустельні ґрунти дуже бідні на гумус, у них переважають пісок, глина, щебінь, каміння. Тому такі ґрунти не утримують вологу і швидко нагріваються та охолоджуються. Значні температурні коливання — одна із особливостей пустельного клімату.

Номер слайду 5

ЯКІ УМОВИ ІСНУВАННЯ В ПУСТЕЛЯХ. Незначна кількість атмосферних опадів, які приносять вологу, — також характерна ознака пустель. Так, на більшій частині найсухіших у світі пустель Атакама й Наміб дощу не буває десятки років. Єдина волога, доступна мешканцям цих місць, — це тумани. Під час сезону дощів деякі пустелі оживають, але ненадовго, оскільки ґрунти не зберігають вологу. Пустеля Атакама

Номер слайду 6

ЯКІ ПРИСТОСУВАННЯ МАЮТЬ ПУСТЕЛЬНІ РОСЛИНИНайвідомішими рослинами посушливих місцевостей є кактуси, алое, верблюжа колючка, саксаул, ковила. Рослини пустель мають різноманітні пристосування до нестачі вологи.

Номер слайду 7

ЯКІ ПРИСТОСУВАННЯ МАЮТЬ ПУСТЕЛЬНІ РОСЛИНИУ Північній Америці розташована піщано-кам’яниста пустеля Сонора. Це царство великих кактусів - сагуаро, які ідеально пристосувалися до посушливих умов. Їхнє коріння росте у верхніх шарах для кращого збору поверхневої вологи. Основне сховище цієї вологи — товсте м’ясисте стебло, наповнене густим соком. Ребра та горбики на стеблі відкидають тінь для охолодження рослини. Листки кактусів видозмінені в колючки, які не випаровують воду та захищають рослину від поїдання. Великі кактуси сагуаро в пустелі Сонора.

Номер слайду 8

ЯКІ ПРИСТОСУВАННЯ МАЮТЬ ПУСТЕЛЬНІ РОСЛИНИАлое - це соковиті рослини, які мають пристосування, які дозволяють зберігати воду в своїх збільшених м'ясистих листках. Це дозволяє їм виживати в посушливих умовах пустель.

Номер слайду 9

ЯКІ ПРИСТОСУВАННЯ МАЮТЬ ПУСТЕЛЬНІ РОСЛИНИІнша група пустельних рослин оживає лише з появою вологи в ґрунті, а решту року перебуває в стані спокою у вигляді насіння або цибулин чи кореневищ. Період цвітіння цих рослин припадає частіше на весну, і тоді пустельна місцевість розквітає. Саме до цієї групи належать пустельні тюльпани.

Номер слайду 10

ЯКІ ПРИСТОСУВАННЯ МАЮТЬ ПУСТЕЛЬНІ РОСЛИНИІнша група рослин має розвинену кореневу систему, яка проникає в глибокі шари ґрунту й поглинає звідти воду. Тіло цих рослин укрите білими волосками, що захищають від сонця, листочки дрібні, гілочки видозмінені на колючки чи шипи. Прикладом рослин цієї групи є верблюжа колючка, саксаул.

Номер слайду 11

ЯКІ ПРИСТОСУВАННЯ МАЮТЬ ПУСТЕЛЬНІ РОСЛИНИСаксаул – це чагарники або невеликі дерева (висотою 1,5-12 м) з вилкоподібнимрозгалуженням і членистими ламкими молодими пагонами. Листя у вигляді супротивних дрібних безбарвних лусок або горбків. Коренева система потужна, досягає 10-11 м в глибину. Поширений саксаул у напівпустелях і пустелях Азії.

Номер слайду 12

ЯК ВИЖИВАЮТЬ ТВАРИНИ ПУСТЕЛІ. Незважаючи на нестачу води, спекотний клімат, сильні вітри, відсутність опадів, тварини пустель успішно виживають. Цьому сприяють їхні пристосувальні ознаки будови, функцій та поведінки.

Номер слайду 13

ЯК ВИЖИВАЮТЬ ТВАРИНИ ПУСТЕЛІ. Щоб запобігати втратам води, тварини мають товстий покрив. У єгипетських чи намібійських черепах є роговий панцир, піщаний удав та ящірки мають рогові луски, а жукскарабей та скорпіони — водонепроникну оболонку.

Номер слайду 14

ЯК ВИЖИВАЮТЬ ТВАРИНИ ПУСТЕЛІ. Багато тварин здатні отримувати воду із жиру, який вони накопичують у своєму тілі. Верблюди запасають жир у своїх горбах на спині, тушканчики — в основі хвоста.

Номер слайду 15

ЯК ВИЖИВАЮТЬ ТВАРИНИ ПУСТЕЛІ. Намібійський жук-чорнотілка здатен добувати вологу з туману, який ранковий вітер приносить із моря. Для цього жук вибирається на дюну і здіймає черевце догори. Вода конденсується на виступах його тіла і стікає просто до рота. Хижаки — кіт барханний, гієни, шакали, лисиці, сови — вологу дістають із їжі.

Номер слайду 16

ЯК ВИЖИВАЮТЬ ТВАРИНИ ПУСТЕЛІ. Цікавою твариною пустель є лисиця-фенек. Це мініатюрна пустельна лисиця Північної Африки, яка за розмірами менша за домашнього кота. Фенеки мають великі вуха, що допомагають охолоджувати кров за високих температур. А велика кількість шерсті на подушечках лап захищає від гарячого піску пустелі.

Номер слайду 17

ЯК ВИЖИВАЮТЬ ТВАРИНИ ПУСТЕЛІ. Пустельні тварини активні в нічні прохолодні години. Удень вони ховаються в ґрунті, під камінням. Наприклад, піщанки риють нори, у яких живуть цілими колоніями.

Номер слайду 18

Опрацювати &48, пройти тестування «Як організми виживають у пустелях»Домашнє завдання.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Максименко Наталія Олексіївна
    Велике Вам дякую за змістовні презентації!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Майченко Ольга Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кравцова Натали
    Велике дякую! Дуже гарна робота!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 квітня
Переглядів
4468
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку