Презентація "Як працюють історики"

Про матеріал

Презентація до уроку "Як працюють історики" за підручником: Вступ до історії: підручник для 5 класу закладів загальної серпедньої освіти / І.Я.Щупак, І.О. Піскарьова, О.В.Бурлака

(дистанційне навчання)


При скачуванні оцініть роботу: напишіть коментар, поставте лайк. Буду вдячна. Хай слугує.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЯК ПРАЦЮЮТЬ ІСТОРИКИ5 клас. Вчитель історіїДубровицького навчально-виховного комплексу “Ліцей-школа” Браздецька Т. М.

Номер слайду 2

Опрацьовуючи матеріал з історії відкрий робочий зошит, запиши дату та тему нашого заняття. Всі практичні завдання виконуй в зошиті.

Номер слайду 3

Після вивчення теми маємо: Знати значення понять: Вміти:“історичний факт”;“історична особа”;“історичний образ”;“історичне дослідження”працювати з картою;за фотоматеріалами визначати історичні події та описувати їх;складати пам'ятки.

Номер слайду 4

Батько історіїГеродо́т Галікарна́ський, (між 490 і 480 до н. е. — близько 425 до н. е.) — давньогрецький історик, названий Цицероном «батьком історії». Один з перших географів і вчених-мандрівників. На підставі побаченого на власні очі і почутих розповідей створив перший загальний опис відомого тоді світу. Автор «Історії» в дев'яти книгах, присвячених опису греко-перських воєн з викладом історії держави Ахеменідів, Єгипту та ін., містить перший систематичний опис життя і побуту скіфів.

Номер слайду 5

Батько історіїhttps://www.youtube.com/watch?v=zb. Lvzn. E1opo&list=PLi. W5 KBAe_Wjpwy1 O8v. XDj9 PLr1uz. Ph_FI&index=1 Дізнайся більше про Геродота переглянувши відео за посиланням

Номер слайду 6

Діємо: практичні завдання. Працюючи з текстом підручника, з’ясуйте, як історики «пишуть» історію. Результат свого дослідження оформіть у вигляді пам’ятки «Як написати історію» (за поданим початком). (ст.132-135) Пам'ятка «Як написати історію»Зібрати і обміркувати відомості про події минулого, знання про котрі здаються важливими. Описати події минулого так, як ви це бачите.…

Номер слайду 7

Діємо: практичні завдання1. Розгляньте карту й визначте «головних героїв» розповіді Геродота з історії Скіфії.2. Які знання з давнього минулого України дає нам карта? (опишіть).3. Пригадайте, що таке легенда карти? (визначення запишіть)

Номер слайду 8

Варто запам'ятати!Історичне дослідження - зібрані й обмірковані відомості про події минулого, знання про які є важливими та які історик описує за власним баченням.Історичний образ - уявлення про якусь подію або особу, що сформувалося в результаті історичного дослідження.Історичні постаті (особи) - головні герої історії, які своїми вчинками впливали на хід історії.Історичні факти - події, явища, процеси, які відтворив, реконструював історик на основі відбору правдивих, важливих, на його думку, відомостей про минуле. Толерантність - уміння бути неупередженим, адже відомості історичних джерел потребують перевірки та підтвердження.

Номер слайду 9

Діємо: практичні завдання. Розгляньте історичні події з історії України, зображені на фото. За допомогою пам'ятки укладіть оповідь про будь-яку з них за вибором.

Номер слайду 10

Використовуємо. Пам’ятка для складання повідомлення про історичний факт1. Про який історичний факт ви розповідатимете (назва розповіді)?2. Коли й де відбулася подія, про яку будете розповідати?3. Які історичні діячі були задіяні під час цих подій? Які ролі вони виконували?4. Яких груп людей у суспільстві стосуються досліджувані події та явища?5. Який зміст описуваного історичного факту: а) які причини цієї події; б) які наслідки події можна визначити; в) це поодинока подія чи одна з багатьох подібних; г) яке історичне явище відображає ця подія (разом з іншими, подібними до неї)?6. Яке значення для розвитку суспільства мають історичний факт, подія?7. Яким чином зберігається пам’ять про історичний факт, подію?

Номер слайду 11

Стане у нагоді!

Номер слайду 12

Дякую за увагута любов до історії!Історія – наші корені. Без них не можливе життя сьогодні і в майбутньому.                                                    М. Амосов

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
4.5
Загальна:
4.4
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Бежан Валентина Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Срібняк Олена Сергіївна
    Загальна:
    3.7
    Структурованість
    3.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
5 травня 2020
Переглядів
5335
Оцінка розробки
4.4 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку