Презентація "Як приборкати власного дракона"

Про матеріал
Не потрібно навчати, або виховувати дитину, вона є нашим відображенням та віддзеркаленням. Тому важливо навчити її найкращим культурним цінностям, які існують в сім’ї, бути для неї не лише наставником, а й другом, підтримкою. Адже так важливо побачити її маленьку мрію. Діти чекають на зміни, а почати варто з нас, дорослих. Тому пропоную познайомитись кожному з власним драконом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як приборкативласного дракона Комунальний заклад освіти "Криворізька загальноосвітня санаторна школа - інтернат № 8 І-ІІ ступенів" Дніпропетровської обласної ради"Соціальний педагог Єлизавета Толпигіна

Номер слайду 2

ДІТИ ЧЕКАЮТЬ НА ЗМІНИ Не потрібно навчати, або виховувати дитину, вона є нашим відображенням та віддзеркаленням. Тому важливо навчити її найкращим культурним цінностям, які існують в сім’ї, бути для неї не лише наставником, а й другом, підтримкою. Адже так важливо побачити її маленьку мрію. Діти чекають на зміни, а почати варто з нас, дорослих. Тому пропоную познайомитись кожному з власним драконом. Дракон є найдавнішим символом, який ми зустрічаємо практично в усіх міфологіях. Він символізує тайну життя, де переплетені добро і зло, вічне і плинне. Об’єднуючи у своєму образі риси різних тварин — крила птаха, лапи тигра, шию змії, роги оленя, дракон символізує єдність стихій. Він живе у надрах землі або глибинах вод, літає у повітрі та видихає вогонь. Але частіше дракон зображується як комбінація птаха і змії, небесного і земного.

Номер слайду 3

ДРАКОН «ГНІВУ»Чому необхідно звертати увагу на гнів? Гнів – емоція, властива всім людям, незалежно від раси, статі, релігії та культури. Однак стійке і глибоке почуття гніву може бути руйнівним для людини та її оточення, якщо це почуття триває впродовж тривалого часу або виникає занадто часто. В таких випадках спалахи гніву можуть привести до словесної образи. Також бувають випадки, коли людина використовує гнів для подолання життєвих труднощів, наприклад, як спосіб приховати інші неприємні емоції або впоратися з ситуаціями, які знаходяться за межами її контролю. Подібне використання гніву є небезпечною альтернативою більш прийнятним та безпечним стратегіям, які можуть допомогти особі подолати кризову ситуацію. На сьогодні уміння контролювати свій гнів є важливим життєвим навиком для будь-якої людини.

Номер слайду 4

ЗАНЕПОКОЄННЯ СХВИЛЬОВАНІСТЬЗАЗДРІСТЬ СТРАЖДАННЯПЕЧАЛЬ БІЛЬ СТРАХ СОРОМ ГНІВВправа «Вихід емоцій»«Чоловіки вчаться приховувати свої почуття: їм не можна плакати, демонструвати розгубленість, бути занадто емоційними. Єдине почуття, яке вважається «нормальним» для чоловіка, – це гнів. У результаті чоловік, пригнічуючи в собі інші сильні емоції, поступово накопичує їх, а коли вже не може стримуватися, то дає вихід цим емоціям через гнів».

Номер слайду 5

Питання для обговорення: пригадайте ситуацію, коли ви або ваша дитина, відчуваючи непорозуміння, розчарування або інші емоції, проявляли їх через гнів. Робота із сценарієм: учасники отримують завдання прочитати сценарій і визначити емоції, які головний герой відчував на різних етапах історії (етапи пронумеровані). Сценарій: Колі дуже подобається дівчина з його класу, але до цього часу він не наважився запросити її на побачення. 1. Після уроків він пропонує їй зустрітися на вихідні. Вона відповідає, що не зустрічається з такими хлопцями, як він, та йде до своїх друзів. 2. Коля чує, як вона та її друзі сміються над ним, і думає, що краще б він ніколи з нею не розмовляв. 3. Він хоче зникнути якомога швидше, розвертається і йде. 4. Пригнічений, він наштовхується на іншого учня, перечіпається, його книжки падають. Тепер сміються всі. 5. Коля говорить тому хлопцеві: «Дивись, куди йдеш.» – та штовхає його до стіни. Хлопець дає відсіч. Починається бійка.

Номер слайду 6

Вправа «Я І МІЙ ГНІВ»Хід проведення. Тренер пропонує учасникам заштрихувати ту частину букви «Я» у вправі «Я і мій гнів», що більшою мірою відповідає їхньому вмінню справлятися з власним гнівом на сьогодні. СПРАВЛЯЮСЬЗАВЖДИЧАСТОРІДКОМАЙЖЕ НІКОЛИ

Номер слайду 7

ДРАКОН «СТРАХУ»Людина – це досить складна істота, яка володіє різними якостями. Однією з найбільш складних і суперечливих є страх. Ставлення до страху різне. Він буває глибоким внутрішнім, який рідко піднімається назовні, і досить поверхневим, який можна швидко відчути. Звичайний страх далеко не завжди принизливий. Більш того, іноді відчувати страх корисно, адже він може зберегти людину від небезпечного вчинку. Можливо потрібно подивить на цього «дракона» по іншому?

Номер слайду 8

Вправа «СПРАВЖНІЙ ГЕРОЙ»«Хто такий справжній герой?»Тренер пронує створити справжнього супергероя, будь-яким способом, можна намалювати, вирізати, використовувати різні матеріали, зробити ляльку, розповісти історію про життя героя. Використовувати деталі, кольори, що подобаються.

Номер слайду 9

ІГРИ, ЯКІ ДОПОМАГАЮТЬ ДІТЯМ ПОДОЛАТИ СТРАХСкладаємо страшилку. Дорослий починає, а дитина повинна додавати речення або слово. Наприклад: «На вулиці ніч … На нічну прогулянку вийшов величезний собака … Він збирався когось вкусити … і т.д.». Закінчити страшилку необхідно смішно: «Несподівано з неба спустився величезний торт. Собака завиляв своїм хвостом, і всі зрозуміли, що він добрий, і дали йому шматочок торта ». Закопуємо страх. Дитині пропонується зліпити з пластиліну кілька кульок, а потім запитати: «Як цей страх буде називатися?» (Страх шуму, страх темряви і т.д.). Потім запропонуйте дитині на аркуші паперу намалювати сторожа, який охоронятиме страх і не випустить його на волю. Після виконаної роботи запропонуйте малюкові покласти страх в картонну коробочку разом зі сторожем, вийти на вулицю і закопати коробочку в землю. Майструємо будинок для страху. Запропонуйте дитині пару коробок різного розміру і скажіть: «Змайструй будинок для страху і замкни його в ньому». Можна організувати бесіду загалом про цей страх; чи існують шляхи виходу з будиночку; за яких умов…

Номер слайду 10

ДРАКОН «ЗАЗДРОЩІВ»7 способів подолати заздрість: Дуже часто досить щасливі, упевнені в собі люди дозволяють почуттю неспроможності і ненадійності просочуватися десь всередині, і це неминуче призводить до народження заздрості.1. Ідентифікуйте точно те, чому ви заздрите. Чим більш визначено ви можете сказати, чому заздрите, тим легше буде позбутися цього почуття. Вислів «Я заздрю чийомусь щастю" дуже невизначений. Те ж стосується роботи людини, яка змушує вас відчувати заздрощі. Може ви заздрите доходу? Престижу? Гнучкому графіку? Ідентифікація певних речей, які вас зачіпають, допоможе з`ясовувати, наскільки вони необхідні саме Вам, щоб відчувати себе щасливим.

Номер слайду 11

2. Запитайте себе, чи зробить це досягнення Вас дійсно більш щасливим. 3. Визначте, чи можливо цього досягти фактично. Це - легкий крок. Те, чому ви заздрите, реально для Вас? Якщо, скажімо, ваш зріст 151 см, а ви заздрите високим людям, відразу ж переходьте до наступного пункту.4. Знайдіть альтернативні і досяжні способи залучити більше радості і задоволення у своє життя. У великої кількості людей заздрість народжується через порожнечу в житті - загальної відсутності радості та реалізації. Можливо те, чому ви заздрите, не настільки легко досяжно для вас, але є інші способи, за допомогою яких можна заповнити порожнечу. Зробіть список речей, які урізноманітять і заповнять ваше життя, і які ви зможете здійснити прямо зараз. Наявність цього списку дасть вам сенс вашого життя. 5. Складіть план. Якщо ви зрозуміли, що річ, якою ви заздрите, реально досяжна, почніть створювати план, як цього досягти. Ви, наприклад, хотіли б видати книгу, і починаєте заздрити, коли чуєте про людей, які здійснюють книжкові угоди. Сформуйте мету, напишіть її, оформіть комерційну пропозицію і знайдіть агента.6. Цінуйте свої власні унікальні таланти і вміння. Сукупність ваших здібностей повинна нагадувати вам, що це - ті ж самі вміння та таланти, яким інші люди могли б також позаздрити. Це змусить вас почувати себе психологічно набагато краще.7. Оцініть необхідний обсяг роботи, який допоможе досягти успіху. Нагадування про свої власні досягнення є чудовим способом сфокусуватися на тому, що ви маєте, чого не маєте і що отримати в перспективі. Ваші досягнення не відбувалися швидко, і вони не просто потрапили до вас. Найбільш ймовірно, що ви завзято трудилися для цього. У цьому випадку ви також повинні взяти на себе певні ризики, пов`язані з досягненням вашого бажання.

Номер слайду 12

ДРАКОН «ЛІНОЩІВ»Лінощі — найголовніший ворог продуктивності. Буває нелегко зрушити з мертвої точки, якщо нами оволоділи лінощі. Лінощі — це не обов’язково байдикування, вони можуть проявлятись в беззмістовній діяльності, яка не приводить до мети. То як же з ними боротися?

Номер слайду 13

Просто робіть. Іноді ви можете відчувати, що у вас надто мало сили для того, щоб почати щось робити. Не зважайте на це. Почніть і просто щось робіть. Відпочивайте.   Вас може зробити лінивим нестача відпочинку. Про який ентузіазм можна говорити, якщо ви не виспалися? Відпочивайте як слід. А особливо це стосується повноцінного сну. Встановіть мінімальний термін для початку роботи. Найважче — почати, а далі вже легше. Подумки заведіть будильник — «я розпочинаю за п’ять/п’ятнадцять хвилин». Якщо контролювати себе самостійно важко, то заведіть справжній будильник. Пам’ятайте про винагороду. Дуже складно братися до роботи, якщо попереду лише трудові будні. Придумайте нагороду, якою ви потішите себе після закінчення роботи — так вам буде легше працювати. Уявіть, що станеться, якщо ви цього не зробите. Не лише заохочення, але й можливі неприємності можуть стати стимулом. Подумайте про те, до яких невдач та незручностей може призвести ваша бездіяльність. Знайдіть партнерів. Партнерство допомагає поборювати лінощі. На відміну від  внутрішніх, зовнішні стимули можуть бути більш дієвими. Адже таким чином ви будете відповідальні не лише перед собою, а й перед іншими. Розділіть завдання. Іноді ми лінуємося тому, що нас лякає обсяг роботи, яку потрібно виконати. Розділіть весь обсяг на менші завдання і виконуйте їх поступово.

Номер слайду 14

ДРАКОН «ЖАДІБНОСТІ»Світ є достатньо великий, щоб забезпечити потреби кожної людини, але надто малий, щоб задовольнити людську жадібність. М. ГандіЧим можуть допомогти батьки1. Замість того, щоб просити дитину чимось із Вами поділитися — діліться з нею самі, але демонструйте, як Вам це приємно. Ви зможете навіяти дитині відчуття того, що це досить приємний процес.2. Уникайте деякий час тих ситуацій, у яких дитина може продемонструвати свою жадібність. Адже частий прояв негативних форм поведінки закріплює не тільки небажані звички, а й неприємне уявлення про себе. 3. Частіше розповідайте дитині про те, яка вона хороша, що вміє робити, цікавтесь її вподобаннями. Це допоможе їй стати спокійнішою та впевненішою в собі.

Номер слайду 15

ВПРАВИ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ДІТЯМ, КОТРІ ВЧАТЬСЯ КЕРУВАТИ СВОЇМИ ЕМОЦІЯМИВправа «Апельсин»Дитина лежить на спині, голова трохи набік, руки і ноги злегка розставлені в сторони. Попросіть дитину уявити, що до її правої руки підкотився апельсин, нехай вона візьме його в руку і почне вичавлювати сік (рука повинна бути стиснута в кулак і дуже сильно напружена 8-10 секунд). «Розіжми кулачок, відкоти апельсин (деякі діти уявляють, що вони вичавили сік), ручка тепла … м’яка … відпочиває …» Потім апельсин підкотився до лівої руки. І та ж процедура виконується лівою рукою. Бажано робити вправу 2 рази (при цьому поміняти фрукти), якщо вона виконується лише одна; якщо в комплексі з іншими вправами – досить одного разу (з лівою і правою рукою). Вправа «Зруш камінь» Дитина лежить на спині. Попросіть її уявити, що біля правої ноги лежить величезний важкий камінь. Треба добре впертися правою ногою (ступнею) в цей камінь і постаратися хоча б злегка зрушити його з місця. Для цього слід злегка підняти ногу і сильно напружити її (8-12 секунд). Потім нога повертається у вихідне положення; «Нога тепла … м’яка … відпочиває …» Те ж саме проробляється з лівою ногою. Вправа «Лагідна крейда» Гра полягає у тому, щоб малювати на спині один у одного різні картинки або букви, а потім відгадувати, що було зображено. Ця гра подобається багатьом дітям, але, на жаль, не дуже підходить тривожним хлопчикам і дівчаткам, тому що вони, намагаючись розгадати задуми партнера по грі, можуть хвилюватися, переживати, внаслідок чого напружувати м’язи сильніше і сильніше. 

Номер слайду 16

Важливо знати власних драконів. Дракон «ГНІВУ»Дракон «СТРАХУ»Дракон «ЗАЗДРОЩІВ»Дракон «ЛІНОЩІВ»Дракон «ЖАДІБНОСТІ»Наші емоції – цє наші дракони, головне їх приручити та вміти керувати ними, тоді вони точно будуть вам у нагоді!

Номер слайду 17

Дякуємо за увагу!Діти чекають на зміни!

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
16 листопада 2021
Переглядів
1250
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку