Презентація "Як святкують прихід весни ?"

Про матеріал
Прихід весни був святом для наших предків. Весну закликали, її прихід відзначали піснями та танцями. Та раділи кожному її прояву: прильоту птахів, цвітінню природи, теплу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Я досліджую світ

Номер слайду 2

Загадка. А ось і я!Куди ступаю – сонце сяє. Усе навколо оживає. А ще пробуджую від сну. Я нашу землю чарівну!Весна

Номер слайду 3

Разом із пробудженням природи від зимового сну в Україніпочинаються весняні свята. Коли починали танути сніги й наставала тепла пора, наші предки святкували прихід весни.

Номер слайду 4

- У вигляді якої пори року зображена дівчина?- Чому ви так думаєте? Що робить дівчина?

Номер слайду 5

Тема тижня

Номер слайду 6

Тема дня. Як святкують прихід весни?

Номер слайду 7

весняне свято. Звуковий аналіз

Номер слайду 8

Що ви знаєте про букву «Я»?Яка буква сховалася ?

Номер слайду 9

Доберіть слова СВЯТОЯкий ?Що робити ?святковийсвяткувати

Номер слайду 10

Настав березень – перший місяць весни. А колись його вважали ще й першим місяцем року. У давнину саме з березня починався новий рік у стародавніх народів. День весняного рівнодення майже всюди сприймається як початок астрономічної весни. У 2022 році його відзначають 20 березня. Рівнодення означає рівний поділ часу ночі і дня. Цей день слугує відліком для важливих свят у різних народів (Песах, Великодень, Навруз).

Номер слайду 11

В Україні 21 березня кримські татари святкують Новий рік, Навруз. Це слово в перекладі означає “новий день”. За традицією, до початку Навруза протягом тижня проводжають старий рік – ремонтують будинок, викидають старі та непотрібні речі. Кримськотатарські дівчата за два дні до Навруза збираються в одному з будинків і проводять приготування для ворожіння у новорічну ніч. У день Навруза люди відвідують цвинтарі та впорядковують могили і територію навколо них, читають поминальні молитви, у яких просять у Бога і душ покійних гарного врожаю.

Номер слайду 12

Напередодні свята жінки варять яйця, готують білу халву, печуть кобете (пиріг із м’ясом), готують суп з курки. Діти ходять по будинках і співають пісні про Навруз. Вони всі одягнені у святковий одяг переважно зеленого кольору. До волосся дівчат прикріплені проліски. Навруз у кримських татар вважається початком польових робіт. Чоловіки виходять у поле і найшанованіший старець, прочитавши молитву, проводить першу борозну і кидає в землю першу жменю насіння майбутнього врожаю.

Номер слайду 13

Разом з весною настає одне з найбільших свят весни – Великдень.

Номер слайду 14

Але за тиждень до нього  - свято вербної неділі. У вербну неділю святять вербу. Зранку на богослужіння сходилися всі – старі й малі, бо гріх не піти до церкви, як святять вербу. Якщо господарі, повернувшись із церкви, заставали когось, хто не був у церкві, то били того свяченою вербою.

Номер слайду 15

Читання вірша. Не я б’ю – верба б’є: Будь великий як верба. А здоровий як вода,А багатий як земля.

Номер слайду 16

Береза – це перше дерево, яке оживає навесні і повниться соком. Можливо, саме тому нашіпредки нарекли перший місяць весни іменем «берези» – найяскравішого символу приходувесни і змін, які настають в природі. Символи весни

Номер слайду 17

Найпершим з’являється підсніжник – назва квітки говорить сама за себе, у різних народів цю квітку називають «сніжною краплею», «сніжинкою», «сніговим дзвіночком». 19 квітня щорічно в багатьох країнах світу святкують День підсніжника. Символи весни

Номер слайду 18

Жайвороночки з тіста – символ приходу Весни, оновлення природи, родючості, достатку. Діти, високо підкидаючи їх до неба, або тримаючи нанизаними на вишневу гілочку, бігали, закликаючи пташок із вирію. Після закликань випічка або ставала ласощами для діток, або вивішувались на гілочки, щоб, прилетівши, пташечки мали поживу. Символи весни

Номер слайду 19

Березень, квітень – місяці великого переселення птахів на Батьківщину.

Номер слайду 20

Під час перельоту птахи розташовуються у певному порядку. Гуси летять один за одним.

Номер слайду 21

Качки летять дугою.

Номер слайду 22

Журавлі летять клином або кутом, при чому один бік довший за інший.

Номер слайду 23

Складіть за малюнком умову задачі та запитання, щоб задача розв’язувалась дією додавання.

Номер слайду 24

Робота з танграмом- З яких геометричних фігур складається журавлик?- Які властивості має трикутник, квадрат, чотирикутник?

Номер слайду 25

З давніх часів українці вірили,що веснянки, гаївки, заклички пришвидшують прихід весни. Тож давайте і ми прочитаємо заклички, щоб весна прийшла швидше у наш край.

Номер слайду 26

Вийди, вийди, сонечко. На дідове полечко,На бабине зіллячко,На наше подвір’ячко!На весняні квіточки,На маленькі діточки. Тут вони граються,Тебе дожидаються!

Номер слайду 27

Пташок викликаюІз теплого краю. Летіть, соловейки,На нашу земельку,Спішіть, ластівоньки,Пасти корівоньки!

Номер слайду 28

Гуси, гуси!Нате вам соломку на гніздечкоІ на здоров’ячко, а нам на тепло!Лелеко, лелеко!Колом, колом над нашим двором. Не лети далечко, а звий гніздечко. На клуні чи хаті, щоб ми були багаті!

Номер слайду 29

Іди, іди, дощику,Зварю тобі борщику,В зеленому горщику,Поставлю на вербі,Щоб випили горобці. Я яєчком забілю,А яєчко прісне,А сонечко блисне.

Номер слайду 30

«Зимове» чи «весняне» слово ?ТЕПЛОЧЕРВЕНЬСАНИБЕРЕЗЕНЬШПАКЛЮТИЙБРУНЬКАПІДСНІЖНИКЛІДПАСКА

Номер слайду 31

«Зимове» чи «весняне» слово ?КРИГАРОЛИКИМОРОЗСНІГВІДЛИГАТРАВЕНЬКВІТКАЗЕЛЕНЬВЕСНЯНКАКОВЗАНИ

Номер слайду 32

«Зимове» чи «весняне» слово ?СНІЖКИЛИПЕНЬСІЧЕНЬКВІТЕНЬСЕРПЕНЬГРУДЕНЬСНІЖИНКАХОЛОДЛИЖІПИСАНКА

Номер слайду 33

Весняні місяці- Чому місяця почали суперечку між собою?- Якими словами кожен місяць хвалив себе?- Як сонечко помирило весняні місяці?- А на твою думку, який місяць найважливіший?

Номер слайду 34

104696835

Номер слайду 35

pptx
Додано
16 квітня 2022
Переглядів
1891
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку