Презентація "ЯК тебе не любити, Києве мій!"

Про матеріал
У презентації підібрані завдання, які можна використати під час повторення основних орфограм і пунктограм, вправи на переклад текстів. Презентація дає змогу урізноманітнити уроки, попрацювати над чистотою мовлення, познайомити учнів з прекрасним містом Києвом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

На уроці ми Повторимо пунктограми і орфограми Робитимемо синтаксичний розбір речення Попрацюємо над розвитком мовлення Поповнюватимемо лексичний запас

Номер слайду 3

Мозковий штурм Що таке орфограма? Що таке пунктограма? Що таке просте речення? Що таке складне речення? Які є види граматичної основи?

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Записати речення, розставити розділові знаки, розібрати синтаксично, намалювати схеми, назвати частини мови. Як тебе не любити (К,к)иєве мій Знову цвітуть каштани хвиля (Д,д)ніпровська б'є

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Перший залізничний потяг дістався нашого міста у лютому 1870 року. Він прибув колією від Курська і перетнув Дніпро по щойно збудованому військовим інженером Амандом Струве залізничному мосту. За кілька місяців потому сталеві рейки з”єднали Київ зі станціями одеського напрямку. Тоді транспортні ворота міста - залізничний вокзал - містилися на тому самому місці, що й нині. Але будівля вокзалу була іншою: цегляна споруда в готичному стилі архітектора Івана Вишневського

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Прочитай речення. Визнач головну думку. Доведи, що подані речення є текстом

Номер слайду 10

Колись на цьому місці ріс бук, посаджений студентами та викладачами КПІ на початку ХХ століття. Навесні 2012 року сталась прикра подія: бук зламало грозою. Саме із залишків зламаного дерева скульптор Єгор Зігура створив двометрову скульптуру у вигляді стосу книг і назвав її "Сходи пізнання". Відкриття скульптури відбулось 17 листопада 2012 року.

Номер слайду 11

З”ясуй лексичне значення слів “скульптура”, “пам'ятник” “пам'ятка”

Номер слайду 12

Пам'ятка Пам'ятник Скульптура Вид образо-творчого мис-тецтва, твори якого мають об'ємну або рельєфну фор-му і виконую-ться способом витісування,ви-ливання, різьб-лення, ліплен-ня тощо з твердих чи пла-стичних мате-ріалів(каменю, металу, дерева, глини тощо 1) Предмет, що слу-жить нагадуван-ням про кого-, що-небудь 2) Предмет мате-ріальної культу-ри минулого 3) Невелика книж-ка чи аркуш із короткими наста-новами на пев-ний випадок 4) Інструкція 1) Скульптурна споруда в пам’ять чи на честь кого-, чого-небудь 2) Споруда (за-звичай кам'яна) на могилі в пам’ять про померлого; надгробок

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Софійський собор

Номер слайду 15

Софійський собор - всесвітньовідома пам’ятка історії, архітектури і монументального живопису першої половини ХІ століття. Його було споруджено в період розквіту Київської Русі за князювання Ярослава Мудрого на честь перемоги над печенігами у 1036 році. Назва собору походить від грецького слова “мудрість”. Присвячений «мудрості християнського вчення», собор мав утверджувати на Русі християнство. Ще в далекому XI ст. перший руський митрополит Ілларіон  писав про Софію: ”Церковь дивна и славна ...”

Номер слайду 16

Переклади українською

Номер слайду 17

Красивейшая станция всего столичного метрополитена – «Золотые Ворота». Станция настолько красива, что попала в десятку самых красивых станций подземки всего мира. 

Номер слайду 18

Самая глубокозалегающая станция метро – Арсенальная. Глубина составляет 105 метров.

Номер слайду 19

Самый короткий марш-рут общественного транспорта – фуни-кулёр. Он унесёт вас с головокружительной скоростью на огром-ную дистанцию в 222 метра.

Номер слайду 20

Ідею збудувати між верхньою і нижньою частинами міста механічний підйом у вигляді невеличкої похилої залізниці з канатною тягою подав учений А.А.Абрангсон. Проект розробили інженери М. К. П'ятницький та М. І. Баришников. Спорудження фунікулера тривало протягом 1902–1905 років. Фунікулер урочисто відкрили 7 травня 1905 року.

Номер слайду 21

Які орфограми і пункто-грами повторили? Про які визначні місця Києва йшлося на уроці? Що нового дізналися на уроці? Яких письменників, які були (працювали або жили) у Києві можете назвати?

Номер слайду 22

Домашнє завдання Для учнів з високим та достатнім рівнем знань – написати твір-роздум “ Моє улюблене місце в Києві” Для учнів з середнім рівнем знань – вправа 149, с.96

Номер слайду 23

Запишіть свої враження від уроку

Номер слайду 24

ppt
Додано
22 лютого 2022
Переглядів
1068
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку