Презентація "Як вимірювати масу"

Про матеріал
5 клас. Пізнаємо природу. Розділ ІІ. Пізнаємо будову речовин. Тема 2. Три стани речовини Презентація до уроку на тему " Як виміряти масу". (Маса. Одиниці маси. Еталон маси. Вимірювання маси. Як виготовити терези та важки). Пізнаємо природу. Підручник інтегрованого курсу для 5 класу закладів загальної середньої освіти / Дарія Біда, Тетяна Гільберг, Ярина Колісник. – Київ: «Генеза», 2022. Рекомендовано Міністерством освіти і науки України (наказ Міністерства освіти і науки України від 08.02.2022 № 140). Відповідно до модельної навчальної програми «Пізнаємо природу». 5-6 класи» для закладів загальної середньої освіти (авторки: Біда Д.Д., Гільберг Т.Г., Колісник Я.І.).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала. Жанна Васильєва. Як виміряти масу

Номер слайду 2

Вимірювальні прилади: термометр, годинник, секундомір, рулетка, лінійка, ваги, …Виміряти фізичну величину – означає порівняти її з однорідною величиною, прийнятою за одиницю вимірювання. Фізичні величини: довжина, об'єм, температура, маса, час, швидкість. Фізична величина – це кількісно виражена характеристика тіла або фізичного явища. Пригадай Що таке фізична величина?Які фізичні величини ти знаєш?Що означає виміряти фізичну величину?Назви відомі тобі вимірювальні прилади?1234

Номер слайду 3

Тіла різної маси, але з однієї речовини. Маленький цвяшок і великий цвях виготовлені з однієї речовини – заліза. Але в маленькому заліза менше, а у великому – більше. Більше води у повній склянці, ніж у наповненій до половини. Більше сиру в трьох шматочках, ніж в одному.

Номер слайду 4

Одиниці маси Усі тіла – людина, Земля, Сонце, краплина води, клітина, молекула, рослини, тварини , гірські породи тощо мають масу. Масу позначають малою латинською літерою m. За одиницю маси прийнято кілограм – кг. Інші одиниці маси – тонна (т), центнер (ц), грам (г), міліграм (мг):1 т = 100 кг1 ц = 100 кг1 г = 0,001 кг1 мг = 0,000001 кг.

Номер слайду 5

Вислови гіпотезу: Чому маса еталона, до якого ніхто не торкався, змінилася? . Маса – фізична величина, яка визначає, скільки речовини містить те або інше тіло. Маса декількох тіл, узятих разом, дорівнює сумі їхніх мас. Найбільш поширений і давній спосіб вимірювати масу – це зважування тіла на важільних терезах. Зважити тіло – означає порівняти його масу з масою еталона в 1 кг. Еталон (фр., від виставляти, показувати) – це мірило, зразок. (англ. Standard, нім. Еtalon)Колишній еталон маси 1 кг. Ваги Кіббла – сучасний пристрій для визначення еталона маси

Номер слайду 6

Ваги Найпростіші ваги – важільні терези. Терези – це коромисло (важіль), до кінців якого прикріплені шальки. Щоб визначити масу тіла, терези зрівноважують, на одну шальку кладуть тіло невідомої маси, а на іншу – гирьки, на яких зазначена їхня маса. Якщо терези в рівновазі, маса тіла дорівнює масі гирьок. Ваги мають різне призначення: для вимірювання маси складових ліків, вагона, автомобіля, продуктів на кухні; напільні, іграшкові, музейні…коромислошальки. Шалька (тарілка в терезах, на яку кладуть зважуване тіло або важки) з легшим тілом піднімається вгору, а шалька з важчим тілом опускається вниз.

Номер слайду 7

Навчальні терези і набір важків. Терези лабораторніНастільні торговельні (циферблатні)Терези лабораторні (аналітичні)Десяткові терези

Номер слайду 8

Терези медичніТерези електронніТерези автомобільні

Номер слайду 9

Кантор Ваги іграшкові Ваги ювелірні

Номер слайду 10

Саморобні терези. Терези, які стоять на поверхніВажіль зі шприців. Важільна паличка. Прочитай за QR-кодом: Як виготовити терези

Номер слайду 11

Як винайти гирьки. Медичні шприци3 мл10 мл1 мл. Тобі знадобиться пластиковий шприц: Що менша ціна поділки шприца, то точніші будуть вимірювання. Набери у шприц води. Пригадай, що 1 мілілітр води має масу 1 грам. Гирьки» готові – можна «капати» у пластикову склянку і зважувати дрібні предмети – гумку, намистинки, скріпки, кнопки тощо. Саморобні «гирьки» – медичні шприци213

Номер слайду 12

Як зважувати тіло шприцем. Маса тіла в грамах чисельно дорівнює кількості мілілітрів води, яку вилили у шальку терезів, зрівноважуючи тіло.1234567 Дізналися Правила зважування1 мл = 1 г. Прочитай за QR-кодом: Як зважуватиppt_xxshearppt_x

Номер слайду 13

Математична хвилинка. Пластилінові фігурки пінгвінів мають однакову форму, але вдвічі відрізняються за розміром. На меншу фігурку витратили 10 г пластиліну. Яка маса більшої фігурки? Перевір свою відповідь на досліді. У пари синичок народилося 10 пташенят. Кожне пташеня з’їдає за добу 7 г комах. Яку масу шкідників саду знищила родина синичок, вигодувавши потомство? Пташенята вилетіли з гнізда через 22 дні.

Номер слайду 14

Тобі до снаги: Вилучи «зайве» слово в кожному рядку: а) кілограм, тонна, терези; б) шалька, грам, коромисло. Поясни свій вибір. Медіапошук: «Людину дізнаєшся, коли з нею пуд солі з’їси». Пригадай або придумай власне прислів’я чи загадку про масу, поділися ними з однокласниками. Пуд — одиниця ваги або маси, яка вживалася в Україні з княжих часів і до впровадження метричної системи мір у 1918 році.1 пуд = 40 фунтів = 16,3805 кг

Номер слайду 15

Підсумуємо: коротко про головне Маса – фізична величина, яка визначає, скільки речовини містить тіло. Маса декількох тіл, узятих разом, дорівнює сумі їхніх мас. Міжнародна одиниця вимірювання маси – 1 кг. Масу тіла вимірюють вагами. Для позначення маси використовують букву латинського алфавіту – m.!

Номер слайду 16

НАУКОВІ ЗАБАВИШвидкі дебати. Подискутуйте у групах: Що має більшу масу: 1 кг вати чи 1 кг заліза. Обґрунтуйте свою відповідь.

Номер слайду 17

Богиня правосуддя Феміда Стародавні греки шанували Феміду як охоронницю порядку, моральних основ та всього устрою, на яких засноване суспільство. Вона була дочкою Урана та Геї, другою дружиною Зевса. У відповідності до канонічних вимог, завжди зображалася з пов'язкою на очах, тримаючи в одній руці терези, а в іншій – меч. Пов'язка – свідчення безпристрасного відношення. Терези – мірило справедливості, для співвідношення добрих та поганих вчинків, які робила людина. Меч – символ духовної сили. Греки закрили богині очі, щоб продемонструвати таким чином непідкупність та безпристрасність суджень.

Номер слайду 18

Домашнє завдання Опрацювати § 14, стор. 53-56 Знайди на пакуванні масу продуктів харчування. Виріж і вклей у зошит 2–3 вирізки, на яких вказана маса. Як ти гадаєш, чому у богині правосуддя Феміди зав’язані очі? Адже для точного зважування потрібні уважні спостереження за цим процесом.

Номер слайду 19

Може зацікавити!

Номер слайду 20

При встановленні метричної міри за одиницю маси прийнято масу одного кубічного дециметра чистої води при температурі, що забезпечує її найбільшу густину (4 °С). Кілограм – одиниця вимірювання маси в Міжнародній системі одиниць. Міжнародний прототип кілограма – це гиря у вигляді прямого циліндра, виготовленого зі сплаву платини й іридію, із заокругленими ребрами діаметром і висотою 39 мм. Міжнародний еталон кілограма зберігається у Франції, у Міжнародному бюро мір і ваг, розташованому в м. Севр (передмістя Парижа). Еталон дістають зі сховища не частіше ніж один раз на 15 років.80 точних копій цього еталона зберігаються в різних країнах. В Україні, в Національному науковому центрі «Інститут метрології" (м. Харків).“Еталон маси”

Номер слайду 21

За попереднім означенням, прийнятим III Генеральною конференцією з мір і ваг  у 1901 році один кілограм є одиницею маси, що дорівнює масі міжнародного прототипу кілограма. Оскільки маса прототипу кілограма змінюється з часом, а точне визначення основної одиниці важливе для точних вимірювань багатьох фізичних величин,  Міжнародний комітет мір і ваг 2005 року ухвалив рішення про необхідність перевизначення кілограма через фундаментальні фізичні сталі.   XXVI Генеральна конференція з мір і ваг (13-16 листопада 2018 року) схвалила нове визначення кілограма, засноване на фіксації чисельного значення постійної Планка. Рішення набуло чинності 20 травня 2019 року. За цього з практичної точки зору значення кілограма як одиниці вимірювання не змінюється, але існуючий «прототип» (еталон) більше не буде визначати кілограм, а буде переданий до музею.

Номер слайду 22

Одиниця маси, як і одиниця довжини, спочатку встановлювалася за природними еталонами. Найчастіше таким еталоном була маса зернини. Згодом за одиницю маси стали використовувати масу води, яка заповнювала посудину певного об’єму. У Стародавньому Вавилоні за одиницю маси приймали талант – масу води, яка повністю витікала з посудини через невеликий отвір протягом години. За масою насінин або води виготовляли металеві гирі різної маси, які зберігались у храмах або управлінських закладах. На Київській Русі одиницею маси була гривна (409,5 г). Пізніше вона була названа фунтом. Для визначення більших мас застосовувався пуд – 16,38 кг, а менших золотник – 12,8 г. Терези у Стародавньому Єгипті

Номер слайду 23

Карат (від грецького ceration). (ct) – це міра, яка використовується для позначення маси дорогоцінних каменів і перлів. Метричний карат дорівнює 200 мг (0,2 грама), був офіційно прийнятий лише в 1907 році у Парижі 4 Генеральною конференцією з мір та ваг. Назва карата походить від назви плода вічнозеленого дерева кароб – рожкового дерева, який в давнину використовували як еталон. Насіннини мають на диво сталу масу, завжди однотипні, однорозмірні, незалежно від того в яких умовах росте дерево.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. 07 Куратор
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 жовтня 2022
Переглядів
8484
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку