Презентація Як виявити доброзичливість? Коли старанність – не лише чеснота, а й звичка?

Про матеріал

Презентація Як виявити доброзичливість? Коли старанність – не лише чеснота, а й звичка? створена до уроку з етики для 5 класу за начальнлю програмою " Етика. 5–6 класи» для закладів загальної середньої освіти (автори Ашортіа Є.Д., Бакка Т.В., Желіба О.В., Козіна Л.Є., Мелещенко Т.В., Щупак І.Я.)

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як виявити доброзичливість?Слово «доброзичливий» утворено від сполуки зичити (тобто бажати) добра.

Номер слайду 2

Тепле слово три зими гріє;Щире вітання дорожче за частування; Добрим словом мур проб’єш, а лихим і в двері не ввійдеш.«Щоб легко почалося та вдало скінчилося!»

Номер слайду 3

Укладіть перелік етикетних слів, які вживаєте найчастіше. Чи трапляються випадки, коли ви забуваєте їх ужити? Сформулюйте для себе правила­ нагадування для кожного слова з переліку. Вітатися (з ким?)… Дякувати (кому?)… Перепрошувати (коли?)…

Номер слайду 4

Кого називають толерантною людиною?Визнання права бути іншим називають толерантністю (слово походить від латинського прикметника «терплячий»). Толерантний – це здатний із терпимі- стю й повагою ставитися до думок і поглядів інших людей.

Номер слайду 5

Протилежністю толерантності є нетерпимість, тобто небажання, невміння терпіти іншого. Нетерпимість виявляється у зневазі, хамстві,брутальності. Хамство – нахабна, зухвала поведінка людини, яка нехтує будь­якими моральними приписами й нормами. Брутальність – грубість.

Номер слайду 6

У чому виявляється старанність?старанний – який дбайливо, ретельно, щиро виконує що-небудь, ставиться до чогось. Отже, синонімами до слова«старанний» є прикметники дбайливий, ретельний. Старанність – риса, якою характеризують ставлення людини до обов’язків без зовнішнього заохочення, а тим більше примусу.

Номер слайду 7

Сьогоднішньої роботи на завтра не відкладай; Як дбаєш, так і маєш; Старається, як мурашка; Крапля камінь точить.

Номер слайду 8

Як зробити старанність корисною звичкою?. «От подивлюся, які новини в друзів – і сяду за завдання», «Ще одне коло гри – і тоді вчитиму вірш», «Трошки відпочину, а тоді візьмуся до справ» – немає людей, які хоча б колись не думали так. Однак відкладені справи накопичуються, а потім нам бракує часу і снаги їх виконати. Тому й кажуть: Одне зараз ліпше, ніж три завтра; Потім – погана звичка.

Номер слайду 9

звички. До таких належать, наприклад, дотримання розпорядку дня, звичкалягати спати в той самий час або звичка прогулюватися перед сном. Тож перед- умова старанності – не тільки в нашому характері, а й у гарній фізичній формі, бадьорому настроєві, запорукою чого є здоровий сон, фізична активність, до-брозичливість. Не панікувати через обов’язкові справи допомагає вміння планувати свої дії. Передусім привчіть себе визначати найважливішу справу на найближчий час, складні завдання розподіляти на кілька простіших, щоб виконувати їх по черзі.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Юсин Надія Улянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Етика 5 клас (Данилевська О.М., Пометун О.І.)
Додано
8 січня 2023
Переглядів
1277
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку