Презентація "Як заспокоїти дітей під час війни"

Про матеріал
Методичні рекомендації для батьків та їхніх дітей які допоможуть заспокоїтися та запобігти проявам панічних атак у наші не прості часи
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як заспокоїти дітей під час війни. Підготувала:практичний психолог. Даценко Я. В

Номер слайду 2

☺ Бути поруч! Пам’ятайте,ми є головним джерелом підтримки для наших дітей.☺ Обіймайте дитину. Обійми мають демонструвати Вашу надійність і спокій.☺ Спробуйте відволікати дитину гумором,іграшками,руханками,співайте разом дитячі пісні. Це створює відчуття безпеки.☺ Уникайте відкритих конфліктів серед друзів та членів сім’ї.☺ Не заохочуйте у своїх дітях почуття гніву або помсти. Це лише посилить тривожність вашої дитини.☺ Спробуйте встановити порядок дня. Щоденний розпорядок забезпечує стабільність та впевненість у тому,що хоча б щось постійне і під контролем.☺ Виконуйте разом рутинні справи,приготування їжі,смаколиків.☺ Цінуйте почуття дитини (дозволяйте плакати,боятися,сумувати та злитись).☺ Будьте уважним слухачем,коли слухаєте,дивіться дитині в очі. Це дає змогу підтримувати міцний зв’язок з вашою дитиною.

Номер слайду 3

☺ Складіть дитячий рюкзачок – рятівничок (улюблена іграшка,солодощі,аркуш паперу з інформацією про дитину,батьків,близьких)☺ Обговоріть правила схованки. Поясніть дитині,де будете ховатися під час небезпеки та як слід там поводитися.■ Щодо підлітків,дотримуйтесь рівноваги між можливістю звернення до них як до дорослих(говорити правду,ділитися з ними своїми думками,покладати відповідальність),і можливістю звернутися до вас за підтримкою.■ Обмежуйте перегляд новин,не повністю,потрібно вибрати час кали можна заходити (2 – 3 рази на день по 10 – 20 хвилин) і лише переглядати інформацію із провірених джерел.■ У разі потреби допомагати вашій дитині повернутися у реальність. Робити дихальні вправи. Лежати/сидіти/стояти,відчуваючи зіткнення з опорою. Брати в руки різні предмети та описувати кожен трьома прикметниками (подушка м’яка,ворсиста,синя,стіл твердий,холодний,міцний).■ Створювати безпечні умови для спілкування з друзями та близькими.

Номер слайду 4

Як підтримати дитину під час евакуації:► Говоріть простими,короткими,зрозумілими фразами. У цей момент дуже важливо,щоб ваш голос звучав стійко та впевнено. ► Пояснюйте кожен крок та план дій. Якщо ви прямуєте до укриття,переїжджаєте до іншого міста,скажіть,що вдома зараз небезпечно і ви берете із собою лише найнеобхідніше.► Наголосіть на тому,що ви робите все,аби їх захистити і зараз дуже важливо слухати,що ви говорите а саме: ● в дорозі ми будемо весь час із тобою,буде багато дітей та дорослих; ● нас зустрінуть добрі люди та допоможуть; ● зараз важливо,щоб ти нам у всьому допомагав; ● був завжди поруч,нікуди не тікав,ні з ким чужим не йшов,не вередував. ► Дайте дитині доручення,яке їй під силу,наприклад: стежити за її рюкзаком,пити воду і вам нагадувати.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Дихальні вправи:● Запах квітів: Скажіть дитині,щоб собі уявила,що вона нюхає квітку,глибоко вдихаючи через ніс і видихаючи через ротик. Також можна подумки уявити собі квітку.● Маленький зайчик: Як зайчик у саду,запропонуйте дитині зробити три швидкі вдихи через ніс і один довгий видих через ротик.

Номер слайду 7

Вправа «Мудра Квітка»Від Тетяни Забзалюк – Брус: психолог,гіпнотерапевт,Президент Міжнародної Асоціації «Гільдія Інтегративної Психології»Це буде проста у виконанні,але ефективна при багатьох негативних станах вправа. Вправа допоможе подолати:- тривогу- страх- паніку- безсилля. Більш того,саме цей простий алгоритм:- додасть наснаги та впевненості у своїх силах- покращить роботу нервової системи - та навіть допоможе швидше одужати.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

7. Зробіть 5 – 10 повторень «закриття - розкриття» квітки. Завершіть тією позою,у якій наразі вам найбільш комфортно. Як почуває себе «квітка» після вправи? Що вам було складним,а що сподобалось більш за все?8. Виконуйте вправу щоразу,коли є потреба покращити самопочуття. Для самих маленьких можна замінити слова: «я ембріончик – я народився».

Номер слайду 10

Ігри для знаття стресу у дітей☼ Доброго ранку,носик,доброго ранку щічки,доброго ранку вушка,доброго ранку шийка,доброго ранку плечика і т.д. – торкаємося різних частин тіла,промовляючи слова (можливо,цілуючи). ☼ Поцілунки – квадратний,трикутний,овальний – цілувати лобик чи щічку багатьма поцілунками так,щоб їх послідовність утворила форму.☼ Якого кольору поцілунок – наприклад,я тебе зараз цілую жовтим поцілунком,малиновим,райдужним і т. д☼ Люлечка. Сісти за дитиною,обіймаючи її за спинку,можна погойдатися.☼ Торкатися один одного «різними дотиками» - як зайчик,як змія,як лисиця хвостиком.☼ Очищення. Сонечко чи вода проходить (із нашими дотиками) по тілу зверху донизу – і змиває,освітлює все,що напружує,лякає,заважає.☼ Сніговик – «ліпимо» із тіла дитини сніговика.. Просимо напружити всі м’язи,наче він змерз. А потім «гріємо сонечком» - сніговик тане. І дитина розслабляється.☼ Малювати на животику,спині різні букви чи прості форми,а дитина має вгадати,що це.

Номер слайду 11

Ідеї для ігор,у які можна грати в укритті. Нам важливо пам’ятати,що аудіальний канал сприйняття під час гулу сирен особливо навантажений – треба його «зайняти». А під час стресу ігри дітей можуть стати «регресивними» - старші можуть знову грати в ігри малюків.● Співати гуртом.● Кричати різноманітні кричалки.● Слухати в навушниках аудіо казки та музику.● Пластилін (зараз ліпити може бути ефективніше ніж малювати).● За можливості взяти із собою подушки,щоби зробити будиночок.● Чарівні дотики – уявити,що тіло музичний інструмент. Кожна частина тіла видає свій звук. Торкатися долонькою,а дитина співає,мукає,кукурікає та інше.● Я тварина. Показує жестом,позою,звуками тварину. Другий партнер із гри відгадує. (Образ тварини завжди «про життєвість»).● Вдихнути хмару. Уявити,що вдихнули хмару й видихнути її зі звуком,можна грозою і блискавкою (тупаючи ногами).● Я загадав. Розповісти про загадане слово,не називаючи його (наприклад: «Я загадав – білий,холодний,скрипить під ногами,тане…»)

Номер слайду 12

Сил та наснаги!Бережіть себе та своїх рідних!

pptx
Додав(-ла)
Даценко Яніна
Додано
28 листопада 2022
Переглядів
2564
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку