Презентація" ЯК ЗОБРАЖУЮТЬ МІСЦЕВІСТЬ НА ПЛАНІ. УМОВНІ ПОЗНАЧЕННЯ НА ПЛАНІ."

Про матеріал

Презентація до уроку "ЯК ЗОБРАЖУЮТЬ МІСЦЕВІСТЬ НА ПЛАНІ. УМОВНІ ПОЗНАЧЕННЯ НА ПЛАНІ."

Мета: Сформувати елементарні поняття про план,масштаб, умовний знак, план місцевості; Розвивати вміння зображати план простих предметів, читати й креслити простий план місцевості, використовуючи умовні знаки та масштаб; Формувати вміння перекодовувати інформацію моделей на інформацію про реальні об'єкти природи, логічно міркувати, висловлюватися чітко й послідовно, робити висновки; Виховувати бережне ставлення до природи.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЯК ЗОБРАЖУЮТЬ МІСЦЕВІСТЬ НА ПЛАНІ. УМОВНІ ПОЗНАЧЕННЯ НА ПЛАНІ.

Номер слайду 2

Мета: Сформувати елементарні поняття про план, масштаб, умовний знак, план місцевості; Розвивати вміння зображати план простих предметів, читати й креслити простий план місцевості, використовуючи умовні знаки та масштаб; Формувати вміння перекодовувати інформацію моделей на інформацію про реальні об'єкти природи, логічно міркувати, висловлюватися чітко й послідовно, робити висновки; Виховувати бережне ставлення до природи.

Номер слайду 3

ПОВТОРЕННЯТЕСТ

Номер слайду 4

1. Уявна лінія, де небо ніби з'єднується з поверхнею Землі, називається … а) горизонтом; б) колом; в) лінією горизонту. 2. Лінію горизонту можна побачити … а) на закритій місцевості; б) у лісі; в) на відкритій місцевості. 3. Які сторони горизонту є проміжними? а) Північ, південь; б) захід, схід; в) Пн. Зх., Пд. Зх., Пн. Сх., Пд. Сх.

Номер слайду 5

4. Горизонт – частина земної поверхні, яку людина: а) простір, який ми бачимо б) уявна лінія між земною поверхнею і небом в) все, що ми бачимо у вікні5. Скільки розрізняють основних сторін горизонту: а) шість; б) чотири в) десять6. Північ на аркуші позначають: а) угорі; б) унизу в) посередині

Номер слайду 6

7. Вкажи групу, в якій перераховано основні сторони горизонту а) північ, південь, захід, схід б) північ, південь, захід, північний схід в) захід, схід, південь, південний захід8. Запиши назви сторін горизонту з умовними позначеннями. Північ Північний схід. Південь Північний захід. Захід Південний захід. Схід Південний схід

Номер слайду 7

Позначити частини компасу. 1 – циферблат з позначеними основними сторонами горизонту; 2 – намагнічена стрілка; 3 – пружина, яка зупиняє рух стрілки (аретир); 4 – футляр. А - А Б - В - Г - Б В Г

Номер слайду 8

ЯК ЗОБРАЖУЮТЬ МІСЦЕВІСТЬ НА ПЛАНІ. УМОВНІ ПОЗНАЧЕННЯ НА ПЛАНІ.

Номер слайду 9

Існують різні способи зображення ділянок земної поверхні: малюнок, фотознімок, аерофотознімок.

Номер слайду 10

Проте вони мають цілий ряд недоліків. На малюнку і фотознімку об'єкти переднього плану закривають усі наступні.

Номер слайду 11

На аерофотознімку видно розміри, справжній вигляд та взаєморозміщення об'єктів, проте багато деталей не можна розгледіти згори.

Номер слайду 12

Цілком імовірно, що найбільш зрозумілим способом стало б невелике креслення, схема або план місцевості

Номер слайду 13

В який спосіб на плані позначають різноманітні об'єкти? Для їхнього зображення використовують умовні знаки. Вони прості, несхожі між собою і нагадують самі предмети.

Номер слайду 14

Умовні знаки є загальноприйнятими. Ними користуються, складаючи план будь-якої місцевості. Вони відрізняються за формою, кольором, розміром, можуть бути виражені у масштабі або бути позамасштабними.

Номер слайду 15

Так ріки і озера зображені блакитним кольором, а ліси – зеленим.

Номер слайду 16

Лани та городи спеціального позначення не мають, а тому такі ділянки залишать на плані білими.

Номер слайду 17

Дороги, залізниці, струмки, вулиці показано лініями.

Номер слайду 18

Будівлі, вітряки, окремі дерева, криниці, мости зображають схематичними малюнками, геометричними фігурами.

Номер слайду 19

План місцевості – це зменшене зображення невеликої ділянки земної поверхні за допомогою умовних знаків.

Номер слайду 20

За планом можна побачити і ті предмети, яких не видно на малюнку та аерофотознімку. Він містить багато пояснювальної інформації: назви річок, населених пунктів; породи дерев, їхню висоту; ширину, глибину, напрямок течії річок, тощо. Отже план зручніший у використання.

Номер слайду 21

ДЛЯ ЧОГО ПОТРІБНІ ПЛАНИ МІСЦЕВОСТІПлан місцевості  допоможе  вам орієнтуватись під час турпоходу.

Номер слайду 22

ДЛЯ ЧОГО ПОТРІБНІ ПЛАНИ МІСЦЕВОСТІЗа планом визначають, де краще побудувати завод чи житловий будинок, розмістити сквер, посадити садок.

Номер слайду 23

ДЛЯ ЧОГО ПОТРІБНІ ПЛАНИ МІСЦЕВОСТІУ сільському господарстві план місцевості необхідний для визначення площі полів, пасовищ.

Номер слайду 24

ДЛЯ ЧОГО ПОТРІБНІ ПЛАНИ МІСЦЕВОСТІНайпоширеніші плани називають схемами. На них зображені лише окремі об'єкти. Наприклад схема залізниць, автодоріг, станцій метро, школи.

Номер слайду 25

ПЕРЕВІРСЕБЕ

Номер слайду 26

Тести для самоконтролю1.   План місцевості – це:а) зображення земної поверхні згори;б) зменшене зображення земної поверхні на площині;в) зменшене зображення певної ділянки місцевості на площині за допомогою умовних позначень.

Номер слайду 27

Тести для самоконтролю2.   Напрям на північ на плані показує:а) напрямок меридіани;б) напрямок паралелі;в) напрямок стрілки або верхній край плану.

Номер слайду 28

Тести для самоконтролю3.      Найпростіші плани називають:а) малюнками;б) схемами;в) картами.

Номер слайду 29

Тести для самоконтролю4.      Читати карту – значить:а) вміти визначати напрями;б) знати і розуміти, вміти користуватися умовними знаками.

Номер слайду 30

Тести для самоконтролю5.   План місцевості відрізняється від аерофотознімку за такими ознаками:а) більшими масштабами і ступенем узагальнення;б) більшою детальністю зображення, наявністю умовних знаків;в) передає усі зображення дійсного вигляду предметів, тільки згори.

Номер слайду 31

Перевірка. В, в, б, б, б

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Шпак Зоя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Крицька Любов Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 лютого 2018
Переглядів
16770
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку