Презентація "Як звільнитися від стресу"

Про матеріал
Поради вчителя етики та соціального педагога здобувачам освіти про те, як навчитись долати стрес,про деякі принципи, які допоможуть опанувати стрес, що важливо в наш час
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як звільнитися від стресу. Люди відчувають дедалі більше стресу. Однак існує кілька способів опанувати його.

Номер слайду 2

Як долати стрес. Якщо ви хочете зменшити стрес, варто задуматись, чи ви дбаєте про своє здоров’я, які у вас стосунки з іншими людьми, а також які у вас цілі та життєві пріоритети. Ця стаття розкаже про деякі принципи, які допоможуть вам опанувати стрес.

Номер слайду 3

Залиште завтра на завтра«Ніколи не тривожтесь про завтра, бо завтрашній день принесе свої тривоги» (МАТВІЯ 6:34). Що означають ці слова. Щодня у нас багато підстав для хвилювання. Переживаючи про те, що буде завтра, ми збільшуємо тягар сьогоднішніх тривог. Тому варто зосереджуватися лише на труднощах одного дня.

Номер слайду 4

Стрес може викликати тривогу. Слід визнати, що повністю уникнути стресу неможливо. Однак, переймаючись тим, на що ми не маємо жодного впливу, ми лише посилюємо стрес. Крім того, пам’ятайте, що рідко коли все буває так погано, як ми собі наперед уявляємо.

Номер слайду 5

Будьте поміркованими«Мудрість, що згори... поміркована» (ЯКОВА 3:17). Що означають ці слова. Не будьте максималістом: не вимагайте від себе та інших забагато. Не завищуйте планку ані для себе, ані для інших. Завдяки цьому ви будете менше нервувати, не будете створювати зайвого напруження у стосунках з людьми і зможете успішно виконувати задумане. І не забувайте про почуття гумору. Навіть якщо не все йде гладко, сміх знімає напругу і покращує настрій. 

Номер слайду 6

Визначте свої слабкі місця«Розважлива людина залишається спокійною» (ПРИСЛІВ’Я 17:27). Що означають ці слова. Негативні емоції заважають ясно думати. Тому старайтеся зберігати спокій. Визначте, в яких саме ситуаціях ви відчуваєте стрес і як реагуєте на нього. Спробуйте поспостерігати за собою: про що ви думаєте, що відчуваєте і що робите в момент стресу? Можна навіть записувати свої спостереження. Чим більше ви знаєте про те, як реагуєте на стрес, тим більше у вас шансів його подолати. Подумайте також, чи не вдасться вам уникати стресових ситуацій. Якщо це неможливо, намагайтеся принаймні зменшити їхній негативний вплив. Наприклад, ви могли б переглянути свій графік, щоб ліпше розпоряджатися часом.

Номер слайду 7

Подивіться на ситуацію під іншим кутом. Ситуація, яка для вас є стресовою, для інших може бути цілком нормальною. Все залежить від того, як на неї дивитися. Спробуйте застосувати такі поради: Не спішіть з висновками. Скажімо, хтось намагається пройти перед вами без черги. Ви можете подумати: «Який нахаба!» Але такий висновок вас тільки розізлить. Чи не ліпше припустити, що у людини була якась поважна причина?Шукайте позитив у кожній ситуації. Довге очікування в приймальні лікаря або в аеропорту не буде таким напруженим, якщо ви проведете цей час з користю. Наприклад, можна щось почитати, вирішити робочі питання або переглянути електронну пошту. Дивіться на речі ширше. Запитайте себе: «Чи ця проблема буде мати якесь значення завтра або наступного тижня?» Навчіться відрізняти важливі питання від неважливих.

Номер слайду 8

Будьте більш організованими«Нехай усе відбувається пристойно й організовано» (1 КОРИНФЯН 14:40). Що означають ці слова. Намагайтеся вести упорядковане життя. Усім подобається, коли в житті хоча б відносний порядок. А звичка відкладати все на потім його порушує і спричиняє стрес, адже кількість незакінчених справ постійно росте. Бути більш організованими вам допоможуть такі поради: Складіть зручний графік і дотримуйтеся його. Визначте, з яких причин ви відкладаєте справи на потім, і подумайте, як цьому запобігти.

Номер слайду 9

Не перепрацьовуйте«Ліпше жменя спокою, ніж дві жмені тяжкої праці й гонитви за вітром» (ЕККЛЕЗІАСТА 4:6). Що означають ці слова. У трудоголіків не залишається ні часу, ні сил, щоб насолоджуватися плодами своєї тяжкої праці. Майте правильний погляд на роботу і гроші. Щастя за гроші не купиш, і від стресу вони не врятують. Навпаки, часто гроші приносять проблеми і тривоги. У Біблії говориться: «Достаток багатого не дає йому спати» (Екклезіаста 5:12). Тому живіть по кишені. Знаходьте час на відпочинок. Стрес відступає, коли ви займаєтесь тим, що любите. Однак пасивний відпочинок, наприклад перед телевізором, не завжди зменшує стрес. Не зловживайте електронними пристроями. Боріться зі спокусою постійно перевіряти листи, повідомлення або сторінки соцмереж. Якщо дозволяють обставини, не переглядайте робочу пошту у свій вільний час.

Номер слайду 10

Дбайте про своє здоров’я«Фізичні вправи корисні» (1 ТИМОФІЯ 4:8). Що означають ці слова. Регулярні фізичні вправи сприяють здоров’ю. Розвивайте корисні звички. Фізична активність покращує настрій і підвищує стійкість до стресу. Дотримуйтеся повноцінного раціону харчування і не пропускайте прийомів їжі. Добре висипляйтеся. Не знімайте стрес цигарками, наркотиками, алкоголем і не зловживайте медикаментами. Шкідливі звички лише погіршують ситуацію, адже спричиняють хвороби і крадуть тяжко зароблені гроші. Якщо ви не можете справитись зі стресом самотужки, не соромтеся звернутись до лікаря.

Номер слайду 11

«СТРЕС ЛІКУЄТЬСЯ ДОБРОТОЮ»«Добра людина чинить собі добро, а жорстока стягує на себе біду» (ПРИСЛІВ’Я 11:17). Доктор психіатрії Тім Кантофер у своїй книжці, присвяченій темі стресу, назвав один розділ так: «Стрес лікується добротою». Він пояснює, що добре ставлення до інших сприяє кращому здоров’ю і щастю. А от злі чи жорстокі люди почуваються нещасними, тому що самі відштовхують від себе інших («Overcoming Stress»). Ставитися з добротою варто і до самих себе. Наприклад, не будьте до себе надто суворі і не вимагайте від себе забагато. Також неправильно думати, що ви нічого не варті. «Люби свого ближнього, як самого себе»,— сказав Ісус Христос (Марка 12:31). 

Номер слайду 12

Правильно розставляйте пріоритети«Визнача[йте], що є важливішим» (ФІЛІППІЙЦІВ 1:10). Що означають ці слова. Навчіться розставляти пріоритети. Складіть список справ у порядку їхньої важливості. Завдяки цьому ви зможете зосередитися на найважливіших справах, а також побачите, які справи можна відкласти, передати комусь або й взагалі не виконувати. Протягом тижня записуйте, на що йде ваш час. А потім подумайте, як використовувати його ефективніше. Ставши господарем свого часу, ви відчуватимете менше стресу. Виділяйте час на перепочинок. Навіть коротка перерва допоможе відновити сили і зменшити стрес.

Номер слайду 13

Приймайте допомогу«Тривога обтяжує серце людини, а добре слово його звеселяє» (ПРИСЛІВ’Я 12:25). Що означають ці слова. Тепле слово щирого друга поліпшує настрій. Поділіться своїми тривогами з тим, хто вас зрозуміє. Він чи вона може допомогти вам подивитися на ситуацію інакше і побачити вихід. А можливо, вам треба просто виговоритися. Попросіть допомоги. Подумайте, хто міг би допомогти вам виконати роботу або взяти її частину на себе. Якщо вам важко ладнати з кимось на роботі, подумайте, що можна було б зробити. Наприклад, щиро і тактовно порозмовляйте з цією людиною і розкажіть, як ви почуваєтеся (Прислів’я 17:27). Якщо ж це не допоможе, спробуйте менше контактувати з нею.

Номер слайду 14

Не забувайте про духовні потреби«Щасливі ті, хто усвідомлює свої духовні потреби» (МАТВІЯ 5:3). Що означають ці слова. Людині потрібні не тільки їжа, одяг і дах над головою. Крім матеріальних потреб, ми маємо ще й духовні. Ми щасливі тільки тоді, коли усвідомлюємо і задовольняємо їх. У складні періоди свого життя важливо звертатися до Бога в молитві. Бог сам закликає звертатися до нього. Тому в Біблії говориться: «Всі свої тривоги покладіть на нього, бо він дбає про вас» (1 Петра 5:7). Молитва і роздуми про духовне повернуть вам внутрішній спокій (Філіппійців 4:6, 7). Читайте те, що зближає вас з Богом. Поради у цьому журналі взяті з Біблії — книги, яка покликана задовольняти наші духовні потреби. Ці та інші її поради — запорука мудрості і вміння мислити (Прислів’я 3:21). Ви могли б навіть поставити собі за мету прочитати всю Біблію.

Номер слайду 15

ВМІННЯ ВИБАЧАТИ МАЄ ЦІЛЮЩУ СИЛУ«Прониклива людина стримує свій гнів, і її прикрашає те, що вона не зважає на образу» (ПРИСЛІВ’Я 19:11). У журналі з психології доктор наук Лорен Тюсант каже, що «стрес шкодить, а вміння вибачати сприяє здоров’ю». Він додає: «Вибачаючи, ми відкидаємо негативні почуття та емоції і замінюємо їх позитивними, завдяки чому привітно ставимося до людини, яка нас образила». Він робить висновок, що готовність прощати «може звести до мінімуму негативний вплив стресу на наше здоров’я» («Journal of Health Psychology»).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Воробець Мар`яна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Етика, 10 клас, Інші матеріали
Інкл
Додано
2 квітня 2020
Переглядів
1710
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку