Презентація Які бувають форми поверхні суходолі Землі

Про матеріал
Презентація на тему Які бувають форми поверхні суходолі Землі для закріплення знань за підручником Біда.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Які бувають форми поверхні суходолі Землі

Номер слайду 2

На планету Земля з початку її існування впливають різноманітні чинники, які змінюють форми її поверхні. Їх можна виділити у дві групи: внутрішні й зовнішні сили, які діють одночасно. Внутрішні сили повільно опускають і піднімають ділянки земної поверхні. Вони впливають на формування великих форм рельєфу (гори, рівнини). Зовнішніми силами - енергією Сонця, водою, вітром, льодовиками, діяльністю людини - створюються середні та малі нерівності рельєфу.

Номер слайду 3

Рельєф - це сукупність різних за формою, величиною, походженням нерівностей земної поверхні. Під впливом інтенсивних внутрішніх сил Землі (підйоми та опускання великих масивів суходолу, виверження вулканів, землетрусів) відбувається процес формування гірських систем - горотворення

Номер слайду 4

У подальшому великі форми рельєфу руйнуються під дією зовнішніх чинників. День за днем вітер і вода повільно, але неухильно руйнують гірські породи на поверхні земної кори і переносять їх на великі відстані. Постійні вітри виточують зі скель химерні скульптури. Вода, що проникла в тріщини каменю і замерзла там, здатна розколоти його. Потрібен лише час.

Номер слайду 5

Сукупність зовнішніх процесів, які руйнують гірські породи на поверхні Землі, називають вивітрюванням. Розрізняють фізичне, хімічне і біологічне вивітрювання. Фізичне вивітрювання - розтріскування порід через коливання температур, хімічне - зміна їхнього складу під впливом повітря і води, біологічне - руйнування організмами.

Номер слайду 6

Форми рельєфу можуть бути опуклими (позитивними) та ввігнутими (негативними)

Номер слайду 7

Основними формами рельєфу суходолу є гори і рівнини

Номер слайду 8

Рівнини - відносно рівні ділянки земної поверхні з невеликою різницею висот. Це порівняно стійкіші частини материків, ніж гори. Тут майже не буває землетрусів, вивержень вулканів. У горах усі ці процеси відбуваються активно. В утворенні рівнин активніші зовнішні сили, а гір - внутрішні. Характерна риса рівнинної місцевості - це відкрита, добре видима лінія горизонту. Вона може бути як прямою, так і хвилястою. На рівнинах розташована велика кількість поселень людей. 

Номер слайду 9

Гори займають лише третину поверхні суходолу Землі. Гори - ділянки земної поверхні, підняті вище 500 м над рівнем моря. З’ясуємо, що це за рівень. Моря та океани нашої планети сполучені між собою. Тому вода в них перебуває на однаковому рівні. Все, що є на суходолі, розташоване над рівнем моря.

Номер слайду 10

Рівнини суходолу поділяють на три типи: низовини, височини і плоскогір’я.

Номер слайду 11

Д/З опрацювати параграф 28 стр. 101 – 104 Напишіть найбільші рівнини та найвищі гори світу та України з зошит.

pptx
Додав(-ла)
Parkhomenko Alina
Додано
11 квітня
Переглядів
18
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку