Презентація "Які корисні копалини є на території України"

Про матеріал
Презентація до уроку Я досліджую світ з теми "Які корисні копалини є на території України" за підручником Я досліджую світ: частина 1, 4 клас. Автори: Т. Гільберг, С. Тарнавська, Н. Павич.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Які корисні копалини є на території України

Номер слайду 2

Розумова розминка. Як називають корисні копалини, з яких виплавляють метали? Назвіть найпоширеніший метал. Наведіть приклади кольорових металів. Що з них виготовляють?

Номер слайду 3

Пригадуємо. На які групи поділяють корисні копалини? Чим вони відрізняють від інших корисних копалин?Які корисні копалини належать до паливних?

Номер слайду 4

Україна багата на природне паливо. Це торф, кам'яне вугілля, нафта та природний газ. Під час горіння вони виділяють багато тепла, тому їх використовують як паливо. Паливні корисні копалини

Номер слайду 5

На півночі України є поклади торфу бурого й коричневого кольору. Він дуже крихкий, утворений із залишків напівзгнилих рослин. Торф легший за воду, не розчинний. Основний його недолік - містить багато вологи та при згорянні дає менше тепла, ніж вугілля, виділяє багато диму і кіптяви. Видобуток торфу

Номер слайду 6

Чималі запаси торфу є на території Волинської і Рівненської областей. Раніше торф використовували переважно для опалювання будинків і спалювання в печах електростанцій. Чи знаєте ви, як добувають торф.

Номер слайду 7

Кам'яне вугілля - тверда гірська порода чорного кольору, що має блиск і важча від води. Воно не розчинне. Найбільші поклади вугілля в Луганській області. Значні його запаси є в Донецькій і Дніпропетровській областях. Видобуток ведеться з великих глибин шахтним способом. Чи знаєте ви, як сьогодні використовують торф. Яким умовним знаком на фізичній карті позначають поклади кам'яного вугілля? Знайдіть на фізичній карті України райони його видобутку.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Нафта добре горить. При згорянні вона дає більше тепла, ніж кам'яне вугілля або торф. Нафту ще називають чорним золотом. Кам'яне вугілля застосовують як паливо. Під час його переробки отримують цінні речовини: барвники, лікарські препарати, засоби захисту рослин тощо. Тому кам'яне вугілля доцільніше переробляти. Подумайте, чим нафта відрізняється від кам'яного вугілля.

Номер слайду 10

Її використовують для виробництва мазуту, парафіну, вазеліну, парфумів, гуми, бензину тощо. Природний газ легший за повітря, горить без диму синюватим полум'ям, виділяючи тепло. Він дуже отруйний і вибухонебезпечний. Тому поводитися з ним потрібно вкрай обережно. До газу, який використовують у побуті, додають спеціальні домішки, які надають йому специфічного неприємного запаху. Пригадайте, що виробляють з нафти. Припустіть, з якою метою природному газу штучно надають запаху.

Номер слайду 11

В Україні найбільші родовища нафти та природного газу розташовані в Чернігівській, Харківській, Полтавській, Сумській та Івано-Франківській областях. Ведуть пошуки нафти й газу в Чорному и Азовському морях. Його використовують для виготовлення різних цінних продуктів. Наведіть приклади продуктів, виготовлених з природного газу. Здебільшого природний газ використовують для отримання тепла, а також у побуті для приготування їжі.

Номер слайду 12

Користуватися газовою плитою можна тільки після того, як дорослі ознайомлять вас з правилами поводження з нею. Пам'ятайте! Газ, яким користуються в побуті, є горючою речовиною і порушення правил користування ним може призвести до пожежі.

Номер слайду 13

Чи доводилося вам самостійно розігрівати або готувати їжу на газовій плиті? Яких правил ви дотримувалися, щоб уникнути небезпеки?Як потрібно діяти, якщо почули запах газу? 3 кожної пари малюнки на с. 78-79 оберіть правильний варіант.І.ІІ.

Номер слайду 14

По всій території України, крім рудних і паливних корисних копалин, також є значні поклади нерудних (будівельних): піску, глини, вапняку, гіпсу, граніту та інших. Пісок (1), вапняк (2), глина (3), гіпс (4), граніт (5)

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Коротко про головне. В Україні є родовища природного палива:торфу, кам'яного вугілля, нафти та природного газу. При згорянні воно виділяє тепло й енергію, які використовують на виробництві та в побуті.3 нього виготовляють багато різних продуктів.

Номер слайду 17

Чи знаєте ви, що…...кам'яне вугілля утворилося з решток давніх рослин, що зростали у вологому теплому кліматі багато мільйонів років тому. Коли ці рослини гинули, то потрапляли в заболочені води. Бактерії перетворювали деревину на чорну масу. Із часом товстий шар землі та піску своєю вагою майже повністю витіснив із чорної пастоподібної рослинної речовини всю рідину, і вона стала тверднути, перетворюючись на кам'яне вугілля.

Номер слайду 18

Перевіряємо себе. Поясніть, чому корисні копалини називаються паливними, рудними, нерудними (будівельними). Що об'єднує бензин, газ, дизельне паливо?Яке природне паливо і як використовує ваша сім'я?Чи може те, про що ви дізналися впродовж вивчення цієї теми, знадобитися вам у житті?

Номер слайду 19

Робота в зошитіВідкриваємо в зошиті с.38-40

Номер слайду 20

Завдання 1. Наведи приклади паливних корисних копалин. Заповни таблицю.{17292 A2 E-F333-43 FB-9621-5 CBBE7 FDCDCB}№ з/п. Паливні корисні копалини. Як використовують1. 2. 3. 4. 5.

Номер слайду 21

Завдання 2. Порівняй властивості паливних корисних копалин, які є у шкільній колекції. Заповни таблицю:{F5 AB1 C69-6 EDB-4 FF4-983 F-18 BD219 EF322}Копалина. Торф. Кам’яне вугілля. Нафта. Буре вугілля. Основні ознаки копалини. Тверда, рідка, газоподібна. Колір. Блиск

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Завдання 3. За таким самим планом схарактеризуй корисну копалину (за вибором) своєї місцевості.{F5 AB1 C69-6 EDB-4 FF4-983 F-18 BD219 EF322}Основні ознаки копалини. Тверда, рідка, газоподібна. Колір. Блиск. Копалина

Номер слайду 24

Завдання 4. Нанеси на контурну карту України умовні позначення паливних корисних копалин, укажи місце їхнього видобутку.

Номер слайду 25

Завдання 5. Використовуючи додаткові джерела інформації, збери й запиши відомості про каоліни.{16 D9 F66 E-5 EB9-4882-86 FB-DCBF35 E3 C3 E4}Назва, умовний знак Основні властивості(тверда, рідка, газоподібна) Де добувають Як використовують Додаткова інформація

Номер слайду 26

Завдання 6. Нанеси на контурну карту України умовні позначення паливних корисних копалин, укажи місце їхнього видобутку. З неї виплавляють сталь. Цю корисну копалину добувають у болотах. За її допомогою готують страви. З нею граються діти. Її добувають у шахтах. З неї виготовляють цеглу. Використовують для виготовлення пам’ятників. залізна руда.торф.природний газ.пісок.кам'яне вугілля.глина.граніт. Завдання 7. Підземні багатства нашої країни та планети в цілому не безмежні. Напиши, що може їх зберегти.______________________________________________________________________________________________________________________________________________

pptx
Додано
30 жовтня 2022
Переглядів
3618
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку