Презентація "Яку сметану обрати?"

Про матеріал
В презентації подано мету, завдання методику проведення та результати досліджень проекту "Яку сметану обрати?"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дослідницький проект «Яку сметану обрати?»

Номер слайду 2

Актуальність дослідження Одними з найважливіших продуктів харчування є молоко та молочні продукти. Чим більше ми знаємо про якості цих продуктів, про те, як їх виготовляють, тим якіснішим буде життя та культура харчування. Нерідко, покладаючись на рекламу, ми опиняємося перед складним вибором і часто робимо його не на користь натуральних продуктів. Питання вибору продуктів, які ми споживаєм щодня, є визначальним для здоров’я. Тому, сучасній людині необхідно мати повне уявлення про раціональне харчування, володіти вмінням здійснювати свідомий вибір продуктів харчування, бути компетентними у сфері споживчих товарів, здорового способу життя.

Номер слайду 3

Основні завдання проекту Здійснити пошук інформації з теми дослідження в бібліотеці (довідники, енциклопедії, художня література), в мережі Інтернет; Вивчити якість і зміст інформації на упаковці сметани від виробників; Дослідити якість сметани за органолептичними і фізико-хімічними показниками; Дослідити співвідношення ціни і якості сметани від виробників; Рекомендувати для вживання сметану виробників, яка найбільш відповідає стандартам ДСТУ 4418:2005.

Номер слайду 4

Обʼєкт дослідження Сметана від виробників: “Злагода” “Своя лінія” “Словʼяночка” “Простоквашино” “Президент”

Номер слайду 5

Сметана – це корисний та поживний кисломолочний продукт, який отримують у промислових та побутових умовах з вершків шляхом сквашування їх закваскою, виготовленою на чистих культурах молочнокислих бактерій. Нічого окрім вершків і закваски, виготовленої на чистих культурах молочнокислих бактерій у сметані не повинно бути.

Номер слайду 6

Дослідження органолептичних показників сметани Найменування показників Характеристика Зовнішній вигляд і консистенція Консистенція сметани має бути однорідною, в міру густою, із глянцевою поверхнею, без крупинок білка і жиру. Смак і запах Чистий, кисломолочний, із вираженим присмаком і ароматом, властивими пастерозованому молоку. Колір Білий із кремовим відтінком, рівномірний по всій масі.

Номер слайду 7

Результати дослідження Простоквашино Чистий кисломолочний смак з легким присмаком пряженого молока, однорідна глянцева консистенція President Кисломолочний смак з гіркуватим післясмаком, однорідна глянцева консистенція Словʼяночка Кисла, з кислуватим запахом, однорідна, глянцева консистенція Своя лінія Кисла однорідна густа маса Злагода Кисломолочний смак, однорідна консистенція

Номер слайду 8

Виявляємо наявність згущувача у сметані Для виявлення згущувача (крохмаль) в сметані, капаємо розчином йоду. Якщо колір змінився на синій, згущувач є, якщо колір не змінюється, згущувач відсутній.

Номер слайду 9

Результати дослідження В зразках №1(“Простоквашино”),№2 (“President”), №3 (“Словяночка”) колір не змінився, отже крохмаль відсутній. В зразку №4( Своя лінія) колір ледь змінився – незначна кількість крохмалю. Зразок №5 (“Злагода”) має найбільше крохмалю – колір змінився найбільше

Номер слайду 10

Справжня чи фальсифікат? Якщо в окропі розчинити чайну ложку сметани, то в розчині з підробленою сметаною утвориться осад, справжня ж розчиниться.

Номер слайду 11

Всі зразки сметани розчинилися з утворенням осаду. Зразок №1 (“Простоквашино”) і зразок №2 (President) –найменша кількість осаду. Зразок №5 (“Злагода”) утворив багато осаду,отже має найбільше добавок. Результати дослідження

Номер слайду 12

Вивчаємо упаковку продукту При виборі продукту звертаємо увагу на : • Склад продукту. •Дату виготовлення і кінцеву дату споживання. •Термін придатності продукту. •Інформацію про вміст шкідливих для здоров’я речовин. •Відмітку про наявність генетично модифікованих речовин. •Відомості про умови зберігання й використання продукції. •Звертайте увагу на текст написаний маленьким шрифтом. •Звертайте увагу на абвіатуру ГОСТ і ISO. Перша означає, що продукт відповідає встановленим державою стандарам, друга – що продукт відповідає європейським стандартам якості.

Номер слайду 13

Висновки 1. В результаті досліджень ми встановили, що найкращі характеристики за органолептичними і фізико- хімічними показниками має сметана “Простоквашино” та “President”. 2. Сметана “Злагода” має добрий смак, але містить багато добавок і не вказано дату виготовлення. 3. Сметана “Словʼяночка” відповідає терміну придатності (14 днів 05.01 – 19.01 2019р.), отже не містить консервантів. 4. Сметана “Своя лінія” – кисла густа маса з великим терміном придатності (27.12 – 26.01. 2019), що говорить про наявність консервантів. Проведені дослідження підтвердили нашу гіпотезу: чим вища якість, тим вища ціна. Найвищу ціну має сметана “Простоквашино2 –25,49 грн., а найнижчу “Своя лінія” – 19,90грн

Номер слайду 14

Смачної Вам сметани і доброго здоровʼя!

ppt
Пов’язані теми
Хімія, Позакласні заходи
Додано
9 травня 2020
Переглядів
1146
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку