Актуальність дослідження Одними з найважливіших продуктів харчування є молоко та молочні продукти. Чим більше ми знаємо про якості цих продуктів, про те, як їх виготовляють, тим якіснішим буде життя та культура харчування. Нерідко, покладаючись на рекламу, ми опиняємося перед складним вибором і часто робимо його не на користь натуральних продуктів. Питання вибору продуктів, які ми споживаєм щодня, є визначальним для здоров’я. Тому, сучасній людині необхідно мати повне уявлення про раціональне харчування, володіти вмінням здійснювати свідомий вибір продуктів харчування, бути компетентними у сфері споживчих товарів, здорового способу життя.
Основні завдання проекту Здійснити пошук інформації з теми дослідження в бібліотеці (довідники, енциклопедії, художня література), в мережі Інтернет; Вивчити якість і зміст інформації на упаковці сметани від виробників; Дослідити якість сметани за органолептичними і фізико-хімічними показниками; Дослідити співвідношення ціни і якості сметани від виробників; Рекомендувати для вживання сметану виробників, яка найбільш відповідає стандартам ДСТУ 4418:2005.
Сметана – це корисний та поживний кисломолочний продукт, який отримують у промислових та побутових умовах з вершків шляхом сквашування їх закваскою, виготовленою на чистих культурах молочнокислих бактерій. Нічого окрім вершків і закваски, виготовленої на чистих культурах молочнокислих бактерій у сметані не повинно бути.
Дослідження органолептичних показників сметани Найменування показників Характеристика Зовнішній вигляд і консистенція Консистенція сметани має бути однорідною, в міру густою, із глянцевою поверхнею, без крупинок білка і жиру. Смак і запах Чистий, кисломолочний, із вираженим присмаком і ароматом, властивими пастерозованому молоку. Колір Білий із кремовим відтінком, рівномірний по всій масі.
Результати дослідження Простоквашино Чистий кисломолочний смак з легким присмаком пряженого молока, однорідна глянцева консистенція President Кисломолочний смак з гіркуватим післясмаком, однорідна глянцева консистенція Словʼяночка Кисла, з кислуватим запахом, однорідна, глянцева консистенція Своя лінія Кисла однорідна густа маса Злагода Кисломолочний смак, однорідна консистенція
Вивчаємо упаковку продукту При виборі продукту звертаємо увагу на : • Склад продукту. •Дату виготовлення і кінцеву дату споживання. •Термін придатності продукту. •Інформацію про вміст шкідливих для здоров’я речовин. •Відмітку про наявність генетично модифікованих речовин. •Відомості про умови зберігання й використання продукції. •Звертайте увагу на текст написаний маленьким шрифтом. •Звертайте увагу на абвіатуру ГОСТ і ISO. Перша означає, що продукт відповідає встановленим державою стандарам, друга – що продукт відповідає європейським стандартам якості.
Висновки 1. В результаті досліджень ми встановили, що найкращі характеристики за органолептичними і фізико- хімічними показниками має сметана “Простоквашино” та “President”. 2. Сметана “Злагода” має добрий смак, але містить багато добавок і не вказано дату виготовлення. 3. Сметана “Словʼяночка” відповідає терміну придатності (14 днів 05.01 – 19.01 2019р.), отже не містить консервантів. 4. Сметана “Своя лінія” – кисла густа маса з великим терміном придатності (27.12 – 26.01. 2019), що говорить про наявність консервантів. Проведені дослідження підтвердили нашу гіпотезу: чим вища якість, тим вища ціна. Найвищу ціну має сметана “Простоквашино2 –25,49 грн., а найнижчу “Своя лінія” – 19,90грн