Презентація «Януш Корчак. Життя віддане дітям»

Про матеріал
Пропоную вашій увазі презентацію про життя та героїчний подвиг Януша Корчака. Презентація з музичним супроводом
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Януш Корчак. Життя віддане дітям…

Номер слайду 2

Януш Корчак - видатний польський педагог, письменник, лікар і громадський діяч, який відмовився врятувати своє життя тричі заради дітей.

Номер слайду 3

У перший раз це сталося, коли Януш прийняв рішення не емігрувати до Палестини перед окупацією Польщі, щоб не залишати «Будинок сиріт» напризволяще. Вдруге - коли відмовився бігти з варшавського гетто. А в третій - коли всі мешканці «Будинку сиріт» вже піднялися у вагон поїзда, що відправлявся в табір, до Корчака підійшов офіцер СС і запитав:- Це ви написали «Короля Матіуша»? Я читав цю книгу в дитинстві. Хороша книга. Ви можете бути вільні.- А діти?- Діти поїдуть. Але ви можете покинути вагон.- Помиляєтесь. Не можу. Не всі люди - мерзотники.

Номер слайду 4

10 заповідей Януша Корчака для батьків

Номер слайду 5

1. Не чекай, що твоя дитина буде такою, як ти, або такою, як ти хочеш. Допоможи їй стати не тобою, а собою. 2. Не вимагай від дитини плати за все, що ти для неї зробив. Ти дав їй життя, як вона може віддячити тобі? Вона дасть життя іншому, той - третьому, і це незворотний закон подяки.

Номер слайду 6

3. Не зганяй на дитині свої образи, щоб у старості не їсти гіркий хліб. Бо що посієш, те й пожнеш. 4. Не стався до проблем дитини звисока. Життя дане кожному під силу, і будь упевнений - її життя таке ж складне, як і твоє, а може й складніше.

Номер слайду 7

5. Не принижуй! 6. Не забувай, що найважливіші зустрічі людини - зустрічі з дітьми. Звертай більше уваги на них - ми ніколи не можемо знати, кого ми зустрічаємо в дитині. 7. Не муч себе, якщо не можеш зробити щось для своєї дитини, просто пам'ятай: для дитини зроблено недостатньо, якщо не зроблено все можливе.

Номер слайду 8

8. Дитина - це не тиран, який заволодіває всім твоїм життям, не тільки плід з плоті і крові. Це - та дорогоцінна чаша, яку Життя дало тобі на зберігання і розвиток в ньому творчого вогню. Це - розкріпачена любов матері і батька, у яких буде рости не «наша», «своя» дитина, але і душа, яка дана на зберігання. 9. Умій любити чужу дитину. Ніколи не роби чужій те, що не хотів би, щоб робили твоїй. 10. Люби свою дитину будь-якою - неталановитою, невдахою, дорослою. Спілкуючись з нею - радій, бо дитина - це свято, яке поки що поруч.

Номер слайду 9

Разом із Стефанією Вільчинською (1886—1942) Корчак заснував і керував Домом Сиріт — варшавським сиротинцем для єврейських дітей. Дім розпочав діяльність 7 жовтня 1912 року, а Корчак став його директором. Головною вихователькою була С. Вільчинська — панна/пані Стефа. Корчак керував сиротинцем упродовж 30 років. За свою освітньо-виховну діяльність Корчак отримав Офіцерський Хрест Ордену Відродження Польщі, яким його нагороджено в День незалежності Польщі — 11 листопада 1925.

Номер слайду 10

Уранці 6 серпня 1942 територію Малого гетто оточили підрозділи СС, поліцаї. Під час так званої «великої акції»(головного етапу знищення німцями мешканців Варшавського гетто) Корчак вкотре відмовився під пропозиції порятунку, тому що не хотів залишати дітей і працівників «Дому Сиріт». У день депортації з гетто Корчак повів своїх вихованців на Умшляґпляц, звідки вирушали ешелони у табори смерті. У цьому поході брало участь близько 200 дітей і кілька десятків вихователів, зокрема Стефанія Вільчинська.

Номер слайду 11

Пам’ятники Янушу Корчаку…

pptx
Додано
9 грудня 2021
Переглядів
730
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку