Презентація: "Японія у другій половині ХІХ - на початку ХХ ст"

Про матеріал
Презентація з теми: "Японія у другій половині ХІХ - на початку ХХ ст.". План уроку 1. Відкриття Японії. До середини ХІХ ст. 2. Реформи Мейдзі. 3. Економічне зростання країни. 4. Початок японської територіальної експансії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЯПОНІЯ У ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ XIX – НА ПОЧАТКУ XX СТ.

Номер слайду 2

План уроку«Відкриття» Японії. До середи­ни ХІХ ст. Реформи Мейдзі. Економічне зростання країни. Початок японської територіальної експансії.

Номер слайду 3

«Відкриття» Японії. До середи­ни ХІХ ст. Японія була «закритою» державою, ізольованою від усього світу. Іноземцям заборонялося відвідувати країну, а японцям – залишати острови під страхом смертної кари. Для свого часу японці були досить освіченими людьми, а рівень грамотності у країні сягав 40 %. Формально влада в Японії належала імператору, проте реально правив сьогун з роду Токугава. Бідна на сировину, з порівняно нечисленним населенням, Японія не була «ласим шматком» для європейців. Колоніальні шляхи проходили повз неї. Бідна на сировину, з порівняно нечисленним населенням, Японія не була «ласим шматком» для європейців. Колоніальні шляхи проходили повз неї.

Номер слайду 4

Головну роль у «відкритті» країни відіграли Сполучені Штати. У 1853 р. комодор (військове звання вищого офіцерського складу) М. К. Перрі передав японському урядові листа від президента США з вимогою відкрити країну для американської торгівлі. Погроза війною змусила сьогунат підписати договір, за яким Японія відкривала для американців порти Сімода та Хокадате й дозволяла заснувати американське консульство. Незабаром аналогічні договори підписали з Великою Британією, Францією та. Голландією. Японська гравюра зі зображенням М. К. Перрі, 1853 р.

Номер слайду 5

У наступні роки тиск великих держав на Японіюпосилився, що призвело до падіння престижу сьогунату та наростання масового невдоволення у країні. Цим скористалися найрозвинутіші південно-західні князівства, які заявили про необхідність повернення до влади імператора. У 1867 р. на імператорський престол вступив п’ятнадцятирічний Муцухіто, від імені якого фактично й діяли опозиційні князівства. Спроби сьогуна утриматися при владі за допомогою зброї успіху не мали. Боротьба тривала ще декілька місяців, після чого Кейкі, останній з роду Токугава, добровільно склав повноваження і передав їх імператору.

Номер слайду 6

2. Реформи Мейдзі.Імператор Муцухіто Час перебування при владі імператора Муцухіто (1867–1912) було названо Мейдзі – добою освіченого правління. Під гаслом «Шанування імператора» навколо нього згуртувалася вся країна. Починаючи з 60-х років ХІХ ст., в Японії здійснювалася низка реформ, що сприяла прискореній модернізації країни.

Номер слайду 7

2. Реформи Мейдзі.Імператор Муцухіто. Реформа адміністративно-територіального устрою. Скасування поділу на князівства, започаткування поділу на префектури. Військова реформа. Запровадження загальної військової повинності. Колишнім самураям надавалася можливість ставати чиновниками, лікарями, служити офіцерами в армії, а ті, хто не знайшов собі заняття, отримував державну допомогу. Ухвалення закону про скасування станових привілеїв, проголошення рівності всіх громадян перед законом. Грошова реформа. Уведення єдиної грошової одиниці – єни.

Номер слайду 8

2. Реформи Мейдзі.Імператор Муцухіто. Реформа освіти. Упровадження обов’язкового початкового навчання, сприянняутворенню середніх і вищих навчальних закладів. Уряд активно заохочував відправку японців за кордон для здобуття та продовження освіти. Аграрна реформа. Скасування власності князів і феодалів на землю, надання офіційного дозволу на купівлю­продаж землі. Власність на землю було визнано за тими, хто фактично нею розпоряджався. Судова реформа. Створення судів європейського типу

Номер слайду 9

У 1889 р. в Японії ухвалили конституцію, що запроваджувала у країні двопалатний парламент. За прусським зразком верхню палату (перів) імператор призначав з представників вищого дворянства або з найбагатших платників податків. Нижню палату представників обирали виборці – чоловіки з 25-річного віку на основі високого майнового цензу. Згідно з конституцією імператора було наділено величезною владою, а уряд країни відповідав лише перед ним. Велику роль в управлінні державою відігравала також таємна рада – дорадчий орган, що діяв при імператорові. Конституція 1889 р.

Номер слайду 10

Конституція Японії 11 лютого 1889 р. Японія управляється постійною на вічні часи імператорською династією. Особа імператора священна й недоторканна. Імператор – голова держави, він володіє верховною владою і здійснює її відповідно до статей цієї конституції. Імператор здійснює законодавчу владу у згоді з імперським парламентом… Імператор встановлює організацію різних галузей державного управління, призначає і звільняє всіх цивільних і військових посадових осіб і визначає їхнє жалування, якщо в цій конституції або в інших законах не передбачено особливих винятків. Дайте відповідь на запитання Чому Японія взяла за зразок саме конституцію Пруссії? Що схожого було в цих двох країнах? Конституція Японії була однією з найконсервативніших у світі, проте вона знаменувала поступове перетворення держави з феодальної на буржуазну монархію.

Номер слайду 11

3. Економічне зростання країни. В Японії ліквідували внутрішні мита, проголосили свободу торгівлі та запровадили єдину грошову одиниця – єну. До того ж скасували власність феодалів на землю та офіційно дозволили її купівлю–продаж. Було узаконено права «нових» поміщиків і заможних селян, сприяло ринковій еволюції сільського господарства. Утім поміщицьке землеволодіння зберегли, а третину земель, які раніше належали сільським громадам, під час цієї реформи привласнила держава. Реформи значно прискорили економічний розвиток країни, сприяли її швидкій індустріалізації. Чимало нових заводів і фабрик заснували дзайбацу – багаті купецькі родини, які виникли ще у феодальну епоху та мали тісні зв’язки з владою.

Номер слайду 12

3. Економічне зростання країни. Наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. на базі власності дзайбацу: сімей Міцуї, Міцубісі, Фурукава і Ясуда – в Японії виникають могутні монополістичні об’єднання – концерни. Конкурентоспроможність японських товарів на світовому ринку в цей час забезпечувалась їхньою низькою собівартістю за рахунок використання дешевої робочої сили й нещадної експлуатації робітників. Реформи Мейдзі і швидке економічне зростання перетворили Японію на провідну державу Азії. Також змінилося її міжнародне становище. Японія поступово позбулася залежності від європейських країн, уникла долі напівколонії, а наприкінці ХІХ ст. сама стала на шлях колоніальних загарбань.

Номер слайду 13

4. Початок японської територіальної експансії Першими жертвами японської агресії стали Китай і Корея. Війна 1894–1895 рр. завершилася поразкою Китаю. За мирним договором Японії було передано півострів Ляодун у Маньчжурії, острів Тайвань та острови Пенхуледао. Проте невдовзі, стривожені посиленням Японії великі держави змусили японців відмовитися від Ляодуну, який Китай відразу передав у довгострокову оренду Росії. Унаслідок цих подій різко загострилися російсько-японські протиріччя. Це й призвело до війни 1904–1905 рр., у якій Японія здобула перемогу, спираючись на фінансову й військово-технічну допомогу Англії. Укладена ще в 1902 р. англо-японська угода була спрямована не лише проти Росії, а в перспективі й проти США. У 1907 р. за посередництва Англії вона змусила Росію визнати сферою свого впливу Південну Маньчжурію і Корею. Невдовзі Японія загарбала Корею і перетворила її на свою колонію.

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Вивчити параграф 21. Переглянути відео-матеріали. Опрацювати матеріал презентації. Зробити конспект. Вивчити виділені дати та терміни. Завдання 3,4 на с. 180.

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 квітня 2022
Переглядів
3885
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку