Презентація "Османська імперія наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст."

Про матеріал
Презентація з теми: "Османська імперія наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст." План уроку 1.Спроби модернізації Османської імперії. 2. Молодотурецька революція 1908 р.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: «Османська імперія наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст.»

Номер слайду 2

План уроку1. Спроби модернізації Османської імперії.2. Молодотурецька революція 1908 р.

Номер слайду 3

1. Спроби модернізації Османської імперії. Колись могутня і велична Османська імперія продовжувала володіти значними територіями в Європі, провінціями, або залежними країнами в Африці – від Тунісу до Єгипту. Проте в ХІХ ст. ослаблена, економічно відстала держава стала об’єктом зазіхань з боку розвинутих капіталістичних держав. На її території в Європі та Близькому Сході одночасно претендували Росія, Австро-Угорщина, Англія, Німеччина й Франція. У балканських провінціях імперії не припинялася боротьба слов’янських народів за незалежність, посилився рух за національне визволення і в арабських провінціях імперії. Зростаюча залежність від західних держав і політичне безправ’я посилило невдоволення прогресивної громадськості країни та молодої турецької буржуазії, спонукали їх зажадати від влади реформування Туреччини та ухвалення конституції.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Абдул-Гамід ІІМітхад-паша на обложці«Vanity Fair», 1877 У 1876 р. новий султан Абдул-Гамід ІІ «подарував» підданим конституцію, розроблену турецькими реформаторами на чолі з Мідхат-пашою. Для свого часу вона була досить прогресивним актом. Конституція обмежувала владу султана двопалатним парламентом. Верхню палату – сенат – султан призначав довічно, а нижню обирали на основі високого майнового цензу. Усіх підданих імперії, навіть християнське населення Балкан, оголосили «османами» і вважали рівними перед законом.

Номер слайду 6

Конституція, 1876 р. Конституція зберігала за султаном майже всю повноту влади, проте вже наступного дня після її ухвалення Абдул-Гамід ІІ став на шлях ліквідаціїї конституційного режиму. В 1878 р. парламент остаточно розпустили. Мідхат-пашу та інших реформаторів відправили у заслання, а конституцію фактично здали в архів. Упродовж тридцяти років її друкували в офіційних документах, але жоден її пункт не виконувався. Спроби модернізації Османської імперії виявилися невдалими, а реформатори надто слабкими. Розпустивши парламент, султан установив режим середньовічної деспотії, який самі турки називали зулюм (гніт, тиранія). З турецького словника навіть вилучили слова «свобода» і «революція». Султанський режим провокував зіткнення між народами, що населяли імперію.

Номер слайду 7

2. Молодотурецька революція 1908 р. Репресії та жорстокість султанського режиму не зупинили прагнення здатних прогресивно мислити турків до оновлення країни, подолання її кричущого відставання від розвинутих держав. У 1889 р. у Стамбулі курсанти військово-медичного училища створили таємну політичну організацію «Єднання і прогрес», яка в майбутньому спиралася здебільшого на офіцерську молодь. Члени групи «Єднання і прогрес»

Номер слайду 8

Метою організації було відновлення конституції 1876 р., проведення назрілих реформ і модернізація суспільства за європейським зразком. У Європі членів цієї організації називали молодотурками – так, як називали членів інших щойно утворених націоналістичних організацій. Наприкінці 1907 р. в Парижі відбувся з’їзд молодотурків та інших революційних організацій, на якому було ухвалено рішення про підготовку збройного повстання проти султана. Єдине, що розмежовувало учасників руху, було національне питання. Поряд із прибічниками єдності імперії, існували й прихильники визнання автономії за нетурецькими народами.

Номер слайду 9

У 1908 р. офіцери-молодотурки Ніязі та Енвер підняли повстання в Македонії, вимагаючи повернення конституційного режиму. Надіслані проти них війська перейшли на бік повсталих і, захопивши Салоніки, молодотурки ультимативно зажадали від султана відновити конституційний режим. Переконавшись, що армія підтримує повсталих, 24 липня Абдул-Гамід ІІ оголосив про скликання парламенту. Скориставшись надто обережною і непослідовною політикою молодотурків, прибічники абсолютизму в 1909 р. учинили контрреволюційний заколот. На короткий час султан повернув собі необмежену владу, а молодотуркам довелося тікати зі столиці. Проте більша частина армії виступила проти султана.

Номер слайду 10

Молодотурки залишалися при владі до 1918 р. За час свого правління вони так і не виконали обіцянок провести модернізацію країни та звільнити її від залежності від європейських держав. Отже, революція 1908 р. не виконала свого основного завдання – оновлення Османської держави. Будь-яка модернізація неминуче призвела б до розпаду імперії, позбавила б османів становища привілейованої нації у країні. А це аж ніяк не влаштовувало молодотурків. Рішенням парламенту Абдул-Гаміда ІІ позбавили престолу, а трон посів Мехмед II

Номер слайду 11

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 23 (п. 1,2). Переглянути відео-матеріал до уроку. Зробити конспект презентації. Виконати завдання 3, 4 на с. 191.

Номер слайду 12

Слава Україні!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.5
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Скакун Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. порпрпрпрпро ропроапнранар
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
21 квітня 2022
Переглядів
4628
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку