Презентація. "Ярослав Мудрий –видатний державний діяч Київської Русі"

Про матеріал
Презентація містить 10 слайдів з інформацію про правління Ярослава Мудрого.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ярослав Мудрий –видатний державний діяч Київської Русі

Номер слайду 2

Ярослав Володимирович (Мудрий) Роки життя (бл. 978–1054)Роки правлінн я1019–1054син князя Володимира Святославича і полоцької княжни Рогнеди.

Номер слайду 3

На десятому році життя Ярослав був поставлений батьком намісником у Ростово-Суздальській землі, в Поволжі. (у Ростові за Ярослава правив хтось із довірених бояр Володимира). У Новгороді Великому помер найстарший син Володимира Вишеслав. І Володимир несподівано для всіх перевів до Новгорода Ярослава. Чверть століття просидів він на дуже відповідальному новгородському престолі.

Номер слайду 4

Після смерті свого батька Володимира найняв 1000 варягів  і 26 листопада  1015 року Ярослав Мудрий у жорстокій боротьбі за київський престол розбив війська Святополка біля Любеча і посів київський великокняжий престол, але 1018 року під натиском польських військ короля Болеслава І, яких взяв собі на допомогу Святополк, мусив покинути Київ і утік до Новгорода. Після остаточної перемоги в битві над річкою Альтою 1019 року Ярослав Мудрий став київським Великим князем.

Номер слайду 5

У період князювання Ярослава Мудрого спостерігалося піднесення Давньоруської держави. Було розширено територію Київської Русі, укріплено кордони, встановлено контакти з багатьма європейськими країнами. Князь приділяв велике значення внутрішньому устрою держави: поширював християнство (літописці називали його "Богохранимим" та "Богомудрим"), засновував монастирі, будував храми та собори, розбудовував столицю, створив школу і бібліотеку при Софіївському соборі.

Номер слайду 6

Після смерті Мстислава у 1036 році Ярослав об'єднав під своєю владою лівобережні землі, ставши єдиним володарем могутньої Київської держави, окрім Полоцького князівства, яке виділено Володимиром Святим в уділ роду Ізяслава. 1036 року, за літописом, Ярослав Мудрий розгромив біля Києва печенігів

Номер слайду 7

За Ярослава Мудрого поширилося і зміцніло християнство в Київській Русі, а також оформилася організаційна структура й церковна ієрархія: 1039 документально стверджено існування Київської митрополії, що перебувала в юрисдикції константинопольського патріарха.

Номер слайду 8

Ярослав узгодив церковний устав, яким визначалися права церкви і духівництва. Крім призначення митрополитів на київську катедру, Церква Київської Русі користувалася автономією, включно з тим, що 1051 з ініціативи Ярослава собор місцевих єпископів обрав русина Іларіона митрополитом київським. За цього часу засновано також перші монастирі на Русі в яких писалися літописи, були школи іконописання

Номер слайду 9

За часів Ярослава Мудрого було розпочато кодифікацію давньоруського права, результатом якої стало укладення так званої "Правди Ярослава", що становить найдавнішу частину кодексу законів, відомого як "Руська Правда".

Номер слайду 10

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Garun Zvynoslava
Додано
10 жовтня 2019
Переглядів
9813
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку