Презентація. "Явище інерції. Інертність. Маса."

Про матеріал
Інерція — явище збереження стану спокою або прямолінійного рівномірного руху, коли на тіло не діють зовнішні сили або їх дія скомпенсована. Масивніше тіло важче зрушити з місця, важче змінити напрямок його руху або загальмувати порівняно з легшим тілом. Інертність – це здатність тіла зберігати свою швидкість і напрямок руху під час дії на нього зовнішньої сили.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Явище інерції. Інертність. Маса.

Номер слайду 2

Гарно розігнавшись на велосипеді чи самокаті, можна деякий час їхати без додаткових зусиль. Але цей рух поступово сповільнюється й припиняється. Яким би був рух, якби не діяли сторонні сили (тертя об поверхню, опір повітря).

Номер слайду 3

Завдяки чому триває кожен із цих рухів?Чи існує причина виникнення цих рухів?Чи потрібно взагалі щось, щоб підтримувати рух?

Номер слайду 4

Чому коса при швидкому русі перерізає стебла рослин, а при повільному не може цього зробити? Чому під час прополювання бур’яни слід витягати з ґрунту повільно, уникаючи ривків?

Номер слайду 5

У повсякденному житті ми постійно маємо справу з різними видами дії одних тіл на інші. Щоб відчинити двері, ми діємо на них рукою. Завдяки дії ноги м’яч летить у ворота. Сідаючи на стілець, ми діємо на нього. Дія завжди є взаємодією: якщо одне тіло діє на друге, то й друге тіло діє на перше.

Номер слайду 6

Що необхідно для того, щоб швидкість тіла була незмінною?Голілео Галілей(італійський фізик, механік, астроном, філософ, математик, який вплинув на науку свого часу. )«Тілу не потрібно заважати»

Номер слайду 7

Давайте спробуємо в ролі цього вченого і уявно відтворимо його дослід. Скочуючи кульку із похилого жолоба, як ви думаєте, як вона котимиться поверхнями із різним опором?Яке з тверджень випливає з результатів досліду? Тіло рухається лише тоді, коли його щось рухає. Тіло рухається тоді, коли йому ніщо не заважає.

Номер слайду 8

Досліди доводять, що якщо на тіло не діють інші тіла,воно перебуває у стані спокою або рухається рівномірно іпрямолінійно. Це явище має назву — інерція. Інерція — явище збереження стану спокою або прямолінійного рівномірного руху, коли на тіло не діють зовнішні сили або їх дія скомпенсована.

Номер слайду 9

Наприклад, за різкого гальмування автобуса пасажири деякий час продовжують зберігати свій попередній стан руху й нахиляються вперед, інколи можуть навіть упасти. Явище інерції має як переваги, так і недоліки.

Номер слайду 10

Маса. Розгляньте уважно малюнок та спробуйте дати відповідь на питання. Як пов’язані маса тіла та інерція?

Номер слайду 11

Масивніше тіло важче зрушити з місця, важче змінити напрямок його руху або загальмувати порівняно з легшим тілом.

Номер слайду 12

ІнертністьІнертність – це здатність тіла зберігати свою швидкість і напрямок руху під час дії на нього зовнішньої сили. Більш інертні тіла повільніше змінюють швидкість при прикладенні до них сили. Змiнити стан бiльшого (важчого) тiла складнiше, нiж меншого.

Номер слайду 13

Як вимірюється маса тіла. Позначають масу літерою m. Одиницями маси є 1 кг, 1 г, 1 т. Виміряти масу тіла можна кількома способами. Наприклад, на терезах або вагах.

Номер слайду 14

Підсумок уроку: Тіло рухається тоді, коли йому ніщо не заважає.Інерція — явище збереження стану спокою або прямолінійного рівномірного руху, коли на тіло не діють зовнішні сили або їх дія скомпенсована. Масивніше тіло важче зрушити з місця, важче змінити напрямок його руху або загальмувати порівняно з легшим тілом.Інертність – це здатність тіла зберігати свою швидкість і напрямок руху під час дії на нього зовнішньої сили. Позначають масу літерою m. Одиницями маси є 1 кг, 1 г, 1 т.

Номер слайду 15

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Пікож Альона Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Омельченко Олена Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
31 жовтня 2022
Переглядів
2359
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку