Презентація "Йонізаційна дія радіоактивного випромінювання".

Про матеріал
Презентація на тему "Йонізаційна дія радіоактивного випромінювання" для учнів 9 класу за підручником Фізика, 9 клас, Баряхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок №47 Йонізаційна дія радіоактивного випромінювання. Природний радіоактивний фон. Дозиметри.

Номер слайду 2

Проблемні запитання. Чи є небезпечним радіоактивне випромінювання?Як виміряти рівень радіації?Який рівень радіації є безпечним, а який є небезпечним?

Номер слайду 3

Вплив йонізуючого випромінювання на організм. Радіоактивне випромінювання передає речовині енергію. Призводить до порушення функцій організму:зростає крихкість і проникність судин;знижується опір організму;порушуються функції кровотворних органів;клітини можуть перероджуватися у злоякісні; порушення функцій шлунково-кишкового тракту.

Номер слайду 4

Характеристики йонізуючого випромінювання. Поглинута доза йонізуючого випромінювання: Поглинута доза випромінювання – це кількість енергії, що припадає на одиницю маси речовини.

Номер слайду 5

Характеристики йонізуючого випромінювання. Біологічний вплив різних видів випромінювання за однакової поглинутої дози на організм є неоднаковим. Еквівалентна доза йонізуючого випромінювання: Еквівалентна доза випромінювання – це фізична величина, яка характеризує біологічний вплив поглинутої дози.

Номер слайду 6

Особливості впливу радіаціїНайбільш чутливі клітини, що швидко діляться (кістковий мозок). Різні організми мають різну чутливість до радіації (найстійкіші одноклітинні). Наслідки впливу поглинутої дози залежать від віку організму.

Номер слайду 7

Особливості впливу радіаціїВиди опромінення: зовнішнє і внутрішнє. Деякі радіонукліди вибірково накопичуються в окремих органах (30% йоду накопичується в щитоподібній залозі). Внутрішнє опромінення є тривалим.

Номер слайду 8

Радіаційний фон

Номер слайду 9

Дозиметр. Дозиметр – це прилад для вимірювання дози йонізуючого випромінювання. Принцип дії:

Номер слайду 10

Домашнє завдання. Опрацювати п. 25. Виконати вправу №25 (2,3).

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 9 клас, Презентації
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
22 листопада 2023
Переглядів
2092
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку