Презентація "Юридична відповідальність"

Про матеріал
Учням необхідно володіти знаннями щодо юридичної відповідальності, адже "незнання законів не звільняє від відповідальності". Діти повинні розуміти, що кожен злочин, кожен проступок може мати наслідки, які в свою чергу притягують до відповідальності за скоєне.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Юридична відповідальність. У біду потрапляють як у прірву, однак до злочину сходять по східцях О. Бестужев-Мерлінський  

Номер слайду 2

ЩО Ж ТАКЕ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ?ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ—це покладений на когось або взятий на себе обов’язок відповідати за певну ділянку роботи, справу, за чиїсь дії, вчинки, слова.

Номер слайду 3

Юридична відповідальність — це обов'язок правопоруш­ника зазнати певних негативних наслідків (санкції) за скоєне правопору­шення, які визначаються в установленому законом порядку.

Номер слайду 4

Ознаки юридичної відповідальності: Негативні наслідки, яких має зазнати винна особа. Накладення компетентним державним органом.Є наслідком порушення норм права. Мета юридичної відповідальності – не тільки покарання за вчинене правопорушення, а й виховання і перевиховання правопорушників та запобігання скоєнню правопорушень як ними, так й іншими особами.

Номер слайду 5

Підстави юридичної відповідальностіФАКТИЧНА (наявність у діянні особи складу правопорушення)ЮРИДИЧНА(наявність рішення компетентного органу про притягнення до відповідальності)Основною підставою юридичної відповідальності є скоєння особою протиправного діяння відповідного складу

Номер слайду 6

МЕТА ЮРИДИЧНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІПритягнення до юридичної відповідальності має запобігти скоєнню нових правопорушень (спеціальна превенція), інші люди які, побачивши негативні наслідки від скоєння правопорушення для винного, відмовляться від скоєнь правопорушень (загальна превенція)Покарати винного за скоєне ним правопорушення. Це є своєрідною відплатою. Крім того, юридична відповідальність має на меті перевиховання порушника, хоча, на жаль, не завжди це вдається.

Номер слайду 7

Види юридичної відповідальностіКримінальна Адміністративна. Цивільно-правовадисциплінарна. Матеріальна. Конституційна

Номер слайду 8

ПРИНЦИПИ ЮРИДИЧНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІзаконністьсправедливістьдоцільністьневідворотність

Номер слайду 9

Обставини, що виключають шкідливість (суспільну небезпеку) діяння. Необхідна оборона. Крайня необхідність. Дія, яка хоч і підпадає під ознаки діяння, передбаченого кримінальним законом, але вчинена за обставин, коли іншими діями було неможливо усунути небезпеку інтересам держави, громадським інтересам, інтересам чи правам людини. Дії, що вчинені з метою захисту інтересів чи прав особи, яка захищається, або іншої особи, інтересів суспільства або держави від суспільно-небезпечного посягання шляхом заподіяння шкоди тому, хто посягає, якщо такі дії були зумовлені потребою негайного відвернення чи припинення посягання. Кожна особа має право на необхідну оборону, незалежно від відсутності чи наявності можливості уникнути посягання або звернутися за допомогою до інших осіб чи органів влади.

Номер слайду 10

Власник човна відмовився надати його для допомоги потопаючому. То­ді юнаки силою відібрали човна і врятували потопаючого, після чого повернули човен власнику. Юнаки не будуть притягнуті до криміналь­ної чи адміністративної відповідальності, тому що вони діяли в стані крайньої необхідності. Можна також зазначити, що можливе лише від­шкодування завданої матеріальної шкоди, якщо вона мала місце. До будинку дідуся вдерлися двоє нетверезих юнаків, які, погрожуючи но­жем, вимагали віддати їм гроші. Той зробив кілька пострілів з належної йому мисливської рушниці, завдавши нападникам поранення. Дідусь не буде притягнутий до відповідальності, тому що діяв у стані необхідної оборони. Зважаючи на груповий характер нападу та використання напад­никами холодної зброї (ножа), застосування рушниці є правомірним. Громадянин Кравченко виїхав до Польщі у приватних справах. Під час перебування за кордоном він займався вимаганням грошей і майна у громадян, скоїв декілька пограбувань. За вчинені злочини Кравченко був притягнутий до кримінальної відповідальності в Польщі і вироком суду засуджений до 8 років позбавлення волі. Поясніть, чи можна притягнути Кравченка до кримінальної відповідальності за законами України після відбуття ним покарання в Польщі і повернення в Україну?Громадянин Кравченко не буде притягнутий до відповідальності двічі за одне і те саме правопорушення, тому що він відбув 8 років позбавлення волі у Польщі за рішенням суду. Відповідно до Конституції України за статтею 61

Номер слайду 11

Я буду вчитись, щоб знання здобути, нові створити в світі відкриття,Щоб корисним своїй державі бути, і щоб прекрасним в нас було життя. Мораль і право, право і закон – рушійні сили для життя людини,А їх знання задасть нам вірний тон і розвиток держави – України.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Козачок Юлія Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Костюк Олександр Петрович
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Основи правознавства 9 клас (Святокум О.Є., Святокум І.О.)
Додано
30 липня 2019
Переглядів
2916
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку