Презентація з англійської мови "Gender of Nouns"

Про матеріал
Презентація на тему "Рід іменників в англійській мові' (загальний, жіночий, чоловічий)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Gender of Nouns

Номер слайду 2

З історії: Замість того, щоб використовувати артиклі «the» або «a», англійці вживали артикль чоловічого роду «se» і жіночого «seo». Наприклад, сонце було жіночого роду – «seo sunne». Однак, у північній Англії у 1100-х роках для спрощення спілкування граматичний рід в англійській мові зник, але залишився як смислова категорія у вигляді таких займенників як: «she», «he», «it»

Номер слайду 3

Рід іменника в англійській мові не можна визначити за закінченням слова. Часто його можна визначити за контекстом або лексичним значенням слова. До чоловічого роду (Masculine Gender) man – чоловік boy – хлопчик father – батькоuncle – дядькоhusband - чоловікking – король До жіночого роду (Feminine Gender) woman – жінка girl – дівчинкmother - мати aunt – тітка bride – нареченаwife – дружинаqueen - королева

Номер слайду 4

Способи утворення жіночого роду Найпоширенішим суфіксом, що використовується для позначення жіночих іменників, є «-ess». Іншим суфіксом, який вважається маркером жіночого роду, є «-ette»

Номер слайду 5

ACTORACTRESS

Номер слайду 6

STEWARD STEWARDESS

Номер слайду 7

PRINCE PRINCESS

Номер слайду 8

WAITER WAITRESS

Номер слайду 9

TIGERTIGRESS

Номер слайду 10

LION LIONESS

Номер слайду 11

BRUNETBRUNETTE

Номер слайду 12

BACHELOR

Номер слайду 13

Male та female Слова male та female використовуються не тільки як іменники в значенні чоловік та жінка, а й як прикметники для того, щоб указати на стать людини He prefers to be treated by a male doctor. – Він воліє, щоб його лікував лікар чоловік. Who is the best female singer? – Хто найкраща співачка?

Номер слайду 14

Коли говоримо про тварин, то маємо на увазі щось нібито неживе, тому використовується займенник середнього роду «it». Тим не менш, якщо мається на увазі вихованець, який прирівнюється до члена сім’ї, то тут допускається вживання «she» або «he». Якщо необхідно вказати стать тварини, але для цього немає окремого слова, використовують займенники he або she: he-elephant – слон she-elephant – слониха he-cat– кіт she-cat – кішка. Також, важливо відзначити, що для найменування видів і типів тварин використовуються загальні та нейтральні форми слів незалежно від статі, але також іноді зустрічаються варіації лексичних одиниць за гендерною ознакою, наприклад:

Номер слайду 15

Rabbit [‚ræbɪt] – кролик / заєць (загальний рід) buck [bʌk] – кролик / заєць (чоловічий рід) doe [dəu] – крільчиха / зайчиха (жіночий рід)

Номер слайду 16

Horse [hɔ:s] – кінь / кобила (загальний рід) stallion [‚stæljən] – жеребець (чоловічий рід) mare [mɛə] – кобила (жіночий рід)

Номер слайду 17

Fox [fɔks] – лисиця (загальний рід) fox [fɔks] – лис (чоловічий рід) vixen [‚vɪks(ə)n] – лисиця (жіночий рід)

Номер слайду 18

Sheep [ʃi:p] – вівця (загальний рід) ram [ræm] – баран (чоловічий рід) ewe [ju:] – вівця (жіночий рід)

Номер слайду 19

chicken [‘tʃɪkɪn] – курка (загальний рід) rooster [‘ru:stə] – півень (чоловічий рід) hen [hen] – курка (жіночий рід)

Номер слайду 20

Pig [pɪg] – свиня / борів / кабан (загальний рід) boar [bɔ:] – кнур (чоловічий рід) sow [sau] – свиня (жіночий рід)

Номер слайду 21

Goose [gu:s] – гусак (загальний рід) gander [‚gændə] – гусак (чоловічий рід) goose [gu:s] – гуска (жіночий рід)

Номер слайду 22

Країна – це місце народження, а народження в першу чергу пов’язано з материнством, мамою, тобто з жінкою. Саме словo Motherland (батьківщина) включає слово mother (мама), звідси і звернення she, her. Особливо коли мова йде про честь країни, захист її гідності. England and the history of her kings, queens, and knights. – Англія та історія її королів, королев та лицарів. Many tourists arrived in Nice to admire her beauty. – Безліч туристів приїхали в Ніццу, щоб помилуватися її красою.

Номер слайду 23

Як і Motherland, Mother Nature – це жіночий рід і використовується з займенниками she, her, herself. Також, в англійській мові таким природним явищам як hurricane (ураган), storm (шторм) дають жіночі імена. Згадаймо Hurricane Katrina (ураган Катріна). Хоча, самі слова без роду та використовуються з займенником it. The Earth herself tells us all we need to know about the world. – Сама Земля розповідає нам, що нам потрібно знати про світ. Enjoy nature and her gifts. – Насолоджуйся природою та її дарами.

Номер слайду 24

Англія портова країна, англійці люблять свої кораблі як жінок і за традицією називають їх на честь важливих в житті жінок – мами, дружини. Ще одна теорія говорить, що ця звичка залишилась з давнини, коли англійці присвячували кораблі богиням. Check out this yacht. She is so big. – Заціни цей корабель. Він (вона в оригіналі) такий великий. Titanic was the largest ship afloat at the time she entered service. – Титанік була найбільшим кораблем на момент її введення в експлуатацію. Кораблі, космічні кораблі, човни та інші судна – She, her

Номер слайду 25

Автомобіль, машина – зазвичай ставляться до жіночого роду і замінюється займенником she Is this your car? She is a beauty. – Це твоя машина? Вона красуня.

Номер слайду 26

Інструменти чоловічого роду – «He» I found your old screwdriver at the cottage. I cleaned and polished him. – Я знайшов твою стару викрутку на дачі. Я полагодив та пополірував її (його в оригіналі). Here, use my knife. He’s sharp. – Ось, скористайся моїми ножем. Він гострий

pptx
Додав(-ла)
Trokhymchuk Anna
Додано
18 січня 2023
Переглядів
388
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку