Презентація з астрономії "Порівняльна характеристика планет Сонячної системи"

Про матеріал
Матеріал до уроку астрономії за підручником "Астрономія", 11 клас, М.В. Пришляк. Тема "Планети Сонячної системи. Порівняльна характеристика планет земної групи та планет-гігантів"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПЛАНЕТ СОНЯЧНОЇ СИСТЕМИ Вільшанська ЗОШ Середа Л.М.

Номер слайду 2

ЗМІСТ Сонячна система Планети земної групи Меркурій Венера Земля Марс Порівняльна характеристика планет земної групи Планети – гіганти Юпітер Сатурн Нептун Уран Плутон Порівняльна характеристика планет Сонячної системи

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Сонячна система – система небесних тіл, що складається з Сонця, 9 великих планет та їх супутників, десятків тисяч малих планет (астероїдів), безлічі комет, дрібних метеорних тіл і міжпланетного газу та пилу. Усі зміни у Сонячній системі викликаються Сонцм. Сонце – звичайна зірка головною послідовності з абсолютної звёздной величиною +5. Решта Сонячної системи світиться відбитим сонячним світлом.

Номер слайду 5

Планети поділяються на дві групи. Планети земної групи: Меркурій, Венера, Земля, Марс Планети-гіганти: Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун, Плутон,

Номер слайду 6

МЕРКУРІЙ На Меркурії, найближчій до Сонця планеті, Сонце здається в 3 рази більшим, порівняно із земним Сонцем. Вдень поверхня Меркурія може бути сліпуче яскравою. Але небо темне навіть вдень, тому що на НЬОМУ немає атмосфери, щоб відбивати і розсіювати сонячне світло. З денного боку Меркурія, температура може досягати до 430 С, а з нічного – може упасти до – 173 С.

Номер слайду 7

ВЕНЕРА Венера-друга від Сонця планета, оточена атмосферою, яка переважно складається з газу – двоокису вуглецю. В такій атмосфері постійно спостерігаються хмари з сірчаної кислоти. Поверхнева температура Венери досягає 480 С, бо діоксид вуглецю створює парниковий ефект. Венера має подібний розмір і густину земної. Хімічні реакції в хмарах виробляють кислоти, здатні розчинити свинець, олово і камені. Венера покрита тисячами вулканів і річками з лави, які утворилися мільйони років. Біля поверхні атмосфера Венери до 50 разів густіше, ніж атмосфера Землі. На Венері виявлено близько 400 плоских плям, кожна з яких від 29 до 48 км в діаметрі. Це – шрами метеоритів, які розірвалися над поверхнею планети. 

Номер слайду 8

ЗЕМЛЯ Земля має майже ідеальні атмосферні і температурні умови для життя. Атмосфера складається в основному з азоту і кисню. Земля обертається навколо Сонця, нахилившись однією стороною, планети відхиляється від прямого кута на 23.5 градуси. Саме цей нахил Землі утворює пори року: зиму, весну, літо і осінь.

Номер слайду 9

МАРС На Марсі Сонце здається в три рази меншим, ніж із Землі. На цій планеті часто відбуваються урагани, піднімають червоний пил з поверхні. В літні дні температура на Марсі може досягати 17 С. Марс має червоний відтінок, тому що мінерали з окисом заліза в його ґрунті відбивають червонувато - оранжеве світло Сонця. Марсіанський повітря дуже розріджене. Атмосфера планети складається з діоксиду вуглецю.

Номер слайду 10

Планета  Земля Венера Марс Хімічний склад атмосфери    N 2 O 2 Ar  H 2 O  95  2-3  0.1-0.4  1-2  0,01 – 0,1  Фізичні параметри  Тиск, атм.  Температура   1 Від -30 до + 40  0,05  Від -70 до 0 

Номер слайду 11

ПЛАНЕТИ-ГІГАНТИ Усі планети-гіганти супроводжуються свитами супутників: Юпітер має 14 супутників, Сатурн – 15, Уран – 5 і Нептун – 2. Деякі із супутників мають розміри планет з діаметрами, що дорівнюють діаметру Меркурія.

Номер слайду 12

ЮПІТЕР Юпітер – планета з найбільшими розмірами. Під густими хмарами з аміаку і води Юпітер вкрито океаном металевого рідкого водню. Особливістю планети є наявність гігантського червоного плями на хмарах, що нависають над екватором. Це гігантський шторм довжиною майже 48000 км, який обертається над планетою вже більш ніж 300 років.

Номер слайду 13

САТУРН Сатурн – це планета-шоу в Сонячній системі. Тисячі кілець, які складаються переважно з льоду, висвітлюються Сонцем, перетворюючи їх у гігантські кола світла.

Номер слайду 14

НЕПТУН Непту́н – четверта за розміром, третя за масою. Нептун було відкрито математичними розрухунками 3 вересня 1846 року. Згодом Нептун було знайдено неподалік розрахованого розташування.  Атмосфера Нептуна, складається в основному з водню та гелію. Сліди метану в зовнішніх шарах атмосфери є причиною синього забарвлення планети.  Температура у верхніх шарах атмосфери близько −220 °C. У центрі планети температура за різними оцінками становить від 5400 K до 7000—7100 °C, що відповідає температурі на поверхні Сонця та в ядрі більшості відомих планети.

Номер слайду 15

УРАН Ура́н — третя за діаметром і четверта за масою планета Була відкрита у 1781 році англійським астрономом Уільямом Гершелем. На відміну від газових гігантів – Сатурна та Нептуна, у надрах Урану і подібного до нього Нептуна, відсутній металічний водень. Основу атмосфери Урану складають водень да гелій, а також виявлено сліди метану, також хмари із льоду, твердого аміаку та водню Мінімальна температура на пленеті 49 К (−224 °C). Недра Урану складаються в основному із льду та гірських порід. Урана має систему кілець та магнітосферу. Орієнтація Урана у просторі відрізняється від решти планет, вісь обертання лежить як би «на боці» відносно площини обертпння її навколо Сонця, тому планета буває повернутою до Сонця то північним, то південним полюсами, то екватором.

Номер слайду 16

ПЛУТОН Найвіддаленіша 9 планета – крижана Плутон - сяє віддаленим холодним світлом, і знаходиться на відстані 5.8 мільярдів кілометрів і виглядає яскравою зіркою в темному небі.

Номер слайду 17

Планета Меркурій Венера  Земля  Марс  Юпітер  Сатурн Уран  Нептун  Відстань до Сонця, а. о.  0,4 1 Період обертання навколо Сонця, роки 1 29,67 Період обертання навколо осі  59 діб 243 діб  23 год 56 хв 24 год 37 хв.  9 год 50 хв 10 год 12 хв.  17 год., 14 хв.  16 год. 07 хв.  Маса у масі Землі  1 Радіус, у радіусах Землі 1 Густина, кг/м3  5430 700 Кількість супутників  2

Номер слайду 18

Показник Група Земна група Планети – гіганти Маса Від 3,3 1023 кг (Меркурій) до 5,976 1024 кг (Земля). Від 8,7 1025 кг (Уран) до 1,9 1027 кг (Юпітер). Розмір (екваторіальний діаметр). Від 4880 км (Меркурій) до 12756 км (Земля). Від 49500 км (Нептун) до 143 000 км (Юпітер). Густина Близька до земної: 12,5 кг/м3 (в 5,5 разів більше густини води). Дуже мала густина, так густина Сатурна менша густини. Хімічнийскладу. Приклад Землі: Fe (34,6%), O2 (29,5%), Si (15,2%), Mg (12,7%). Здебільшого вони складаються з газів:H2 (,більшість), CH4, NH3. Наявність атмосфери Є атмосфера (більш розріджена, ніж в планет-велетнів). В усіх планет густа атмосфера. Наявність твердої поверхні Усі планети земної групи мають тверду поверхню. Не мають твердої поверхні Кількість супутників.. Мало супутників взагалі немає: Земля – 1, Марс – 2, Меркурій – немає, Венера – немає Велика кількість супутників: Юпітер – 14, Сатурн – 15, Уран – 5, Нептун – 2. Наявність кілець. Кільця відсутні. Є кільця. Швидкість оберання навколо власної осі. Обертання навколо своєї осі повільне. Обертання навколо своєї осі швидке. Температура на Венері до + 5000С На Юпітері – 1450С, на Сатурні – 1800С, на Уране і Нептуне ще нижче. Порівняльна таблиця основних показників планет

ppt
До підручника
Астрономія (рівень стандарту) 11 клас (Головко М.В., Коваль В.С., Крячко І.П.)
Додано
2 березня 2021
Переглядів
12533
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку