Презентація з біології 6 клас на тему "Тканини"

Про матеріал
Презентація містить розробку уроку біології для 6 класу на тему "Тканини рослин", укладена відповідно до чинної програми. У презентації крім наочного матеріалу наявні посилання на онлайн-тест та інтерактивну вправу в Learningapps. Представлена кольорова таблиця для самостійної роботи учнів. Презентація розрахована для використання під час дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

ZOOM-етикет1. Під'єднуйтеся до онлайн-зустрічі з увімкненим відео, але вимкненим звуком.2. Майте охайний вигляд у кадрі.3. Зверніть увагу на ваш нікнейм. Напишіть своє прізвище та ім'я, щоб усі могли вас ідентифікувати.4. Уважно слухайте та не займайтеся сторонніми речами.5. Якщо виникають питання, піднімайте руку або пишіть у чаті.6. Не залишайте камеру порожньою.7. Заздалегідь попередьте своїх близьких про відеоконференцію. Стане і спокійніше, і впевненіше.

Номер слайду 3

Метод «Мозковий штурм».1. Нaйменшою структурнoю та функціональнoю oдиницею рослинного організму є ... 2. Будoву клітин мoжна розглянути під ... 3. Відмежoвує внутрішній вміст клітини від зoвнішнього середoвища ... 4. Ядрo міститься у…5. Оснoвна функція ядра... 6. Органели, які запoвнені клітинним сoком, називають ...

Номер слайду 4

Прийом «Здивуй». А чи знаєте ви, чому дерева гнуться, але не ламаються?З чого роблять корки пляшок?І що то за тверденькі грудочки в середині соковитої груші?

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Біологія 6 клас. Тканини рослин

Номер слайду 7

Тканина – це сукупність клітин, які мають однакову будову та виконують спільні функції.об’єднання клітин у тканини відбувається завдяки міжклітинній речовині. Тканини рослинного організму бувають твірні та постійні. Твірні тканини: Верхівкові- бічніПостійні тканини: ПокривніПровідніОсновні- механічні

Номер слайду 8

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Тканина Особливості будови Функції Місце розташування. Твірна Мертві або живі клітини, щільно прилягають одна до одної. Надають рослині міцності. Верхівка стебла і кореня. Покривна Трубка з мертвих клітин або живих клітин з великими порами, отворами. Фотосинтез. Деревина, жилки. Провідна Великі клітини з тонкими оболонками, щільно прилягають одна до одної. Захисна. Луб, деревина. Фотосинтезуюча У клітинах багато хлоропластів. Запас поживних речовин. Вкриває всю рослину. Запасаюча Клітини з тонкими оболонками, здатні до поділу. Рух розчинів мінеральних речовин. Насіння, кореневища, цибулини. Механічна Мертві або живі клітини з товстою оболонкою. Утворення нових клітин. Листки.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Покривна тканина. Шкірка (епідерма)Корок. Шкірка складається з одного шару живих клітин, щільно з'єднаних між собою. Часто зверху вкрита тонкою волосковою плівкою – кутикулою. Захищає рослини від несприятливих впливів середовища, забезпечує поглинання одних речовин і виділення інших. Вкриває листки, трав'янисті стебла, пелюстки і плоди. Корок складається з кількох шарів мертвих клітин, просочених суберином – жироподібною речовиною, що затримує воду і повітря. Має сочевички – спеціальні отвори, через які здійснюється газообмін. Вкриває багаторічні органи рослин. Забезпечує захист і газообмін.

Номер слайду 11

Провідна тканина Флоема (ситоподібні трубки)Ксилема (судини) Клітини судин утворюють довгі суцільні трубки. Вони мертві, заповнені водою, із потовщеними здерев'янілими оболонками. По судинах рослина транспортує воду і розчинені в ній мінеральні речовини у висхідному напрямку – від кореня до листків. Ксилема входить до складу деревини. Ситоподібні трубки утворені живими клітинами, які не мають ядер. По ситоподібних трубках речовини транспортуються у нисхідному напрямку – від листків по стеблу до кореня. Флоема входить до складу лубу. Ксилема + Флоема = Провідні пучки

Номер слайду 12

Основна тканина – паренхіма. Фотосинтезуюча. Запасаюча. Фотосинтезуюча основна тканина представлена живими клітинами, які містять хлоропласти. Виконує функцію фотосинтезу. Наявна в листках та усіх частинах пагона. Запасаюча основна тканина представлена безбарвними клітинами. Хоча клітини плодів і квітів забарвлені. Міститься у коренях, глибоких шарах стебла, м'ясистих листках. Виконує функцію утворення і запасання поживних речовин.

Номер слайду 13

Механічна тканина Механічна тканина складається із живих або мертвих клітин, які мають потовщені стінки. Надає міцності, гнучкості та еластичності. Може знаходитись у будь якій частині рослини, яка потребує додаткової міцності. 

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Інтерактивна вправа за посиланням: https://learningapps.org/display?v=p2qjvezxt21. Пройти тест за посиланням:https://schoolurok.com.ua/1152-tkanini-roslin.html#tester

Номер слайду 16

Прийом «Коло ідей» Поміркуйте, до яких наслідків привела б втрата провідної тканини у рослин. Відповідь обгрунтуйте. Уявіть собі, що було б, якби всі рослини втратили твірні тканини?

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Вивчити матеріал підручника §22, 23 (для тих, хто не має доступу до мережі інтернет). Переглянути презентацію до уроку;Виконати вправу в Learningapps. Виконати онлайн тест за посиланням.

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

pptx
Додано
7 лютого 2022
Переглядів
881
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку