Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини - основна властивість живого. Харчування й обмін речовин.8 клас
Номер слайду 2
Чи організм людини є відкритою системою? Поясніть.
Номер слайду 3
Якщо врахувати, що людина росте, розвивається, оновлює клітини, рухається, працює, думає, то що їй потрібно для здійснення цих процесів? Для чого організму потрібен кисень? Звідки людина отримує поживні речовини? ПОМІРКУЙТЕ!
Номер слайду 4
ОБМІН РЕЧОВИН ТА ЕНЕРГІЇ
Номер слайду 5
Що робиться з поживними речовинами в організмі й для чого потрібні ці речовини та енергія організму?Речовини розпадаються з вивільненням енергіїРечовини розпадаються з надходженням енергіїЕнергія потрібна для синтезу власних білків, жирів, вуглеводів організму людини. Ріст, розвиток, адаптивність, подразливість залежать від…ТАК чи НІ
Номер слайду 6
Функції, які здійснюються під час обміну речовин
Номер слайду 7
Обмін речовин і енергії – сукупність хімічних перетворень, що відбуваються в живому організмі й забезпечують його ріст, життєдіяльність. Метаболізм (на рівні організму) Надходження речовин (дихання, харчування); Перетворення речовин (травлення);Всмоктування; Виведення з організму кінцевих продуктів життєдіяльності (шкіра, легені, видільна система, травний тракт)Білки, жири вуглеводи. Розпад до малих молекул з виділенням ЕНЕРГІЇМеханічна Енергія скорочення мязів. Енергія нервових імпульсів. Теплова енергія. Енергія для синтезу власних сполук Організму
Номер слайду 8
Номер слайду 9
Етапи обміну речовин та енергії{16 D9 F66 E-5 EB9-4882-86 FB-DCBF35 E3 C3 E4}І етап. Надходження речовин та енергії в організм(дихання, травлення)↓Транспорт речовин до клітин (кров, лімфа, тканинна рідина)↓ІІ етап. Внутрішньоклітинний обмін: дисиміляція (розпад), асиміляція (синтез)↓Транспорт речовин від клітин (кров, лімфа, тканинна рідина)↓ІІІ етап. Виділення речовин та енергії з організму(шкіра, легені, видільна система, травний тракт)
Номер слайду 10
Внутрішньоклітинний обмін речовин -МЕТАБОЛІЗМАсиміляція. Дисиміляція. Розпад складних речовин на простіСинтез складних речовин з простих: білків, ліпідів, вуглеводів. Витрачається енергія. Вивільняється енергія. Переважає під час хвороби, у старостіПереважає в організмі, який росте, відновлюється
Номер слайду 11
АНАБОЛІЗМКАТАБОЛІЗМ
Номер слайду 12
Віку (у дітей - більше) – кожні 10 років із віком знижується на 7-10% Росту (у високих - більше) Маси тіла Статі (у жінок – менший, тому що менше маса і поверхня тіла)Інтенсивність обміну речовин та енергії залежить від: Впливають добові, сезонні зміни в природі: вранці ˃ вночі; весна, літо ˃ осінь, зима. Зростає:при розумовому, фізичному навантаженні;споживанні їжі – специфічний динамічний вплив їжі; зниженні температури оточуючого середовища. Найбільший рівень обміну речовин
Номер слайду 13
ХАРЧУВАННЯ ЛЮДИНИ - сукупність процесів, які забезпечують потрапляння до організму їжі з речовинами, що необхідні для нормальної життєдіяльності. Речовини їжі, які надходять у наш організм, використовуються для забезпечення таких ФУНКЦІЙ ОРГАНІЗМУ:енергетична – у процесі перетравлювання їжі виділяється енергія, яка затрачається на забезпечення життєдіяльності організму; харчова (пластична) - речовини у складі їжі використовуються для побудови клітин, тканин, органів;регуляторна - їжа містить речовини (наприклад, вітаміни, мінеральні речовини), які беруть участь у регуляції обміну речовин;захисна – у їжі часто є й лікувальні речовини, що захищають наш організм і перешкоджають розвитку хвороб. Наприклад, бджолиний мед.інформаційна - смакові рецептори язика та нюху оцінюють смак та запах їжі й це впливає на поведінку людини (апетит, попередження отруєнь).
Номер слайду 14
Харчова цінність окремого продукту визначається наявністю й співвідношеннями в його складі поживних речовин. Основні групи поживних речовин їжі, що беруть участь в обміні речовин в організмі людини: БІЛКИ, ЖИРИ, ВУГЛЕВОДИ, ВОДА, МІНЕРАЛЬНІ РЕЧОВИНИ, ВІТАМІНИ. Вони містяться майже в усіх продуктах харчування у різних кількостях. Для нормальної життєдіяльності організму людині потрібна певна кількість речовин з кожної із цих груп. Як нестача, так і надлишок будь-якої з них може завдати шкоди здоров’ю. Саме тому їжа повинна бути різноманітною, щоб забезпечити всі потреби організму. Харчові продукти характеризує їхня харчова та енергетична цінність. Піраміда створена з використанням кольорової схеми світлофора:зелений (1-2 рівень) — вживай без обмежень; жовтий (3 рівень) — споживай обачливо; червоний (4 рівень) — поміркуй чи варто вживати.
Номер слайду 15
Енергетична цінність харчових продуктів - кількість енергії (кілокалорій), яка утворюється в результаті окиснення жирів, білків, вуглеводів, що містяться в харчових продуктах.
Номер слайду 16
Номер слайду 17
Номер слайду 18
ЦІКАВО!
Номер слайду 19
45 хв аеробіки
Номер слайду 20
О йой-йой! Не повторюйте!
Номер слайду 21
Номер слайду 22
Номер слайду 23
З'ясуйте, які з тверджень є правильними. Речовини їжі (білки, жири й вуглеводи) надходять до клітин організму. Речовини їжі (білки, жири й вуглеводи) розщеплюються на простіші складові, які надходять до клітин організму. З білків, жирів і вуглеводів їжі, що надійшли до клітин організму, утворюються органели й речовини, необхідні для його життєдіяльності. З простих молекул, що утворились унаслідок розщеплення речовин їжі, синтезуються власні білки, жири й вуглеводи організму. З них будуються органели й речовини, необхідні для його життєдіяльності. Головними в метаболізмі є реакції пластичного обміну, енергетичний обмін відіграє допоміжну роль. Пластичний та енергетичний обмін є рівноправними складовими метаболізму. ПІДСУМУЄМО!
Номер слайду 24
Інтерактивна вправа «Наведи лад»Згрупуємо у таблицю терміни: енергетичний обмін, пластичний обмін, синтез речовин, розщеплення органічних речовин, енергія виділяється, енергія поглинається. Асиміляція. Дисиміляція
Номер слайду 25
Інтерактивна вправа «Мікрофон»Сьогодні ми вивчили …Знання, отримані на уроці, мені потрібні для …Мені сподобалося …