Дослідницький практикум №2 Дія ферментів слини на крохмаль

Про матеріал

Мета: переконатися, що слина містить ферменти, здатні за певних умов розщеплювати крохмаль.

Пропоную два варіанти виконання дослідницького пратикуму


Перегляд файлу

ПІБ учня ________________________________________

 

Дослідницький практикум №2 (віртуальна лабораторія)

 

ТЕМА. ДІЯ ФЕРМЕНТІВ СЛИНИ НА КРОХМАЛЬ

Мета: переконатися, що слина містить ферменти, здатні за певних умов розщеплювати крохмаль.

Обладнання: штатив з пробірками, тримач пробірок, термометр, лійка, піпетки, склянка з водою, склянка з льодом, 2% крохмальний клейстер, розчин йоду.

Хід роботи

  1. Ополосніть рот водою і зберіть слину разом з водою у пробірку з лійкою.
  2. Пронумеруйте 3 пробірки.
  3. У всі пробірки налийте по 3 мл. крохмального клейстеру
  4. У пробірки №1 та №3 додайте по 1 мл. слини, а у пробірку №2 – 1 мл. води.
  5. Пробірки №1 та №2 тримайте в руках 12-15 хв. Або на водяній бані при температурі 380С, а пробірку №3 опустіть у склянку з льодом.
  6. За 12-15 хв. Дістаньте пробірки з водяної бані та зі склянки з льодом. Поставте у штатив.
  7. Вміст пробірок дослідіть за допомогою йодної проби на наявність крохмалю. Для цього у кожну пробірку додайте по 1-2 краплі розчину йоду. За присутності крохмалю вміст пробірки забарвлюється у синій колір.
  8. Результати досліду запишіть у таблицю

 

Пробірка №1

Пробірка №2

Пробірка №3

Крохмаль + слина

+ тепло

Крохмаль

+ вода  + тепло

Крохмаль + слина

+ холод

Результати йодної реакції

 

 

 

  1. Зробіть висновок про умови, при яких відбувається розщеплення  крохмалю.

__________________________________________________________

___________________________________________________________

ПІБ учня ________________________________________

 

Дослідницький практикум №2 (віртуальна лабораторія)

ДІЯ ФЕРМЕНТІВ СЛИНИ НА КРОХМАЛЬ

Мета: дослідити властивості ферментів слини та умови їхньої дії; визначити роль слини у процесах травлення.

Обладнання: накрохмалена біла тканина, марля або бинт, чашки Петрі (або блюдця), ватні палички, спиртовий розчин йоду, вода.

ХІД РОБОТИ

  1. Один клаптик накрохмаленої білої тканини одразу занурте в розчин йоду. Якого кольору набуває тканина?
  2. Змочити слиною ватну паличку. На іншому клаптику накрохмаленої тканини напишіть ват­ною паличкою, змоченою слиною, слово (наприклад, «фермент») або намалюйте геометричну фігуру.
  3. Потримайте клаптик із написом у долонях 3-5 хвилин. Та­кож можна відігрівати його подихом.
  4. Занурте клаптик тканини з написом у розчин йоду. Чи набу­вають іншого забарвлення ділянки, що були змочені слиною?
  5. Запишіть свої спостереження.
  6. Порівняйте результати дослідів у вигляді таблиці та зробіть висновки.

Властивості ферментів слини

 

Умови досліду

Результати досліду

Крохмаль + розчин йоду

Клаптик накрохмаленої тканини за­нурили в розчин йоду. Тканина на­була ______________кольору

Крохмаль + ферменти сли­ни + розчин йоду

На тканині написали слиною літеру (або слово), потримали в теплі кілька хвилин, подіяли розчином йоду. ____________________________________

__________________________________________

 

Зробіть висновок про умови, при яких відбувається розщеплення  крохмалю.

__________________________________________________________

___________________________________________________________

 

Перед вами один із різновидів кросвордів – угорський. Спробуйте відшукати 10 термінів, що стосуються ротової порожнини (слова можуть ламатися тільки під прямим кутом!)

 

а

р

м

л

о

ц

к

о

л

о

в

а

м

а

у

і

з

и

о

з

о

г

у

я

і

м

ц

и

н

м

в

у

ц

у

о

з

л

а

з

а

я

а

т

б

т

б

и

и

а

б

к

а

н

з

а

и

у

м

о

к

ж

у

в

а

н

а

н

і

с

о

л

о

ш

щ

о

к

и

ц

н

я

л

и

н

а

_________________________________________________________

 

Перед вами один із різновидів кросвордів – угорський. Спробуйте відшукати 10 термінів, що стосуються ротової порожнини (слова можуть ламатися тільки під прямим кутом!)

 

а

р

м

л

о

ц

к

о

л

о

в

а

м

а

у

і

з

и

о

з

о

г

у

я

і

м

ц

и

н

м

в

у

ц

у

о

з

л

а

з

а

я

а

т

б

т

б

и

и

а

б

к

а

н

з

а

и

у

м

о

к

ж

у

в

а

н

а

н

і

с

о

л

о

ш

щ

о

к

и

ц

н

я

л

и

н

а

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бицина Оксана Валеріївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
22 жовтня 2022
Переглядів
8304
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку