Презентація з біології для учнів 8 класу "Травлення у кишечнику"

Про матеріал
Презентація з біології для учнів 8 класу "Травлення у кишечнику" може бути використана як ілюстративний матеріал при вивченні теми "Травлення"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Травлення у кишечнику

Номер слайду 2

План. Будова кишечника. Будова та функції тонкого кишечника. Будова та функції товстого кишечника. Роль печінки у процесі травлення. Роль підшлункової залози у процесі травлення. Регуляція роботи кишечника

Номер слайду 3

Кишечник людини. Остаточне розщеплення всіх складних речовин (полімерів) до простих (мономерів), їхнє всмоктування,формування калових мас з неперетравлених залишків їжі та виведення їх з організму. Довжина – 7,5 - 8 м. Відділитонкий товстий

Номер слайду 4

Тонкий кишечникхімічна обробка їжі;фізична обробка їжі;переміщення їжі;знезараження їжі;всмоктування їжіДовжина – 4 - 6 м. Відділидванадцятипала → порожниста →клубова →Діаметр – 3 - 4 см. Основні процеси травлення у тонкому кишечнику

Номер слайду 5

Тонкий кишечник. Оболонки стіноктонкої кишки. Зовнішня (серозна)→ Середня (м’язова) → ↑Внутрішня (слизова)повздовжній шар; коловий шарколові складки;кишкові залози;кишкові ворсинки. S = 300-500 м22500 ворсинок на 1 см2

Номер слайду 6

Дванадцятипала кишка. Довжина – ширина 12 пальців, складених разом (25 – 30 см)хімус затримується недовго;діє велика кількість ферментів травних соків підшлункової залози та жовчжовчного міхура; підшлункової залози. Відкриваються протоки:

Номер слайду 7

Печінка. Маса – 1,5-2 кгпереважно у правому підребер’ї під діафрагмою; зеленкувато-жовта, гіркувата на смак рідина;Жовч → жовчний міхур:500 – 1200 мл/доба;Емульгація жирів → розпад на краплинки → сприяє подальшому розщепленню за допомогою ферментів. Склад: вода, жовчні кислоти, ферменти. Активація ферментів → ліпази, трипсину. Посилення перистальтики - рухової активності кишок. Затримка гнильних процесів у кишечникуклітини - гепатоцити

Номер слайду 8

Печінка. Функції Секреторна – вироблення жовчі; Бар’єрна – знешкодження шкідливих речовин; Запаслива – перетворення глюкози в глікоген; Захисна – синтез захисних білків крові; Видільна – утилізація еритроцитів, що загинули, перетворення отруйного амоніаку на сечовину; Участь у обміні речовин та енергії – джерело тепла, накопичення вітаміну А, взаємоперетворення речовин;Кровотворна – у новонароджених.

Номер слайду 9

Підшлункова залоза. Завдовжки – 12-15 смпід шлунком, між селезінкою і дванадцятипалою кишкою p. H = 8 - 8,5 (лужна);Панкреатичний сік:1,5 – 2 л/доба;Ферменти:трипсин, хімотрипсин → білки до пептидівліпаза → жири до гліцеролу та жирних кислотамілаза, мальтаза, лактаза → вуглеводи на прості цукринуклеаза → нуклеїнові кислоти

Номер слайду 10

Порожниста та клубова кишки. Колові складки →Кишкові ворсинки →пристінкове травлення;всмоктуваннязбільшення площі поверхніЛімфатичні фолікули. Залози слизової оболонкикишковий сік – 22 ферменти

Номер слайду 11

Порожниста та клубова кишки. Кишкові ворсинки ↑ Лімфатична судина. Мікроворсинки ↓ Капілярна сітка →Циліндричний епітелій →Венула →Артеріола →← Ворсинки тонкого кишечника← Крипти

Номер слайду 12

Порожниста та клубова кишки. Пристінкове (мембранне) травленнязабезпечується найретельніше розщеплення поживних речовин та їхнє всмоктуваннямікроворсинки мають ферменти Білки → амінокислоти → кров Вуглеводи → глюкоза → кров. Жири → гліцерол, жирні кислоти → лімфа → кровоток. Порожнинне травлення – в просвіті кишки

Номер слайду 13

Товстий кишечник. Довжина – 1,5 – 2 м. Відділисліпа з апендиксом → ободова →пряма →Діаметр – 6 смвихідник →неперетравлені рештки перебувають 12-24 годинита пересуваються завдяки перистальтичним скороченням стінки товстої кишки

Номер слайду 14

Товстий кишечник. Слизова оболонка не має ворсинок; у порожнині кишок велика кількість мікроорганізмів (мікробіота, 2,5 кг), які поліпшують травлення, підсилюють засвоєння поживних речовин, сприяють утворенню вітамінів К і групи В, запобігають розвиткові хвороботворних мікроорганізмів.залози слизової оболонки утворюють сік, в якому мало ферментів та багато слизу;До 50% калу – живі або загиблі бактерії

Номер слайду 15

Товстий кишечниквсмоктування води (до 4 л), деяких мінеральних речовин та вітамінів;ущільнення неперетравлених решток та формування калових мас;розщеплення целюлози;знезараження;синтез vit. К, В;виведення неперетравлених решток назовніОсновні процеси травлення у товстому кишечнику. Дефекація 1-2 рази/добу

Номер слайду 16

Регуляція. Регуляція жовчовиділення забезпечується нервовою і гуморальною системами. Нервова. Безумовнорефлекторно: нервові імпульси, що надходять по блукаючому (парасимпатичному) нерву, стимулюють жовчовиділення, по симпатичному – пригнічують. Умовнорефлекторно: під час розмови про їжу утворюється жовч. Регуляція травлення у тонкому кишечнику. Гуморальна пов’язана із діяльністю гормонів:гормони дванадцятипалої кишки й гіпофіза стимулюють утворення жовчі;гормони жовчного міхура – пригнічують жовчовиділення.

Номер слайду 17

Регуляція. Секреція підшлункової залози регулюється нервовою і гуморальною системами. Нервова:умовнорефлекторні реакції, под­разнення слизових оболонок рота, стравоходу, шлунка, акти жу­вання, ковтання. Регуляція травлення у тонкому кишечнику. На роботу підшлункової залози впливають проміжні продукти білкового і жирового обмінів, які потрапили в кров. Під­шлунковий сік виділяється протягом 3-14 год за добу (залежно від виду їжі) Гуморально: під дією хлоридної кислоти, що потрапляє в дванадцятипалу киш­ку з хімусом, у стінці кишки продукується гормон секре­тин, який з кров'ю виноситься у підшлункову залозу, збуджуючи її діяльність.

Номер слайду 18

Регуляція. Регуляція травлення у товстому кишечнику. Випорожнення – рефлекторне за участю діафрагми й м’язів живота. Центр рефлексу розташований у спинному мозку, діяльність регулюється відділами головного мозку. Симпатична н/с. Парасимпатична н/с

Номер слайду 19

РегуляціяІмунна регуляція травлення у кишечнику. За участю:апендикса; лімфатичних вузликів стінок травного каналу;жовчі;кишкового соку

Номер слайду 20

Висновки. У тонкому кишечнику завершується розщеплення поживних речовин і відбувається всмоктування їх у кров і лімфу. Велику роль в процесах травлення відіграє жовч, яка сприяє розщепленню жирів, стимулює активність ферментів і рухову активність кишок. Поживні речовини всмоктуються завдяки активній діяльності клітинних мембран, явищам фільтрації та дифузіїУ товстому кишечнику остаточно розщеплюються поживні речовини і синтезуються вітаміни К і групи В. В процесах травлення беруть участь бактеріїУ регуляції травлення кишечнику задіяні всі регуляторні системи

Номер слайду 21

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 15
Оцінки та відгуки
  1. Дрешер Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Думицька Юлія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Дуже вдччна за цікаву презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Дуже вдччна за цікаву презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Анциборова Вера
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Кузьменко Tетяна Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Перебийніс Вікторія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Богдан Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Слодзик Надія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Виджак Олена Яремівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Пономаренко Ліна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Салімон Галина Максимівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  14. Лайтнер Марія Дмитрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  15. Єсипова Наталія Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 12 відгуків
pptx
Додано
13 грудня 2020
Переглядів
18474
Оцінка розробки
5.0 (15 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку