Печінка. Маса – 1,5-2 кгпереважно у правому підребер’ї під діафрагмою; зеленкувато-жовта, гіркувата на смак рідина;Жовч → жовчний міхур:500 – 1200 мл/доба;Емульгація жирів → розпад на краплинки → сприяє подальшому розщепленню за допомогою ферментів. Склад: вода, жовчні кислоти, ферменти. Активація ферментів → ліпази, трипсину. Посилення перистальтики - рухової активності кишок. Затримка гнильних процесів у кишечникуклітини - гепатоцити
Печінка. Функції Секреторна – вироблення жовчі; Бар’єрна – знешкодження шкідливих речовин; Запаслива – перетворення глюкози в глікоген; Захисна – синтез захисних білків крові; Видільна – утилізація еритроцитів, що загинули, перетворення отруйного амоніаку на сечовину; Участь у обміні речовин та енергії – джерело тепла, накопичення вітаміну А, взаємоперетворення речовин;Кровотворна – у новонароджених.
Підшлункова залоза. Завдовжки – 12-15 смпід шлунком, між селезінкою і дванадцятипалою кишкою p. H = 8 - 8,5 (лужна);Панкреатичний сік:1,5 – 2 л/доба;Ферменти:трипсин, хімотрипсин → білки до пептидівліпаза → жири до гліцеролу та жирних кислотамілаза, мальтаза, лактаза → вуглеводи на прості цукринуклеаза → нуклеїнові кислоти
Порожниста та клубова кишки. Пристінкове (мембранне) травленнязабезпечується найретельніше розщеплення поживних речовин та їхнє всмоктуваннямікроворсинки мають ферменти Білки → амінокислоти → кров Вуглеводи → глюкоза → кров. Жири → гліцерол, жирні кислоти → лімфа → кровоток. Порожнинне травлення – в просвіті кишки
Товстий кишечник. Слизова оболонка не має ворсинок; у порожнині кишок велика кількість мікроорганізмів (мікробіота, 2,5 кг), які поліпшують травлення, підсилюють засвоєння поживних речовин, сприяють утворенню вітамінів К і групи В, запобігають розвиткові хвороботворних мікроорганізмів.залози слизової оболонки утворюють сік, в якому мало ферментів та багато слизу;До 50% калу – живі або загиблі бактерії
Товстий кишечниквсмоктування води (до 4 л), деяких мінеральних речовин та вітамінів;ущільнення неперетравлених решток та формування калових мас;розщеплення целюлози;знезараження;синтез vit. К, В;виведення неперетравлених решток назовніОсновні процеси травлення у товстому кишечнику. Дефекація 1-2 рази/добу
Регуляція. Регуляція жовчовиділення забезпечується нервовою і гуморальною системами. Нервова. Безумовнорефлекторно: нервові імпульси, що надходять по блукаючому (парасимпатичному) нерву, стимулюють жовчовиділення, по симпатичному – пригнічують. Умовнорефлекторно: під час розмови про їжу утворюється жовч. Регуляція травлення у тонкому кишечнику. Гуморальна пов’язана із діяльністю гормонів:гормони дванадцятипалої кишки й гіпофіза стимулюють утворення жовчі;гормони жовчного міхура – пригнічують жовчовиділення.
Регуляція. Секреція підшлункової залози регулюється нервовою і гуморальною системами. Нервова:умовнорефлекторні реакції, подразнення слизових оболонок рота, стравоходу, шлунка, акти жування, ковтання. Регуляція травлення у тонкому кишечнику. На роботу підшлункової залози впливають проміжні продукти білкового і жирового обмінів, які потрапили в кров. Підшлунковий сік виділяється протягом 3-14 год за добу (залежно від виду їжі) Гуморально: під дією хлоридної кислоти, що потрапляє в дванадцятипалу кишку з хімусом, у стінці кишки продукується гормон секретин, який з кров'ю виноситься у підшлункову залозу, збуджуючи її діяльність.
Висновки. У тонкому кишечнику завершується розщеплення поживних речовин і відбувається всмоктування їх у кров і лімфу. Велику роль в процесах травлення відіграє жовч, яка сприяє розщепленню жирів, стимулює активність ферментів і рухову активність кишок. Поживні речовини всмоктуються завдяки активній діяльності клітинних мембран, явищам фільтрації та дифузіїУ товстому кишечнику остаточно розщеплюються поживні речовини і синтезуються вітаміни К і групи В. В процесах травлення беруть участь бактеріїУ регуляції травлення кишечнику задіяні всі регуляторні системи