Презентація з читання. Загадки.

Про матеріал
Знайомимося з поняттям загадки, як літературним жанром. Розвиваємо естетичний смак, любов до художнього слова; логічне мислення, спостережливість, уважність, уміння складати і відгадувати загадки, розвиваємо уяву, фантазію учнів. С.99. Читаємо загадки віршованого характеру .Аналізуємо зміст та особливості загадок. Читаємо та відгадуємо загадки логічного характеру. Створюємо загадки колективно і самостійно. Вивчіть напам’ять одну загадку. Складіть свою цікаву загадку. (Запишіть її в зошит з читання, можна намалювати відгадку до неї).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загадки

Номер слайду 2

Бесіда- З якими літературними жанрами ви вже знайомі? Де саме ви познайомилися з творами цих жанрів? Пригадайте, які оповідання, вірші, прислів’я, приказки… вам запам’яталися. Розкажіть. Прочитайте назви літературних жанрів: вірші, легенди, казки, лічилки, мирилки, скоромовки, прислів’я, приказки, оповідання, загадки…- Поміркуйте, який з літературних жанрів вам читати найцікавіше. Чому?

Номер слайду 3

Робота з книжкою «1400 загадок для дітей».- Уважно розгляньте обкладинку книжки. Твори якого жанру містить книжка? Скільки загадок увійшло в книжку? Як ви про це дізналися? Кому адресовані загадки? Чи можете ви орієнтовно сказати, про що йдеться в загадках? Що допомогло вам дати відповідь?

Номер слайду 4

Загадка – це короткий опис предметів, подій, явищ, які потрібно відгадати за описанимиознаками.

Номер слайду 5

С.90. Читання загадок віршованого характеру . Аналіз змісту та особливостей загадок

Номер слайду 6

Читання та відгадування загадок логічного характеру (с. 90).

Номер слайду 7

Аналіз предметних зображень їжака, конвалії, білки, ластівки. З’ясування характерних ознак кожного зображення. Відгадування загадок

Номер слайду 8

Відгадування загадок Має комірчин багато,Щоб горішки в них ховати — І тому зимові дні Рудохвостій не страшні. (Білка)Лиш торкнись до колючок — Він згортається в клубок. Не вгадаєте ніяк?Підказать вам? Це… (Їжак)

Номер слайду 9

Пташка ця швидка, моторна, Знизу біла, зверху чорна,Хвостик — ріжки, крильця гострі, Над віконцем хату мостить. (Ластівка)Біленькі дзвіночки, зелені листочки. Цілою сім’єю ростуть в холодочку. (Конвалія)

Номер слайду 10

{982 D4 E01-E130-4 D1 E-84 CC-FE9 AC0 C653 C2}Пам’ятка. Щоб скласти загадку, потрібно: • порівняти предмет, або явище з іншим, подібний за істотною ознакою, скажімо формою, кольором, рухом, звуком; • включити цю ознаку в опис предмета так, щоб не можна було відразу здогадатися; • сформулювати загадку дуже коротко і стисло.

Номер слайду 11

РИМИ – ЦЕ СЛОВА, ЯКІ ЗВУЧАТЬ СПІВЗВУЧНО.

Номер слайду 12

Створення загадок учнями колективно і самостійно.- Спробуймо всі разом скласти загадки про їжачка, конвалію.- Чи схожий їжачок на кактус? Чим? Ніжки є в їжачка? Де живе їжачок? Ви б хотіли мати їжачка вдома? А де йому краще жити? Використайте отриману інформацію про їжачка й складіть про нього загадку. (Можна як у віршованій формі, так і прозовій). Хто на кактус схожий трішки, Хоч і є у нього ніжки?З лісу я його приніс, –– Він втікає знову в ліс.

Номер слайду 13

- Що це за квітка? Що в ній особливого? Назвіть її основні ознаки. (Багато біленьких маленьких квіточок на одному стеблі, квіточки схожі на дзвіночки, квітка має приємний запах). Спробуймо скласти загадку про конвалію. Білі дзвоники маліЖивуть дружно на стеблі.- Спробуйте самостійно скласти загадку про будь-який предмет і загадайте її друзям.

Номер слайду 14

Підсумок уроку- Чи видався вам урок цікавим? Чим? Що допомагало вам відгадувати загадки? Які загадки про шкільне приладдя ви знаєте? Познайомте нас з ними. Які загадки ви пам’ятаєте про звірів, птахів, рослини, пори року, транспорт?.. Розкажіть їх друзям.

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, Презентації
НУШ
Додано
25 серпня
Переглядів
19
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку