презентація з економіки для 10-го класу

Про матеріал

презентація з економіки або громадянської освіти для вивчення теми "Ринок праці" у10 класі

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ринок праці. Попит і пропозиція на ринку праці.

Номер слайду 2

Ринок праці — це система суспільних відносин, що пов’язані з наймом і пропозицією праці (тобто із її купівлею та продажем); це економічний простір – сфера працевлаштування, у якій взаємодіють покупці і продавці специфічного товару – праці; це механізм, який забезпечує погодження ціни й умов праці між працедавцями і найманими працівниками.

Номер слайду 3

а) купівлі-продажу робочої сили, праці: визначення вартості та ціни робочої сили; організації оплати праці та соціального страхування; забезпечення умов праці та техніки безпеки;б) забезпечення зайнятості найманою працею як частини механізму забезпечення зайнятості всього населення;Сучасний ринок праці - це система механізмів:

Номер слайду 4

в) соціального захисту найманих працівників як частини механізму соціального захисту всього населення;г) формування та розвитку робочої сили;д) узгодження попиту та пропозиції робочої сили тощо.

Номер слайду 5

Принципи функціонування ринку праціРівність (правова, економічна, нормативна) сторін у відносинах “роботодавець - працівник”Суспільне визнання унікальної цінності праціДержава як посередник у сфері праці має забезпечити: зростання ефективності трудових відносин. Раціональне використання трудових ресурсів

Номер слайду 6

Світова економічна думка називає різні об'єкти купівлі-продажу на ринку праці. Найпоширеніші три точки зору, об'єктом купівлі-продажу є: Праця. Робоча сила. Послуги праці або робочої сили. Найпопулярніша нині точка зору, прихильниками були В. Петті, німецький економіст М. Гертнер, англійський економіст Дж. Хікс. Прихильником був М. Туган-Барановський. Прихильник даного положення К. Маркс та його послідовники Заробітна плата - винагорода, обчислена, зазвичай, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Номер слайду 7

Суб'єкти ринку працідомогосподарства (представниками домогосподарств на ринку праці є наймані працівники), які визначають пропозицію робочої сили, праці;фірми (роботодавці в особі керівників підприємств і організацій), що формують попит на неї.

Номер слайду 8

Попит і пропозиція на ринку праці Пропозиція праці визначається рівнем заробітної плати, податків, потребами в матеріальному забезпеченні непрацюючих членів сім'ї робітника, звичками, традиціями, силою профспілок тощо. Пропозиція праці буде збільшуватися при зростанні зарплати, престижу роботи, морального задоволення. Також на пропозицію праці впливає чисельність працездатного населення, кількість відпрацьованого часу за рік, кваліфікація тощо.

Номер слайду 9

Попит на ринку праці формується залежно від її ціни, потреб виробництва, технічного рівня підприємств тощо. Тому можуть траплятися випадки, коли здібності професіоналів нікому не потрібні, а попит на звичайну малокваліфіковану працю високий. А хто сьогодні потрібен моєму підприємству?

Номер слайду 10

Попит на ринку праці залежить від:1) від попиту на товари і послуги, для виготовлення яких потрібно наймати працівників;2) продуктивності праці кожного найнятого працівника;3) економічної кон'юнктури в країні (загального попиту на товари в країні), від того на якій фазі економічного циклу знаходиться виробництво в країні; 4) втілення нових технологій;5) структури економіки, сукупності галузей і підприємств.

Номер слайду 11

Стан рівноваги на ринку праці визначається рівноважною ціною - певним рівнем заробітної плати.

Номер слайду 12

Серед закладів інфраструктури ринку праці слід назвати біржу праці, рекрутингові агентства, компанії з найму персоналу тощо. В Україні функції біржі праці виконує Державна служба зайнятості, в обов'язки якої входить: 12

Номер слайду 13

- аналіз і прогнозування попиту та пропозиції на робочу силу, інформування населення й державних органів управління про стан ринку праці;- консультування громадян, власників підприємств, установ і організацій чи уповноважених ними органів, які звертаються до служби зайнятості, про можливість одержання роботи і забезпечення робочою силою, вимоги, що висуваються до професії, та з інших питань, що є корисними для сприяння зайнятості населення;- облік вільних робочих місць і громадян, які звертаються з питань працевлаштування; 13

Номер слайду 14

- організація, в разі потреби, професійної підготовки та перепідготовки громадян у системі служби зайнятості чи направлення їх до інших навчальних закладів, що ведуть підготовку та перепідготовку працівників;- надання послуг з працевлаштування та професійної орієнтації працівникам;- реєстрація безробітних і надання їм у межах своєї компетенції допомоги, в тому числі і грошової, тощо14

Номер слайду 15

На законодавчому рівні ринок праці регулюється через Конституцію України, Кодекс законів про працю України, Закон «Про охорону праці» тощо.

pptx
Додано
6 квітня 2020
Переглядів
1765
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку