Презентація з економіки по темі "Банки у функціонуванні ринку капіталів. Основні операції та послуги банків.""

Про матеріал
Презентація з економіки для учнів 10 класу по темі "Банки у функціонуванні ринку капіталів. Основні операції та послуги банків"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Банки у функціонуванні ринку капіталів. Основні операції та послуги банків.

Номер слайду 2

Банки — установи, які акумулюють (зосереджують) тимчасово вільні грошові засоби з метою використання їх для потреб суспільного відтворення.

Номер слайду 3

Структура банківської системи в УкраїніНаціональний банк України. Розгалужена система комерційних банків, які функціонують на підставі ліцензій НБУІ рівеньІІ рівень

Номер слайду 4

Призначення банків полягає в забезпеченні безперебійного грошового обігу та обігу капіталу, можливостей отримання необхідного фінансування підприємствами, а також створення сприятливих умов для вкладання коштів із метою нагромадження заощаджень. Банки мобілізують і перетворюють на активний капітал тимчасово вільні кошти, заощадження та доходи населення, виконують різні кредитні, посередницькі, інвестиційні, довірчі та інші операції.

Номер слайду 5

Операції банків. Пасивні операції - це операції з мобілізації ресурсів комерційного банку.операції з формування статутного капіталу банку;операції з формування резервного фонду банку;операції з формування страхових фондів;операції з формування інших фондів банку спеціального призначення, які створюються за рахунок прибутку банку і використовуються відповідно до рішення, прийнятого вищою управлінською ланкою комерційного банку;операції пов’язані з формуванням і розподілом банківського прибутку. Активні операції – це операції з розміщення мобілізованих комерційним банком ресурсів у депозити, кредити, інвестиції, основні засоби ресурсів у депозити, кредити, інвестиції, основні засоби й товарно-матеріальні цінності.

Номер слайду 6

Кредитні операції банківІпотечний кредит. Споживчий кредит. Сільськогосподарський кредит. Лізингові послуги. Кредити під заставу цінних паперів

Номер слайду 7

Серед важливих завдань реформування банківської системи України уряд вбачає:• зменшення питомої ваги готівки в грошовій масі за рахунок поширення безготівкових розрахунків населення;• розвиток систем довгострокового інвестиційного кредитування;• стимулювання розвитку іпотечного кредитування;• удосконалення інструментів страхування валютних ризиків та валютного контролю;• регулярне звітування та публічне роз’яснення НБУ рішень у сфері монетарної та валютної політики;• створення інформаційної бази для здійснення моніторингу та звітування про обсяг, строк та напрямок валютних операцій, що проводяться суб’єктами валютно-фінансових відносин, насамперед фінансовими посередниками;• удосконалення державного регулювання діяльності бюро кредитних історій.

Номер слайду 8

НАВЧАЄМОСЯ РАЗОМБанк прийняв 36 млн грн депозитів під 12% річних. 80% цієї суми було надано в кредит під 16% річних. Визначте розмір банківського прибутку. Розв’язання. Оскільки банківський прибуток — це різниця між сумою відсотків, стягнутих із позичальників, і сумою відсотків, що сплачують вкладникам, то визначаємо ці суми. Сума відсотків, стягнутих із позичальників, становить: 0,8 * 36 * 0,16 = 4,608 млн грн. Сума відсотків, що сплачуються вкладникам, дорівнює: 36 * 0,12 = 4,32 млн грн. Отже, розмір банківського прибутку: 4,608 - 4,32 = 0,288 млн грн.

Номер слайду 9

РОБОТА ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ1. Банк «Зоряний» на початку року отримав депозитів на рік на суму 42,8 млн грн під 12% річних та на півроку на суму 8,4 млн грн під 10% річних. За весь рік за кредитні операції банк отримав 6,237 млн грн. Чи отримав банк прибуток?2. Визначте суму депозитів банку «Ярило», якщо, надавши кредити на 85% їх суми під 18% річних, банк отримав 1,2 млн грн прибутку. На депозити банк сплатив 15% річних.3. Яку загальну суму відсотків за депозитами має сплатити банк «Зоряний» за рік, якщо клієнти внесли 25 млн грн на рік під 11,5% річних, 32 млн грн на півроку під 11% річних та 29 млн грн на 4 місяці під 12% річних?

Номер слайду 10

Дякую за увагу!!!

pptx
Додано
16 червня 2021
Переглядів
2215
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку