Презентація з фізики дл 9 класу на тему "Оптичні пристрої"

Про матеріал
У презентації наведені схеми деяких оптичних пристроїв. Наведені правила дотримання гігієни зору.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

" Оптичні пристрої– помічники ока" Розробив: учитель фізики вищої категорії Ліцею «ЮВЕНЕС» міста Сєвєродонецька Луганської області Смоколіна Лариса Станіславівна

Номер слайду 2

ОПТИЧНІ ПРИСТРОЇ

Номер слайду 3

Одержання зображення за допомогою найпростіших оптичних пристроїв

Номер слайду 4

Фотоапарат Основною частиною фотоапарата є об’єктив – лінза або система лінз, вміщена в передній частині світлонепроникного корпусу. Об’єктив можна плавно переміщувати відносно плівки (або матриці) для одержання чіткого зображення близьких чи віддалених предметів. Під час зйомки об’єктив відкривається затвором, який пропускає світло лише в момент фотографування. Діафрагма регулює світловий потік, що потрапляє на плівку (або матрицю). Камера - обскура

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Фотоапарат Зображення справжнє, перевернуте , зменшене.

Номер слайду 7

Спеціалізована техніка Астрофотозйомка Сузір’я Єдинорога Космічна фотозйомка Планета Земля Аерофотозйомка

Номер слайду 8

Проєктори Проекційні апарати (проектори) використовують для одержання збільшених зображень. Для освітлення плівки використовують електричну лампу. Для концентрації світлового потоку застосовують конденсор, який складається із системи лінз, що збирають розбіжні промені від джерела світла на кадрі плівки. За допомогою об’єктива на екрані одержують зображення.

Номер слайду 9

1 – увігнуте дзеркало (рефлектор) 4 – кадр плівки (діапозитив) 2 – електрична лампа 5 – об’єктив 3 – конденсор 6 – екран

Номер слайду 10

Проєктори Зображення справжнє, перевернуте , збільшен.

Номер слайду 11

Лупа Щоб краще розглянути дрібні предмети, доводиться користуватися лупою – короткофокусною збиральною лінзою. Від лупи предмет розташовують на відстані, трохи меншій за фокусну.

Номер слайду 12

Лупа Зображення уявне, пряме, збільшене.

Номер слайду 13

Висновок Практичне значення оптики і її вплив на інші галузі знання винятково великі. Винахід телескопа і спектроскопа відкрило перед людиною неймовірний і багатший світ явищ , що відбуваються в неосяжному Всесвіті. Винахід мікроскопа зробило революцію в біології. Фотографія допомогла і продовжує допомагати чи ледве не всім галузям науки. Одним з найважливіших елементів наукової апаратури є лінза. Без неї не було б мікроскопа, телескопа, спектроскопа, фотоапарата, кіно, телебачення. Не було б окулярів, і багато людей, яким більше, ніж 50 років, були б позбавлені можливості читати і виконувати багато робіт, пов'язані із зором.

Номер слайду 14

Гігієна зору Зір формує уявлення про навколишній світ, є чинником адаптації до умов, що змінюються. Порушення роботи зорового аналізатора призводить до обмеження деяких можливостей людини. Дотримання правил гігієни дозволить зберегти функціональну активність ока.

Номер слайду 15

Не можна зблизька розглядати друкований або писаний текст. У такому разі кришталик довго перебуває в надто опуклому стані, зір перенапружується, і розвивається короткозорість. Під час читання, писання предмети необхідно тримати на відстані 30 – 35 см від очей. Слід також стежити за освітленням. Світло повинно падати зліва і бути рівномірним і достатнім. Телепередачі треба переглядати на відстані не ближче, ніж 2 – 3 м від екрана.

Номер слайду 16

Не можна читати в транспорті. Від постійних поштовхів книга дрижить, кривизна кришталика весь час змінюється, в результаті слабшає зір. Шкідливе для зору читання лежачи. При постійній роботі з комп'ютером, а також для дітей, що працюють в комп'ютерному класі, рекомендована відстань між екраном монітора і очима повинна бути не менше 500 мм. Центр екрана повинен розташовуватися нижче рівня очей, але не більше ніж на 40 градусів.

Номер слайду 17

Здоров’я дорожче багатства.

ppt
До підручника
Фізика 9 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
Додано
18 листопада 2022
Переглядів
1015
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку