Презентація з географії для 7 класу на тему «Південна Америка»

Про матеріал
Дана презентація може використовуватися під час вивчення теми "Південна Америка" при дистанційному та наочному навчанні. Матеріал дає можливість узагальнити знання учнів за темою, а також провести тематичне опитування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Південна Америка

Номер слайду 2

Географічне положення. Материк перетинається екватором, знаходиться у Західній півкулі. Крайні точки материка : мис Гальїнос мис Фроуерд мис Париньяс мис Кабу-Бранку? Визначте координати цих точок! Панамський канал збудовано в 1914 році. Довжина – 81 км. Він відділив Південну Америку від Північної. Берегова лінія порізана слабо - материк майже не має заток, півостровів і островів, окрім затоки Ла-Плата, архіпелагу Вогняна Земля, Галапагоських островів, Фолклендських островів, протоки Дрейка.

Номер слайду 3

Історія Відкриття. До кінця 15-го століття люди вважали, що між Європою, Африкою та Азією знаходяться тільки острови. Мореплавці того часу вважали, що Земля має форму кулі, таким чином, рухаючись на захід, можна дістатися до країн Сходу. Про існування двох материків, які були на їхньому шляху, вони не мали уявлення. На малюнку: карта світу Фра Мавро, виготовлена в 1450-х роках венеційським картографом. Карта «вважається найвидатнішою пам'яткою середньовічної  картографії». На карті відсутній Новий світ.

Номер слайду 4

Першими мандрівниками, які досягли берегів Америки, були Х. Колумб та його супутники. Учасники експедиції Колумба (1492-1504 рр.) побували на островах Вест-Індії, зайшли до гирла річки Ориноко на півночі Південної Америки. Після першої експедиції були ще три, проте до останніх своїх днів мореплавець вважав, до дістався західним шляхом до Індії. На малюнку: Перша висадка Х. Колумба в Америці (Діоскоро Пуебла, 1862)За природними особливостями, народами, культурою Амеріго Веспуччі дійшов висновку, що Христофор Колумб досяг не Індії, а невідомого великого суходолу – Нового світу. На карті цей суходол почали позначати Земля Амеріго – Америка.

Номер слайду 5

Після Колумба в Америці побувало багато експедицій. Європейці захоплювали все нові та нові землі, вони грабували та винищували корінне населення. Територія Південної Америки стала колоніальними володіннями Іспанії та Португалії. Ф. Пісарро – під його керівництвом іспанці розграбували і знищили державу інків. Золоті вироби інків

Номер слайду 6

Вивчення Південної Америки На рубежі 18-19ст. у Південну Америку здійснив експедицію німецький учений Александр Гумбольдт. Результатом його досліджень стала 30-томна праця “Мандрівки тропічними областями Нового світу”. 1769-1859 М. Вавилов – вчений-генетик, географ, здійснив більше 100 експедицій по всьому світу, у тому числі в Південну Америку. Велике значення мала ботаніко-агрономічна експедиція 1932-1933 рр., під час якої було встановлено походження багатьох культурних рослин (кукурудзи, картоплі, томатів, бавовнику тощо) з території Південної Америки. 1887-1943

Номер слайду 7

Тектонічна будова і рельєф. За будовою земної кори Південна Америка поділяється на 2 частини – рівнинну та гірську. Схід займає Південноамериканська платформа, яка відкололася від давнього материка Гондвана. Захід займає Альпійська складчастість. У її складі знаходиться складчастий пояс Анд.? Назвіть форми рельєфу, що утворилися на Південноамериканській платформі.? Які форми рельєфу відповідають складчастому поясу?? Назвіть вулкани Південної Америки.

Номер слайду 8

Там, де фундамент платформи прогинався, на товщах осадових порід утворилися великі рівнини. Амазонська низовина. Ла-Платська низовина. Оринокська низовина

Номер слайду 9

Деякі частини платформи підіймалися, утворюючи розломи. На їхньому місці вирували вулкани. Застигла лава цих вулканів сформувала плато Гвіанського та Бразильського плоскогір’їв. На малюнку праворуч – Бразильське плоскогір’я. На малюнку знизу – Гвіанське плоскогір’я.

Номер слайду 10

Вздовж західного узбережжя простягнулась одна з найбільших гірських систем світу – Анди. Гороутворювальні рухи підняли хребти та ділянки рівнин між ними на значну висоту. Це призвело до бурхливої вулканічної діяльності та землетрусів. На малюнку праворуч – гори Анди. Вулкан Льюльяйльяко. Наслідки землетрусу в Чилі

Номер слайду 11

Корисні копалини. Різноманіття корисних копалин зумовлено будовою земної кори.? Де у Південній Америці знаходяться металеві корисні копалини?? У яких умовах утворилися родовища нафти, вугілля, природного газу?? В яких частинах материка розташовані ці родовища?

Номер слайду 12

Клімат. На кліматичні умови материка впливає багато чинників. ? Назвіть кліматоутворювальні фактори.? Які з них впливають на клімат Південної Америки?? Доведіть, що клімат Південної Америки має спільні риси з Африкою.? Назвіть кліматичні пояси Південної Америки.? Опишіть клімат екваторіального поясу.

Номер слайду 13

Води суходолу. На більшій частині території Південної Америки випадає значна кількість опадів, тому на материку багато великих річок. У найповноводнішій річці світу Амазонці води в 4,5 рази більше, ніж у Конго. Площа її басейну дорівнює площі Австралії. ЇЇ притоки знаходяться в Північній та Південній півкулях.? Який режим має Амазонка?? У яку пору року розливаються праві притоки? Коли розливаються ліві притоки?

Номер слайду 14

Інша річкова система – Парана. У верхній течії вона має велику кількість водоспадів, в середній та нижній течії - типова рівнинна річка. Ориноко – третя за довжиною річка Південної Америки. Різниця між літнім та зимовим рівнями води в ній сягає 15 метрів.? У яку пору року річка Ориноко виходить з берегів? Чому?Озеро Тітікака розташовано в Андах на висоті 3800 метрів. Вода в ньому постійно холодна. У нічний час у берегів озеро замерзає навіть влітку.? Поясніть, чому. Озеро Тітікака. Річка Ориноко. Водоспад Ігуасу

Номер слайду 15

Природні зони. Зона вологих екваторіальних лісів – сельва, займає більшу частину Амазонської низовини, прилеглі схили Анд та північ Тихоокеанського узбережжя. Ці лісі схожі на африканські, але більш густі, різноманітніші за складом. На малюнках: Вікторія-регія, гевея, дерево какао.

Номер слайду 16

Анаконда. Мавпа-ревун. Мурахоїд. Лінивець. Тапір. Ягуар. Піранья. Тукан Колібрі

Номер слайду 17

На південь та північ від сельви розташовані савани та рідколісся. На червоних ґрунтах ростуть ковила, пирій, дике просо. У саванах немає таких великих травоїдних тварин, як в Африці. На малюнках: пальма, агава, молочай, кебрачо – “зламай сокиру”.

Номер слайду 18

У саванах Південної Америки водяться пуми, свині пекарі, гризун віскаша, броненосець, страус нанду.

Номер слайду 19

Степи поширені в субтропічному поясі. У Південній Америці їх називають пампою. На сіро-коричневих ґрунтах ростуть пампасова трава, ковила, бородач, келерія. На відкритих степових просторах мешкають: пампасний олень, пампасна кішка, страус нанду,нутрія, віскаша, броненосець. Пампа у перекладі з мов індіанців означає простір без дерев.

Номер слайду 20

У тропічному кліматичному поясі Південної Америки розташовані пустелі. Найвідомішою з них є пустеля Атакама.Із мови одного з місцевих індіанських племен назва перекладається як «пустельна земля». Атакама займає 105 000 км² території на півночі Чилі, в основному складається з соляних басейнів та піску.

Номер слайду 21

Вертикальна поясність в Андах на широті поблизу екватора

Номер слайду 22

Населення. Расовий склад населення. Монголоїдна расаЄвропеоїдна раса. Екваторіальна расаІндіанціІспанціПереселенці з різних країн Африки. ПортугальціКорінне населення. Переселенці

Номер слайду 23

Нині на материку переважає змішане населення – нащадки шлюбів європейців і негрів – мулати, європейців та індіанців – метиси, індіанців і негрів – самбо.

Номер слайду 24

Політична карта? Назвіть найбільші за площею країни Південної Америки.? Назвіть країни, які не мають виходу до морів та океанів.? Назвіть країни басейну Парани.? Назвіть країну, яка має найбільшу берегову лінію.? Назвіть країни, які знаходяться між Андами та Тихим океаном.? Назвіть столиці країн, які знаходяться на узбережжі Атлантичного океану.

Номер слайду 25

держави. План характеристики країни1. Географічне положення 2. Природні умови та ресурси3. Населення, його характеристика4. Господарство: - промисловість; - сільське господарство; - транспорт. Бразилія. S – 8,5 млн кв. км. Н – 214,3 млн осіб. С - Бразиліа. Аргентина. S – 2,8 млн кв. км. Н – 45,8 млн осіб. С – Буенос-Айрес. ЧиліS – 756 тис кв. км. Н – 19,5 млн осіб. С – Сантьяго

Номер слайду 26

Перевір себе1. Назвіть південний мис материка: А Париньяс В Кабу-Бранку. Б Гальїнос Г Фроуерд2. На честь кого названа Америка?А Х. Колумб В А. Гумбольд. Б А. Веспуччі Г М. Вавилов3. Кого називають “другим Колумбом”?А Х. Колумб В А. Гумбольд. Б А. Веспуччі Г М. Вавилов4. Яка тектонічна структура займає більшу частину материка?А Гвінейський щит В Південноамериканська платформа. Б Бразильський щит Г Складчастий пояс Анд5. Найбільша рівнина: А Амазонська В Гвінейська. Б Оринокська Г Ла-Платська6. У якому типі клімату випадає до 3 тис. мм опадів?А Помірний морський В Субекваторіальний. Б Тропічний вологий Г Екваторіальний

Номер слайду 27

6. Назвіть найповноводнішу річку Америки: А Амазонка В Ориноко. Б Парана Г Ігуасу7. Назвіть рослину вологих екваторіальних лісів: А Кактус В Кебрачо. Б Агава Г Сейба8. Назвіть представника змішаного населення: А Самбо В Португалець. Б Африканець Г Європеєць9. Назвіть країну, яка не має виходу до морів і океанів: А Бразилія В Аргентина. Б Болівія Г Чилі10. Схарактеризуйте географічне положення однієї з країн Південної Америки: Бразилії, Аргентини, Перу.????????????????????????????????????????????????????? Перевір себе за контурною картою і назви географічні об’єкти, які знаходяться під знаком питання

pptx
Пов’язані теми
Географія, 7 клас, Презентації
Додано
30 листопада 2023
Переглядів
2494
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку