Презентація з географії для 9 класу "Чинники розміщення виробництва"

Про матеріал
Презентація з географії для 9 класу "Чинники розміщення виробництва", яка дає розуміння причин розміщення окремих підприємств
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чинники розміщення виробництва 9 клас

Номер слайду 2

Чинники розміщення виробництва — це сукупність умов і ресурсів, необхідних для вибору найбільш вигідного місця розміщення певного господарського об’єкта або групи об’єктів.

Номер слайду 3

Чинники розміщення виробництва природні чинникисуспільні чинники

Номер слайду 4

Основні чинники розміщення деяких видів господарської діяльності

Номер слайду 5

Природний чинник. Передбачає урахування під час розміщення господарських об’єктів рельєфу, геологічної будови, клімату, земельних, ґрунтових, мінеральних, водних, біологічних, рекреаційних та інших природних умов і ресурсів території, їх економічну оцінку.

Номер слайду 6

Природні чинники. Чинник природних умов. Має вирішальне значення для розміщення й розвитку рослинництва. Серед них найбільшу роль відіграють земельні та агрокліматичні ресурси, оскільки розвиток рослин визначається кількістю тепла і вологи, якістю ґрунтів

Номер слайду 7

Природні чинники. Він передбачає використання водних ресурсів (здебільшого прісної води річок та озер). Вирішальне значення цей чинник має для розташування гідроелектростанцій (ГЕС). Також значними є витрати води при виробництві целюлози, бавовняних і шовкових тканин, синтетичних волокон. Водний

Номер слайду 8

Природні чинники. Сировинний Пов’язаний із матеріаломісткістю виробництва, тобто витратами сировини і основних матеріалів на одиницю готової продукції. Найбільш матеріаломісткими є чорна і кольорова металургія, виробництва целюлозно-паперове, фанерне, цементне, цукрове, калійних добрив. Тому їх розміщують здебільшого біля джерел сировини.

Номер слайду 9

Суспільні чинники Ця група об’єднує чинники соціально-демографічного, економічного, науково-технічного, історичного характеру.

Номер слайду 10

Суспільні чинникипаливно-енергетичний. Впливає на розміщення підприємств, які на виробництво одиниці продукції використовують велику кількість енергії. Такі виробництва називаються енергоємними. Наприклад, виплавка алюмінію. Тому підприємства з виробництва енергоємної продукції розміщують біля великих електростанцій. Тому їх розміщення і розвиток буде найбільш ефективним у місцях з дешевими енергоресурсами

Номер слайду 11

Суспільні чинникитранспортний. Роль даного чинника важлива для більшості видів діяльності, продукція яких споживається не на місці її виробництва, а постачається в інші райони. Тому значна частина промислових підприємств розміщена у великих транспортних вузлах, морських портах, поблизу ліній магістральних залізниць, нафто- та газопроводів.

Номер слайду 12

Суспільні чинникипрацересурсний. Залежить від того, скільки людської праці вкладено у виготовлення одиниці продукції. До найбільш трудомістких виробництв, зокрема, належать машинобудування (у першу чергу електроніка, приладобудування, автомобілебудування) та легка промисловість. Порівняно низькою є залежність від кількості трудових ресурсів у добувній промисловості, енергетиці, металургії.

Номер слайду 13

Суспільні чинникиспоживчий. Орієнтація виробництва на споживача. Споживачем є як населення, яке споживає товари широкого вжитку і невиробничі послуги, так і різні виробництва, що використовують сировину, паливо, енергію, напівфабрикати, матеріали. Для більшості видів діяльності третинного сектору економіки орієнтація на населення-споживача є найважливішим чинником їх розміщення

Номер слайду 14

Суспільні чинникинауковий. Найбільше він впливає на виробництва, які виготовляють продукцію або надають послуги з використанням новітніх досягнень науки і техніки. Також важливими ознаками таких виробництв є значні капіталовкладення в науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи і швидке оновлення продукції. Найбільш яскравим прикладом виробництв, для яких велике значення має науковий чинник, є електроніка та IT-індустрія

Номер слайду 15

Суспільні чинникиекологічний. Він ґрунтується на загальнонаціональних інтересах і найбільше значення має для розміщення підприємств, які є великими забруднювачами. До них належать ТЕС, металургійні комбінати, хімічні, нафтопереробні та целюлозно-паперові заводи. При їх будівництві враховуються густота заселення, концентрація шкідливих виробництв, мікрокліматичні умови (наприклад переважаючі напрямки вітрів).

Номер слайду 16

Суспільні чинникивійськово-стратегічний чинники. Ураховуючи даний чинник, багато держав розміщують підприємства стратегічних виробництв (насамперед військово-промислових) у внутрішніх районах, тому що прикордонні можуть стати територіями потенційної агресії сусідніх країн.

Номер слайду 17

Зміна чинників розміщення виробництвазменшується роль природно-ресурсного чинника у розміщенні виробництв у розвинених країнах;зростає роль територіального чинника у великих за площею країних;зростає роль традиційно важливого транспортного чинника;надзвичайно важливим чинником розміщення виробництва стає тяжіння до центрів науки й освіти;зростання ролі екологічного чинника.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ткаленко Оксана Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Географія 9 клас (Стадник О.Г., Довгань Г.Д.)
Додано
24 вересня 2022
Переглядів
19595
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку