Презентація з інформатики на тему "Стандартні програми обслуговування дисків комп'ютера"

Про матеріал

Операційна система Windows має цілий арсенал простеньких і не тільки вбудованих програм, якими не гріх скористатися при відсутності більш професійних аналогів, а для початківців користувачів ПК, що тільки почали свій шлях у світі високих комп'ютерних технологій, вони стануть гарною платформою для старту і навчання.
Перевірка диска
У процесі роботи ПК іноді можуть виникати збої в роботі як програмного забезпечення так і апаратури (наприклад, при банальному відключенні електроживлення). У результаті можуть виникати помилки у файловій системі.
Очищення диска
Вільне місце має властивість скорочуватися навіть на найбільш ємних вінчестерах. Тому слід стежити за тим, щоб вільного місця завжди вистачало.
Дефрагментація диска
Ще один спосіб підвищення продуктивності комп'ютера - це проведення дефрагментації диска. Оскільки файлова підсистема розбиває диск на кластери, в які укладаються файли, то цілком резонно припустити, що в міру зростання розміру файлу він буде займати все більше і більше кластерів. Добре, якщо поруч є вільне місце, але часто такого не виявляється. У результаті різні частини файлу виявляються розкиданими по всій поверхні диска. Такі файли називають фрагментованими. Нічого страшного в цьому, в принципі, немає, тому що система має інформацію про розташування всіх частин файлу, але часу, необхідного для прочитання фрагментованого файлу, потрібно істотно більше.
Для того щоб збирати файли в єдине ціле, і призначена програма дефрагментації. Якщо ви запустите її з головного меню, то спочатку вам доведеться вибрати зі списку диск для проведення дефрагментації. Якщо ж ви скористаєтеся контекстним меню диска і викличете програму дефрагментації з вкладки Сервіс, то диск буде вже вибраний. Потім можна відразу приступити до дефрагментації, або проаналізувати її необхідність за допомогою аналізу (він дозволяє з'ясувати ступінь фрагментації файлів).

Зміст слайдів
Номер слайду 1

СТАНДАРТНІ ПРОГРАМИ ОБСЛУГОВУВАННЯ ДИСКІВ КОМП’ЮТЕРА

Номер слайду 2

ФОРМАТУВАННЯ Форматування — це процес розподілу поверхні диску на концентричні доріжки і сектори, які використовуються для запису на них файлів.

Номер слайду 3

Щоб відформатувати диск, необхідно виконати такі дії: Відкрити вікно "Мой компьютер" або "Проводник". Встановити курсор миші на піктограму диску, викликати контекстне меню. В контекстному меню виконати команду "Форматировать", з'явиться діалогове вікно. У діалоговому вікні вибрати спосіб форматування . Після встановлення параметрів форматування: натиснути кнопку "Начать". Після завершення форматування на екран виведеться звіт, ознайомившись з ним натиснути кнопку "Закрыть".

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Основні поняття кластер - це одиниця обміну інформацією на дисках, яка становить 2, 4 або 8 послідовних секторів на доріжці диска

Номер слайду 6

ПАМ’ЯТАЙТЕ!!! Після форматування диска всі файли, що на ньому зберігалися, ЗНИЩУЮТЬСЯ.

Номер слайду 7

Дефрагментація диска Програма призначена для впорядкування файлів на диску. Під час дефрагментації на екран виводиться карта, на якій зображено дисковий простір і хід виконання оптимізації, а також діаграма поточного відсотка оптимізації.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Для дефрагментації диска необхідно виконати такі дії: Виконати команду "Пуск" - "Программы" - "Стандартные" - "Служебные”. У списку вибрати "Дефрагментация диска", з'явиться відповідне діалогове вікно. У діалоговому вікні "Выбор диска" вибрати потрібний диск і клацнути на кнопці "ОК".

Номер слайду 10

ПЕРЕВІРКА ДИСКА Програма перевірки диска — це програма, яка перевіряє диск на наявність логічних та фізичних помилок. Помилки можуть виникнути через несподіване вимкнення електроенергії, низьку напругу або некваліфіковану роботу з дисками і програмами. Під час перевірки програма звертає увагу на: Пошкодження області жорсткого диска. Втрачені ланцюжки кластерів. Програма намагається усунути знайдені помилки, якщо це вдається, то файли переміщаються із пошкодженої області, розірвані ланцюжки кластерів записуються як окремі файли.

Номер слайду 11

Виконання перевірки

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

ppt
Додано
22 лютого 2018
Переглядів
3140
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку