Презентація з історії 5 клас "Україна на картах упродовж історії"

Про матеріал
Презентація з історії 5 клас "Україна на картах упродовж історії". Основні терміни і поняття: назва "Україна", історичні та етнографічні назви регіонів України, державний кордон.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Україна на картах упродовж історії

Номер слайду 2

Актуалізація знань

Номер слайду 3

Історична карта – це зменшене зображення земної поверхні, її частин, або окремих країн світу, на яких позначають різні події.

Номер слайду 4

Чим відрізняються історичні карти від географічних?Використання кольорів: на географічних картах кольором позначають висоту місцевості над рівнем моря (зелений – низовини, коричневий – гори). На історичній карті різними кольорами позначають території держав, розселення народів.

Номер слайду 5

Чим відрізняються історичні карти від географічних?На історичній карті позначають події, що відбувалися в часі (битви, напрямки руху військ, коли виникло місто, коли воно було зруйновано).

Номер слайду 6

Умовні позначення дві різні території або державиперехід певного району від однієї держави до іншоїмісця битв

Номер слайду 7

Умовні позначення пересування військ або народівкордони держав, регіонів, областей, територійміста

Номер слайду 8

Як називаються умовні позначення на карті?

Номер слайду 9

Вивчення нового матеріалу

Номер слайду 10

У якому році Україна здобула незалежність?

Номер слайду 11

24 серпня 1991 року проголошено незалежість України

Номер слайду 12

До складу яких держав входили українські землі упродовж історії?

Номер слайду 13

Перша держава, яка існувала на наших землях –Русь – Україна. Що означає термін «Русь»?Від назв місцевих річок Рось, Росава. Від скандинавського «Русь» - корінь «рос» означає головне заняття варягів (вікингів) – морські грабіжницькі походи («росер» – судноплавання, «русі» – морський похід)

Номер слайду 14

Назву Україна вперше вжито в літописі під 1187 р. до Київ­щини, Переяславщини та Чернігівщини. Вона походить від слова країна, що означало рідний край, країна, земля. Згодом назва «Україна» поширилася на всю нашу землю й дала найменування нашому народові.

Номер слайду 15

Для назви різних частин нашої країни з давніх часів використовують такі назви, як Волинь, Київщина, Поді­лля , Галичина, Слобожанщина, Чернігово-Сіверщина, Буковина, Закарпаття та інші. Кожна з них має свою історію, виникали вони за різних часів, тож усі є втіленням історичного минулого. Саме тому такі назви є історичними (їх ще називають історико-географічними).

Номер слайду 16

Крім історичних назв використовують також етнографічні назви (етнос – народ), що стосуються культури й побуту народів, їх походження і території розселення. Гуцульщина - південно-східній частині Українських Карпат. Лемківщина – в Карпатах

Номер слайду 17

Стор. 441. У якій області України розташоване місто, у якому ви мешкаєте?До якого історичного регіону воно належить? 2. Які історичні регіони найпівнічніші, які - найзахідніші, а які - найсхідніші? 3. Назви яких історичних регіонів указують на місце їх розташування?

Номер слайду 18

Що таке державний кордон?Державним кордоном називають лінію, що пролягає суходолом чи водоймою і визначає межі території держави - її суші, вод, надр, повітряного простору. Державний кордон України від­ діляє територію нашої держави від територій інших держав.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Позначити на контурній карті «Історико-географічні регіони України» назви історико-географічних регіонів (в атласі карта №7): Волинь, Галичина, Закарпаття, Буковина, Поділля, Середня Наддніпрянщина, Сіверщина, Слобожанщина, Запорожжя, Таврія, Донщина, Надчорномор'я. Підписати і територію кожного регіону розфарбувати олівцями різного кольору. Для зручності лист з контурними картами можна вирвати, але не загубити!!! Фото контурної карти надіслати у класрум.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Козак Наталія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гладка Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Тетяна Штагер Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 листопада 2021
Переглядів
17927
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку