Презентація "Усні історичні джерела"

Про матеріал
Презентація на тему "Усні історичні джерела" для учнів 5-х класів допомагає учням досконало та поглиблено засвоїти тему уроку з унаочненням теоретичного матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія і фольклор. Усні історичні джерела. Вступ до історії,5 клас. Київська гімназія №154 Київ - 2021р.

Номер слайду 2

Щоб історію писати, треба так багато знати:І літопис прочитати, що монах давно писав,Документи повивчати, ті, що князь колись складав,І послухати легенди, давні вірші і казки,Сиві думи, що складались всім народом залюбки,Роздивитись давній посуд, і прикраси, і взуття,Дивний одяг, що носили наші предки за життя. Все зробив історик вправно, все читав і розглядавІ завзято та докладно нам історію писав. Що ж йому допомогло?Історичне…джерело

Номер слайду 3

ІСТОРИЧНІ ДЖЕРЕЛАРЕЧОВІПИСЕМНІ УСНІПрислів’я, приказки,легенди,думи, пісні

Номер слайду 4

казка; прислів′я; приказка; фольклор; билина; історична дума; історична пісня. ВИДИ УСНИХ ІСТОРИЧНИХ ДЖЕРЕЛ

Номер слайду 5

Фольклор (folk-lore, букв. - народна мудрість; народне знання), або традиційна народна творчість -художня колективна літературна і музична творча діяльність народу, яка засобами мови зберегла знання про життя і природу, давні культи і вірування, а також відбиток світу думок, уявлень, почуттів і переживань, народнопоетичної фантазії.

Номер слайду 6

Народний епос — розповідні фольклорні твори, до яких належать: Загадки; прислів′я та приказки;Анекдоти; історичні пісні;Балади;Міфи; казки;Легенди; перекази;Байки; притчі;Народні казки.

Номер слайду 7

Хмарка слів

Номер слайду 8

Важливим джерелом знань про минуле були прислів’я. Прислів’я та приказки – це золоті зерна народної мудрості

Номер слайду 9

Краще впадь, але не зрадь. Сміливого й куля не бере. Мертвого леа і заєць скубне. Орел не ловить мух. Де наша не пропадала.

Номер слайду 10

Легенда (legenda - те, що слід прочитати) - жанр літератури і фольклору. Малосюжетна фантастична оповідь міфологічного, апокрифічного чи історико-героїчного змісту з обов'язковою спрямованістю на вірогідність зображуваних подій та специфікою побудови сюжету на основі своєрідних композиційних прийомів (метаморфози, явищ природи тощо).

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Найціннішим надбанням усної народної творчості козацької доби є історичні пісні та думи. Дума - ліроепічний твір української усної мови про події з життя козаків ХVІ - ХVІІІ століть. Дума (козацька дума) - жанр суто українського речитативного народного та героїчного ліричного епосу, який виконували мандрівні співці-музики: кобзарі, бандуристи, лірники в Центральній та Лівобережній Україні.

Номер слайду 13

Кобзар із поводирем

Номер слайду 14

Історичні пісні - це фольклорні твори, присвячені певній історичній події, чи відомій історичній постаті. У них висловлюється ставлення народу до історичних подій чи героїв. Самійло Кішка

Номер слайду 15

? - 1563 р.військовий діяч, козацький гетьман. Першозасновник Запорізької Січі. У 1563 р, під час походу проти татар потрапив у полон. Того ж року був страчений в Стамбулі. В народних легендах він виступає під іменем Байди. Дмитро Вишневецький (БАЙДА)

Номер слайду 16

Домашнє завдання: Читати параграф 10, ст. 73 – 78;Підібрати:5 прислів′їв про козацьку вдачу;5 приказок про відносини селянина і пана; 1 думу чи історичну пісню про славу козацьку;1 билину про княжу добу.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Слобода Алла
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
14 листопада 2021
Переглядів
13000
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку