Презентація з історії України 9 клас

Про матеріал

Дану презентацію буде доречно використати на уроці історії України у 9 класі при вивченні теми: "Від етносу до нації". В розробці звертається увага на те, що саме XVIII-XIX ст. – це період перетворення українського етносу в націю.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Від етносу до нації

Номер слайду 2

XVIII-XIX ст. – період перетворення українського етносу в націю!!!!!

Номер слайду 3

Особливості формування:- стихійність;- етнічна різнорідність;- істотні місцеві етнічні особливості, відмінності

Номер слайду 4

Труднощі українського націотворення:- відсутність єдиної території;- тотальна русифікація українського населення;- зречення національних інтересів;- засилля російського чиновництва на адміністративних посадах в українських губерніях.

Номер слайду 5

Складові національного відродження: Впровадження і захист української мови;Поява творів української мови;Відродження національних мистецтв, традицій;Поява певної верстви населення, яка впроваджує програму національного відродження в життя

Номер слайду 6

Дослідники ниви відродження. Мико́ла Андрійович Церте́лєв - фольклорист, один із перших дослідників і видавців української народної поезії.- “Опыт собрания старинных малороссийских песен”

Номер слайду 7

Як фольклорист Максимович видав 1827 р. у Москві «Малороссийские песни», 1834 р. — «Украинские народные песни» (третя збірка «Сборник украинских песен», ч.1 вийшла вже в Києві 1849 р.). Передмова Максимовича до видання 1827 р. була «свого роду літературним маніфестом, повним ентузіазму до народної української поезії» (Д. Дорошенко). Фольклорні видання Максимовича мали величезний вплив на українську фольклористику (також у Галичині). Вони викликали інтерес до українського фольклору не лише серед інших слов'янських народів (зокрема, росіян, поляків, чехів), а навіть в Англії й Америці.

Номер слайду 8

Ізмаїл Срезневський – записував пісні й звичаї, які разом з власними коментарями опублікував у збірках “Запорожская старина”

Номер слайду 9

Творчість Котляревського має основоположне значення в історії становлення нової української літературної мови.

Номер слайду 10

Зоріан Доленга-Ходаковський. У пошуках народних пісень обійшов ледь не всю Польщу, Білорусію, Галичину тощо

Номер слайду 11

«Історія Русів» — це перша своєрідна політична історія України. Цей політичний памфлет характеризується не тільки яскравістю викладу, оригінальністю стилю, емоційністю, патріотизмом, йому притаманні й тенденційність, недостатня документальна обґрунтованість тверджень, неточності, відверті фантазії автора (вигаданість дат, кількості військ, числа загиблих тощо)

Номер слайду 12

“Історія Малоросії” – п'ятитомна праця Миколи Маркевича, яка характеризувала козацьку старшину як виразник інтересів всього народу.

Номер слайду 13

Отже, ХІХ ст. стало для українського народу добою формування модерної української нації. Порятунок українського народу як етнічної спільноти полягав у національному відролджені, яке очолила українська інтелігенція!!!!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лактіонова Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України 9 клас (Пометун О.І., Гупан Н.М., Смагін І.І.)
Додано
12 квітня 2018
Переглядів
5517
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку