Презентація з історії України для 8 класу (№3 учнівська)

Про матеріал

Проект за темою " Роль гетьмана Івана Мазепи в історії України" (учнівська презентація № 3 до проекту)

Тематичні питання проекту:

1. Іван Степанович Мазепа був високоосвіченою людиною, яка вражала своїм інтелектом і знаннями сучасників, захоплює нащадків.

2. Визначте основні етапи сходження гетьмана Мазепи на свою страдницьку та героїчну Голгофу. 3. Чи були підстави за часів Мазепи Києво –Могилянську академію називати Могилянсько – Мазепинською.

4. Доведіть, що розбудові Києво – Печерської лаври - головного осередку православ'я в Україні – Мазепа приділяв особливу увагу

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Шандрівська середня загальноосвітня школа Проект учениці 8 класу Шандрівської СЗШ Жуваги Тетяни Чому за часів Івана Мазепи Києво – Могилянську академію називали Могилянсько – Мазепинською?

Номер слайду 2

Досліджуючи це питання ми зробили важливий крок до осмислення самих себе, своєї історії, свого коріння Ми замислилися над тим, чому ж академія за часів Мазепи називалася Мазепинською і які були для цього підстави?

Номер слайду 3

. Всякими способами Мазепа допомагав, сприяв розвитку освіти в Україні. Мазепа взяв під свою опіку Києво-Могилянську академію, дбав про її розвиток, щедро обдарував її маєтностями. У Києві, Чернігові, Переяславі та інших містах і навіть селах фундував школи, бурси й шпиталі, наділяв маєтностями українські монастирі, котрі на той час були вогнищами просвіти завдяки власним школам і друкарням. Дії Мазепи

Номер слайду 4

Клопотаннями Мазепи Києво – Могилянському колегіуму було надано статусу академії

Номер слайду 5

Іван Мазепа Дбав про розбудову академії Виділяв кошти на її утримання Передавав у власність нові землі Виділяв нові будинки Опікувався бібліотекою академія налічувала 2000 спудеїв (студентів) Свою полководницьку та державну діяльність гетьман поєднував з активною підтримкою розвитку освіти й науки.

Номер слайду 6

У 1703–1704 pp. будується новий навчальний корпус Академії з високими стінами, стрункою колонадою й галереєю. Це була одна із перших імпозантних палацових споруд у Києві, що отримала назву “Мазепина”. У 1693 році наново побудував братську церкву Богоявлення, поставив новий будинок для Академії, щоб поліпшити умови "всякому з малоросійських дітей, хотящему вчитись".

Номер слайду 7

Висновок Іван Мазепа виявив себе як великий покровитель і меценат національної культури, мистецтва, науки, православної церкви. Він продовжував традицію, закладену в першій чверті XVII ст. козацьким гетьманом Петром Конашевичем Сагайдачним І. Мазепа усвідомлював необхідність підготовки освічених, культурних діячів, свідомої національної інтелігенції, піклувався про освіту й культуру в Україні

Номер слайду 8

Корисною для вас може стати така література Сас П.М. Історія України ХVII- XVIIIст: навчальний посібник.-Л.: М.П. Коць,2001. Коваленко Г.Українська історія.-К.”Велес”,1993. Гісем О.В. Історія України.-Харків АН ГРО плюс,2008. Довідник з історії України.-К.”Генеза”, 2001 http://www.google.com.ua/search?

ppt
Додано
23 січня 2018
Переглядів
1065
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку