Презентація з педагогіки "Сторітелінг"

Про матеріал
«Сторітелінг» – технологія створення історії та передачі за її допомогою необхідної інформації з метою впливу на емоційну, мотиваційну, когнітивну сфери учня.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сторітеллінг Підготувала Вчитель початкових класів Волкова Леся

Номер слайду 2

Мова – це складний психологічний процес, який неможливо оцінювати, розвивати окремо від мислення або сприймання. Навчальний матеріал, поданий у вигляді цікавої захоплюючої історії, сприяє розвитку особистісних якостей, демонструє унікальність уяви кожної дитини, дозволяє проявити активність та творчість. Оскільки сучасні діти багато часу проводять онлайн, реальне спілкування стає мистецтвом, якому потрібно навчати. Для цього чудово підходить метод «сторітеллінга».

Номер слайду 3

«Сторітелінг» – технологія створення історії та передачі за її допомогою необхідної інформації з метою впливу на емоційну, мотиваційну, когнітивну сфери учня. «STORYTELLING» РОЗПОВІДАТИ ІСТОРІЇ

Номер слайду 4

Сторітеллінг– це мистецтво захоплюючої розповіді та передачі за її допомогою необхідної інформації.Ця методика була розроблена та успішно випробувана на особистому досвіді Девідом Армстронгом, головою міжнародної компанії Armstrong International

Номер слайду 5

У процесі створення сторітеллінга Девід Армстронг врахував відомий психологічний фактор: історії значно легше сприймаються, вони більш захоплюючі та цікаві, ніж правила або директиви. Після того, як людина вислухала вас, вона починає вам довіряти. Вам же стає значно простіше переконати її у чомусь та мотивувати

Номер слайду 6

«Словесна творчість – це могутній засіб розумового розвитку людини, перед якою відкривається світ. З того часу, як слово стає для дитини інструментом, за допомогою якого твориться нова краса, дитина піднімається на нову сходинку бачення світу, досягає якісно нового етапу у своєму, духовному розвитку. Їй хочеться у слові виразити своє захоплення, свій подив перед красою світу». В. Сухомлинський

Номер слайду 7

В чому суть «сторітелінгу» ? Технологія сторітелінгу є однією з інноваційних педагогічних технологій, що допомагає учневі засвоїти матеріал, поданий у вигляді цікавої захоплюючої історії, сприяє розвитку його особистісних якостей, демонструє унікальність уяви кожної дитини, дозволяє проявити активність та творчість. За допомогою сторітелінгу можна отримати два найбільш важливі результати: пожвавлення атмосфери у класі, зняття напру-женості, створення невимушеної обстановки; він є одним із найбільш простих та швидких шляхів встановлення контакту між вчителем та учнями, засобом привернення та утримання їх уваги.

Номер слайду 8

Сторітеллінгом зацікавлені педагоги та психологи у всьому світі, оскільки пояснення матеріалу у формі розповіді історій розвиває в учнів уяву, логіку та підвищує рівень культурної освіти. Сторітеллінг може бути застосований у будь якому місці та у будь який час. Історії дозволяють розповісти про те, як приймаються рішення та будуються стосунки. Через обмін історіями, вибудовуючи емоційні зв’язки, учні та вчителі створюють правильні й більш якісні взаємостосунки.

Номер слайду 9

Чому сторітеллінг є ефективним методом навчання дітей? Діти люблять слухати історії більше, ніж доповіді, описи чи визначення, тому що вони легше сприймаються (задіяна не лише раціональна сторона сприйняття інформації, а й образна). Отже, реалізується принцип доступності навчання. В історії є герой, який змінюється. Ці зміни відбуваються в процесі боротьби, наполегливої праці, виконання складних завдань тощо. Історія динамічна. Сучасні діти з кліповим мисленням краще сприйматимуть історію, ніж текст іншого виду. Історія впливає на почуття дитини, а це підвищує рівень концентрації уваги. Тому всі уважно слухають навчальний матеріал, сприймають його, а потім з легкістю можуть відтворити. Правда теж у формі історії. Отже, реалізується принцип міцності знань та емоційного навчання.

Номер слайду 10

Використання такої методики дає можливість описати свої вчинки та почуття, проаналізувати власні дії, оцінити наслідки та зробити висновки на майбутнє. Сторітеллінг успішно використовують у бізнесі для просування брендів та товарів на ринку. В 2006 році ця технологія була визнана бізнес-ідеєю року.

Номер слайду 11

«Якщо мені вдавалось домогтись, щоб дитина, в розвитку мислення якої траплялись серйозні затримки, придумала казку, пов’язуючи у своїй уяві декілька предметів оточуючого світу, – значить можна сказати з упевненістю, що дитина навчилася мислити.” В. О.Сухомлинський

Номер слайду 12

За допомогою сторітеллінгу можна отримати два важливі результати: - пожвавлення атмосфери у класі, зняття напруженості, створення невимушеної обстановки; - він є одним із найбільш простих та швидких шляхів встановлення контакту між вчителем та учнями, засобом привернення та утримання їх уваги.

Номер слайду 13

Чому історія Історії легше сприймаються учнями, ніж описи, визначення; реалізується принцип доступності навчання. Сучасні діти з «кліповим» мисленням краще сприймають динамічну історію, ніж текст іншого виду. В історії є герой, який в процесі боротьби та наполегливої праці змінюється і мотивує до цього ж дітей. Історія впливає на почуття дитини, а це підвищує рівень концентрації уваги. Історія викликає асоціації, адже при розповіді використовуємо малюнки, презентації; реалізується принцип наочності.

Номер слайду 14

Створенню історій сприяють: демонстрація відеоматеріалів з відключеним звуком; самостійний відбір фрагментів фільмів для розповіді на уроці; демонстрація знайомого фільму, з продовженням та поясненням учня; самостійне порівняння матеріалу підручника зі змістом фільму та висловлення своєї точки зору; самостійне написання творчої роботи за відеоматеріалом тощо

Номер слайду 15

Види сторітеллінгу: культурний – розповідає про цінності, моральність та вірування; cоціальний – розповідь людей один про одного (можна розповідати дітям історії з життя відомих людей, що може стати для них прикладом для побудови свого життя); міфи, легенди – вони відображають культуру й нагадують нам, чого в житті слід уникати аби бути щасливим; jump story – всі полюбляють слухати історії про містичних істот, коли неочікуваний кінець змушує підстрибнути на стільці від страху; такі історії допомагають подолати власні страхи; cімейний – сімейні легенди зберігають історію наших родин, ці історії передаються з покоління в покоління та мають повчальний характер; дружній – ці історії об’єднують друзів, оскільки вони згадують про певний досвід, який вони пережили разом; особистий – особисті історії розповідають про власний досвід та переживання. Це важливий вид сторітеллінга, оскільки подібні історії допомагають зрозуміти себе, і почати розвиватися.

Номер слайду 16

Сторітеллінг є хорошим способом мотивації, переконання учнів, який дає змогу надихнути їх на прояв ініціативи в навчальному процесі. Наприклад, можна розказати та проаналізувати історію впливу праці французького математика, фізика, філософа і теоретика науки Жуль Анрі Пуанкаре “Наука та гіпотеза’’, яку він опублікував у 1902 р, на А. Ейнштейна та П. Пікасо. Виявляється, що математик-універсал, людина, яка здатна охопити всі математичні результати свого часу, своєю працею надихнув А. Ейнштейна на створення теорії відносності, а П. Пікасо на створення картини та започаткування нового напряму в мистецтві – кубізма.

Номер слайду 17

Складові частини історії: Історія

Номер слайду 18

Історія повинна містити…

Номер слайду 19

Герой історії: Предмет Символ

Номер слайду 20

Історії можуть бути побудовані на основі:

Номер слайду 21

Історія Трагедія Комедія

Номер слайду 22

Про що необхідно пам’ятати, створюючи історію?

Номер слайду 23

Правила складання історії: Правило 1 – «Все поступово»

Номер слайду 24

Правила складання історії: Правило 2 – «Використовуйте різні інгредієнти» Рецепт «правильної» історії Презентація Цікавий герой Динаміка подій Емоції Інтрига Розумняшки

Номер слайду 25

Правила складання історії: Правило 3 – «Почніть писати просто зараз»

Номер слайду 26

Гра «Ключ до теми»

Номер слайду 27

Прийом « Павутинка»

Номер слайду 28

Відпочинок у літньому таборі

Номер слайду 29

Метод « Мікрофон»

Номер слайду 30

Приклади навчальних історій: історична розповідь : як стародавні художники розписували свої печери фарбами з ягід, вугілля та глини; як з’явилась геометрія; як в инайшли перший двигун; звідки пішла ідея підстригати дерева; історія розвитку координат (від точки та одномірного простору до багато вимірності). Збагатити цю історію зможуть історичні довідки про Евкліда, Рене Декарта та П’єра Ферма, А. Ейнштейна. історія про певний процес: наприклад, процес вимірювання ділянок у Стародавньому Єгипті; створення мозаїк.

Номер слайду 31

Технологія «Мозаїка»

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Метод « Мозковий штурм»

Номер слайду 34

Прийом «Крісло автора»

Номер слайду 35

Уміння розповідати повчальні сюжети з історії, з життя видатних учених та митців, історії відкриттів у математиці, фізиці, біології та хімії – все це має стати не лише засобом активізації учнівської уваги на уроці, а й ефективним інструментом донесення та закріплення смислів у свідомості учнів. Мистецтво сторітеллінгу – це один із найприродніших і водночас найефективніших способів надати навчальному процесу особливої якості.

ppt
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
24 березня
Переглядів
24
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку