Презентація з предмета "Охорона праці" на тему:"Нещасні випадки"

Про матеріал
Презентація з предмета "Охорона праці" на тему:"Нещасні випадки" для здобувачів освіти системи ПТНЗ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Нещасні випадки на підприємствіПідготувала: Єрьоменко О. М. МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИДНЗ «ЗАПОРІЗЬКЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕ»м. Запоріжжя

Номер слайду 2

Зміст. Вступ. Класифікація нещасних випадків. Винятки з правил класифікаціїПричини нещасних випадків. Розслідування нещасних випадків

Номер слайду 3

Нещасні випадки (замість Вступу) За даними Міжнародної організації праці, щорічно у світі нещасні випадки на виробництві та професійні захворювання забирають життя понад 2 мільйонів працездатних осіб та 270 мільйонів працівників зазнають травм. Виробничий травматизм і профзахворювання, ставши зворотним боком досягнень цивілізації, може бути зрівняно з епідеміями. Останнім часом виробничий травматизм за міжнародними оцінками у нашій державі визначається як задовільний, хоча ще якихось чотири роки тому Україна входила до категорії неприпустимого ризику. Нещасний випадок – це випадок, який стався з людиною у зв'язку з непередбачуваними обставинами та умовами, внаслідок чого була завдана шкода здоров'ю людини або наступила смерть потерпілого. Нещасний випадок на виробництві пов'язується з дією небезпечного виробничого фактору. Нещасні випадки поділяють за тяжкістю, кількістю потерпілих та їхніми зв'язками з виробництвом (за страховою ознакою).

Номер слайду 4

Класифікація нещасних випадків. На малюнках представлена класифікація нещасних випадків, пов'язаних з виробництвом та за його межами.

Номер слайду 5

Винятки з правил класифікаціїза місцем постійного проживання на території польових і вахтових селищ;під час використання ними в особистих цілях транспортних засобів, машин, механізмів, устаткування, інструментів підприємства;внаслідок отруєння алкоголем, наркотичними або іншими отруйними речовинами, а також унаслідок їх дії (асфіксія, інсульт, зупинка серця тощо) за наявності медичного висновку, якщо це не викликано застосуванням цих речовин у виробничих процесах або порушенням вимог безпеки щодо їх зберігання і транспортування, або якщо потерпілий, який перебував у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння, був відсторонений від роботи згідно установленого порядку;під час скоєння ними злочинів або інших правопорушень, якщо ці дії підтверджені рішенням суду;у разі природної смерті або самогубства, що підтверджено висновками судово-медичної експертизи та органів прокуратури. За висновками роботи комісії з розслідування не визнаються пов'язаними з виробництвом нещасні випадки, що сталися з працівниками:

Номер слайду 6

Причини нещасних випадків

Номер слайду 7

Розслідування нещасних випадків. Порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004 року №1112. Розслідуванню підлягають раптові погіршення стану здоров'я працівника або особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, поранення, травми, у тому числі отримані внаслідок тілесних ушкоджень, заподіяних іншою особою, гострі професійні захворювання і гострі професійні та інші отруєння, теплові удари, опіки, обмороження, утоплення, ураження електричним струмом, блискавкою та іонізуючим випромінюванням, інші ушкодження, отримані внаслідок аварій, пожеж, стихійного лиха (землетруси, зсуви, повені, урагани та інші надзвичайні події), контакту з тваринами, комахами та іншими представниками фауни і флори, що призвели до втрати працівником працездатності на один робочий день чи більше або до необхідності переведення потерпілого на іншу (легшу) роботу терміном не менш як на один робочий день, а також випадки смерті на підприємстві.

Номер слайду 8

Розслідування нещасних випадків. Види розслідування: Для звичайного розслідування до складу комісії з розслідування причин нещасного випадку входять: звичайні (використовуються для нещасних випадків з тимчасовою втратою непрацездатності) ; спеціальні (використовуються для нещасних випадків зі смертельним результатом).представники адміністрації, де стався нещасний випадок; начальник відділу охорони праці (або інженер цього відділу); громадський інспектор з охорони праці або інший представник громадської організації. Протягом 24 годин з моменту події нещасного випадку проводять розслідування, причому результати розслідування заносяться в акт за формою Н-1.

Номер слайду 9

Профілактика нещасних випадків на виробництвіОрганізаційні заходи:проведення навчання та інструктажів з охорони праці, виробничої санітарії, пожежної безпеки;робота щодо професійного добору;здійснення контролю за дотриманням працівниками вимог інструкцій з охорони праці. Технічні заходи:модернізація технологічного, підйомно-транспортного обладнання, перепланування, розміщення обладнання; впровадження автоматичного та дистанційногокерування виробничим обладнанням. Санітарно-виробничі заходи:придбання або виготовлення пристроїв, які захищають працівників від дії електромагнітного, радіоактивного випромінювання, пилу, газів, шуму тощо;улаштування нових і реконструкція діючих вентиляційних систем, систем опалення, встановлення кондиціонерів;реконструкція та переобладнання душових, гардеробних приміщень тощо. Медико-профілактичні заходи:придбання миючих та знешкоджувальних засобів, спецодягу тощо;організація профілактичних медичних оглядів;видача молока, організація лікувально-профілактичного харчування.

Номер слайду 10

Список використаної літератури. Геврик Є. О. Охорона праці: Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закладів. – К.: Ельга, Ніка-Центр, 2003. Грибан В. Г., Негодченко О. В. Охорона праці (+Доступ з локальної мережі Сум. ДУ): навч. пос. – К.: ЦУЛ, 2009. Ткачук К. Н., Халімовський М. О. та іші. Основи охорони праці. — К.: Основа, 2003. — 471 с. Гандзюк М. П., Желібко Є. П., Халімовська М. О. «Основи охорони праці» Підручник. 4-е видання - К.: Каравела, 2008. - 384 с. ДСТУ 2293-99 "Охорона праці. Терміни та визначення основних понять".Єлисєєв А. Г. Охорона праці. — К., 1995.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гордєєва Тетяна Валеріївна
    Велика подяка за Вашу роботу.
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Правознавство (профільний рівень) 10 клас (Наровлянський О.Д.)
Додано
15 квітня 2019
Переглядів
9480
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку