Презентація з природознавства для 5 класу до теми уроку 22 "Поняття сузір’я. Значення зоряного неба в історії людства."

Про матеріал
Сформувати в учнів поняття про сузір’я; ознайомити учнів з найвідомішими сузір’ями;розказати учням про походження сузір’їв, значення знань про них у житті людей; навчити спостерігати та описувати окремі сузір’я на зоряному небі; продовжити знайомство з міфами та легендами про сузір’я, допомогти учням усвідомити їх зміст та особливості форм і значень ; розкрити значення зоряного неба в історії людства; формувати в учнів навички творчості, дослідництва.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття сузір’я. Значення зоряного неба в історії людства.

Номер слайду 2

Відгадай Звідкіля у нас на небі Риби, близнюки, ведмеді? Лебідь розправляє пір’я. Це все зоряні _ _ _ _ _ _ . Сузір'я

Номер слайду 3

Уявлення українців про зорі

Номер слайду 4

Картина зоряного неба все ще залишається найвеличнішою з усіх картин, а книга про небо — найцікавішою з усіх книг. Милуймося цією картиною і вдивляймося в неї все пильніше й пильніше, читаймо цю книгу, щоб стати розумнішими, благороднішими, моральнішими й досконалішими. /К. Фламмаріон/

Номер слайду 5

Сузір’я – це окремі ділянки зоряного неба на небесній сфері з усіма зорями і небесними тілами, що містяться в їхніх межах. Поняття сузір’я

Номер слайду 6

Поняття сузір’я. Зорі та сузір’я допомагають орієнтуватися на місцевості, тому здавна мали важливе значення для мореплавців, мандрівників, купців. Так, яскрава Полярна зоря завжди вказує па північ. Знаючи це, можна легко визначити сторони горизонту, що дасть змогу швидко зорієнтуватися па місцевості.

Номер слайду 7

Поняття сузір’я. В 1922 р. В Римі рішенням Першої Генеральної асамблеї Міжнародного астрономічного союзу було остаточно затверджено список з 88 сузір'їв на які поділено зоряне небо.

Номер слайду 8

Зодіакальні сузір’я 12 сузір'їв традиційно називають зодіакальними – це ті, через які проходить Сонце при річному оберті по небесній сфері. Найвідомішими є 12 зодіакальних сузір’їв: Козеріг, Водолій, Риби, Овен, Телець, Близнята, Рак, Лев, Діва, Терези, Скорпіон і Стрілець.

Номер слайду 9

Зодіакальні сузір’я

Номер слайду 10

Зодіакальні сузір’я {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва сузір’я. Час перебування Сонця в даному сузір’їОвен21 березня – 20 квітня,Телець21 квітня – 21 травня,Близнюки22 травня – 21 червня,Рак22 червня – 22 липня,Лев23 липня – 22 серпня,Діва23 серпня – 22 вересня,Терези23 вересня – 23 жовтня,Скорпіон24 жовтня – 22 листопада,Стрілець23 листопада – 21 грудня,Козеріг22 грудня – 20 січня,Водолій21 січня – 17 лютого,Риби18 лютого – 20 березня.

Номер слайду 11

Легенда - усне народне оповідання про чудесну подію, що сприймається як достовірна Легенда

Номер слайду 12

Легенда про сузір’я Волосся Вероніки  В єгипетського царя Птолемея Евергета (ІІІ ст. до н.е.) була дуже красива дружина, цариця Вероніка. Вона мала розкішне довге волосся. Коли Прометей пішов на війну , його засмучена дружина дала клятву богам принести в жертву своє волосся , якщо тільки боги збережуть її коханого чоловіка цілим і неушкодженим . Птолемей, повернувшись додому , побачивши обстрижену дружину і дуже засмутився. Царя і придворних заспокоїв астроном Конон. Він сказав, що боги винесли волосся Вероніки на небо, де їм призначено вічно прикрашати весняні ночі. 

Номер слайду 13

Легенда українців про зоряний Віз.  Якось давно трапилася велика посуха. Вода повисихала не лише в річках та озерах, а й у колодязях. Одна вдова захворіла без води. Тоді дочка, щоб урятувати матір взяла глечик і пішла шукати воду. Знайшла десь, набрала та й несе додому. Аж тут назустріч один спраглий чоловік, що помирав без води, а за ним другий, третій ... сьомий. Усіх напоїла дівчина, усіх урятувала, тільки води в глечику залишилося на дні. Сіла дівчина відпочити. Як ось біжить собака — та й перекинув посудину. Вилетіло звідти сім великих зірок і одна маленька, поставали вони на небі в пам'ять про щиру дівчину та врятованих нею душ — сім людських і собачу. Назвали те сузір’я Віз. А Бог послав на ту країну дощ. Так українці пояснювали форму сузір'їв на небі, прославляли милосердя й доброту.

Номер слайду 14

З чим пов'язані назви зірок та сузір'їв?Птолемей. Астрономи в давнину розділили зоряне небо на сузір'я. Велика частина сузір'їв, названих за часів Гіпарха і Птолемея, має назви тварин або героїв міфів. Гіпарх

Номер слайду 15

ВЕЛИКА ВЕДМЕДИЦЯ

Номер слайду 16

ВОДОЛІЙ

Номер слайду 17

МАЛА ВЕДМЕДИЦЯ

Номер слайду 18

ОРІОН

Номер слайду 19

ГЕРКУЛЕС

Номер слайду 20

Зоряні карти. Схематичні зображення сузір’їв, перенесені на папір, називають зоряними картами. Найдавнішою є карта з 800 зір, яку склав китайський учений Ши Шен IV ст. до н.е. Протягом століть зорі об’єднували по-різному - зникали одні назви, з’являлися нові.

Номер слайду 21

Історія зоряної карти Історія зоряної карти почалася в глибокій старовині. Ми не знаємо, хто і коли першим помістив найяскравіші зірки в простір уявних фігур.  Найбільш смілива з відомих авторам гіпотез відносить час виділення першого сузір’їв до епохи виникнення наскального живопису. Вперше стародавня «картинна галерея» була відкрита в 1879 р. на півночі Іспанії, в печері Альтаміра, археологом Саутуоли. А точніше сказати, його п’ятирічною донькою. Саме вона звернула увагу батька на фігури, намальовані на стелі печери.

Номер слайду 22

Значення зоряного неба в історії людства

Номер слайду 23

Значення зоряного неба в історії людства. Зорі та сузір’я допомагають орієнтуватися на місцевості, тому здавна мали важливе значення для мореплавців, мандрівників, купців. За сузір’ям Великої Ведмедиці легко знаходити Полярну зірку. Так, яскрава Полярна зоря завжди вказує на північ. Знаючи це, можна легко визначити сторони горизонту, що дасть змогу швидко зорієнтуватися на місцевості. Якщо стати до Полярної зірки обличчям, то спереду буде північ, позаду — південь, праворуч — схід, ліворуч — захід.

Номер слайду 24

Фізкультхвилинка

Номер слайду 25

Гра «Вгадай сузір’я»На листах паперу намальовані чотири сузір’я. Учням пропонується знайти ці сузір’я на карті зоряного неба і назвати їх.(1 – Кассіопея, 2 – Великий Віз, 3 – Ліра, 4 - Оріон)

Номер слайду 26

Домашнє завдання1. Опрацювати § 172. Намалюйте в зошиті декілька сузір’їв, які вам найбільше сподобались, та підпишіть їх.3. Знайти в Інтернеті легенду ваш знак зодіаку.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Трофімова Ганна Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
17 листопада 2020
Переглядів
7261
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку