Презентація з природознавства для 5 класу до теми уроку 30 " Форма і розміри Землі."

Про матеріал
Формувати в учнів знання про Землю як планету; ознайомити учнів з формою та розмірами Землі, глобусом — моделлю Землі; дати поняття про земну вісь, полюси, екватор; сформувати уявлення про визначальні лінії та точки на глобусі; навчити користуватися картою, глобусом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Все у природі має бути гармонійним і досконалим. Земля теж має бути досконалою. Але найдосконалішим геометричним тілом є куля. Отже, Земля – куля!” Піфагор

Номер слайду 3

Що входить до складу Сонячної системи? Чим зоря відрізняється від планети? Які планети називають планетами земної групи? Що для них характерно? Яку форму має наша планета? До складу якої системи входить Земля? Який вигляд має наша планета з Космосу? Що переважає на планеті вода чи суходіл?

Номер слайду 4

Яку форму має наша планета? Які у неї розміри?

Номер слайду 5

Форма та розміри Землі. Якої форми Земля ? Навіть першокласники знають, що Земля має форму кулі.

Номер слайду 6

ЯК ШУКАЛИ ДОКАЗИ КУЛЯСТОСТІ ЗЕМЛІ У давнину люди задумувались над багатьма «чому?». Чому корабель, віддаляючись від берега, поступово зникає з виду? Чому наш погляд обмежує лінія горизонту? Чому з підняттям угору горизонт розширюється?

Номер слайду 7

ДАВНЬОГРЕЦЬКИЙ ФІЛОСОФ ПІФАГОР ВВАЖАВ, ЩО НАЙДОСКОНАЛІШОЮ ФОРМОЮ Є СФЕРА, ТОБТО КУЛЯ. «ЗЕМЛЯ ПОВИННА БУТИ ДОСКОНАЛОЮ, РОЗМІРКОВУВАВ ПІФАГОР.— ОТЖЕ ЗЕМЛЯ ПОВИННА МАТИ ФОРМУ СФЕРИ». Докази кулястості Землі

Номер слайду 8

Докази кулястості Землі Аристотель Перші докази кулястості Землі належать давньогрецькому вченому Аристотелю (IV ст. до н. е.). Спостерігаючи за місячними затемненнями, під час яких тінь від Землі потрапляє на поверхню Місяця, тінь була завжди кругла. Округла тінь, що її кидає Земля на Місяць під час місячних затемнень.

Номер слайду 9

Докази кулястості Землі Першим довів кулястість Землі на практиці португалець Фернан Магеллан, експедиція якого в 1519— 1522 рр. здійснила перше в історії навколосвітнє плавання. Експедиція Магеллана довела, що більша частина поверхні Землі зайнята не сушею, а океаном. Фернан Магеллан 1480 -1521

Номер слайду 10

ДОКАЗИ КУЛЯСТОСТІ ЗЕМЛІ Навколосвітня подорож Фернана Магеллана

Номер слайду 11

ДОКАЗИ КУЛЯСТОСТІ ЗЕМЛІ Поступове "занурення" кораблів за обрій у відкритому океані

Номер слайду 12

ДОКАЗИ КУЛЯСТОСТІ ЗЕМЛІ Збільшення дальності видимого горизонту під час підняття вгору.

Номер слайду 13

Фото Землі з Космосу

Номер слайду 14

ДОКАЗОМ КУЛЯСТОСТІ ЗЕМЛІ Є Й ОКРУГЛА ТІНЬ, ЯКУ КИДАЄ НАША ПЛАНЕТА НА МІСЯЦЬ ЦЮ ТІНЬ ЛЮДИ БАЧАТЬ ПІД ЧАС МІСЯЧНИХ ЗАТЕМНЕНЬ НІ ЦИЛІНДР, НІ КУБ, НІ ТІЛО ІНШОЇ ФОРМИ НЕ ДАЮТЬ КРУГЛОЇ ТІНІ. ЦЕ ДАВАЛО ПІДСТАВИ ДАВНЬОГРЕЦЬКИМ ВЧЕНИМ ДОВОДИТИ КУЛЯСТІСТЬ ЗЕМЛІ ЩЕ 2 500 РОКІВ ТОМУ. НЕЗАПЕРЕЧНІ Ж ДОКАЗИ КРУГЛОЇ ФОРМИ НАШОЇ ПЛАНЕТИ ЛЮДИ ОТРИМАЛИ З ПОЧАТКОМ ПОЛЬОТІВ У КОСМОС ЗА СУЧАСНИМИ ДАНИМИ ЗЕМЛЯ МАЄ ФОРМУ КУЛІ, ЯКА ДЕЩО СПЛЮСНУТА З ПОЛЮСІВ.

Номер слайду 15

ГЛОБУС – ЗМЕНШЕНА МОДЕЛЬ ЗЕМЛІ Глобус – це модель Землі зменшеної форми. Слово глобус у перекладі з латинської означає „ куля ”

Номер слайду 16

УМОВНІ ЛІНІЇ НА ГЛОБУСІ ТА КАРТІ Екватор — це уявна лінія на поверхні Землі, всі точки якої перебувають на однаковій відстані від обох полюсів. Екватор поділяє земну кулю на Північну і Південну півкулі.

Номер слайду 17

УМОВНІ ЛІНІЇ НА ГЛОБУСІ ТА КАРТІ Земна вісь — уявна вісь обертання Землі, що проходить через центр Землі і перетинає земну поверхню в географічних полюсах. Полюси Землі (Північний і Південний) — це точки перетину осі обертання Землі із земною поверхнею.

Номер слайду 18

УМОВНІ ЛІНІЇ НА ГЛОБУСІ ТА КАРТІ Меридіани — це лінії, які з’єднують Північний і Південний полюси. Паралелі — це лінії, проведені паралельно до екватора. Ці лінії, як і земна вісь, уявні їх нанесено на глобуси й карти для того, щоб легко знаходити географічні об'єкти.

Номер слайду 19

УМОВНІ ЛІНІЇ НА ГЛОБУСІ ТА КАРТІ

Номер слайду 20

Вчені визначили, що від центра Землі до її поверхні в середньому б 370 км. Довжина екватора — 40 000 км. Цікаво, що вперше обчислити розміри Землі вдалося давньогрецьким ученим ще до нашої ери. За їх розрахунками, величина кола, яке оперізує нашу планету посередині (екватора), становить 39 500 км. Як бачимо, це дуже близько до сучасних даних, які отримані за допомогою вимірювань найточнішими приладами РОЗМІРИ ЗЕМЛІ

Номер слайду 21

РОЗМІРИ ЗЕМЛІ Основні геометричні характеристики Землі:  • земний діаметр 12756,5 км; • земна вісь 12713,7 км; • середній радіус 6371,1 км; • площа поверхні 510 млн. кв. км.

Номер слайду 22

ЧИ СПРАВДІ ЗЕМЛЯ КУЛЯСТА? Сучасні розрахунки показують, що Земля сплюснута з полюсів. Тому її форма радше овальна, ніж куляста. Водночас земна поверхня має значні виступи материків, а на них — гори та западини океанів, заповнені водою. Внаслідок нерівномірного розподілу маси форма Землі відхиляється від правильної форми овалу.

Номер слайду 23

ПОВЕРХНЯ ЗЕМЛІ Поверхня Землі не є рівною. На ній є як підняття (гори, височини), так і западини (моря, океани).

Номер слайду 24

Форма радше овальна, ніж куляста. Водночас земна поверхня має значні виступи материків, а на них — гори та западини океанів, заповнені водою.

Номер слайду 25

Опрацюйте  § 23.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Скоробагата Людмила Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Клочко Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Мурашко Олена Іванівна
    Дякуємо за презентацію. Матеріал повністю відповідає темі. Приємний для сприйняття (візуально та за змістом).
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Кирпатий Микола
    Повноцінна презентація-конспект Дякую
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
Додано
12 грудня 2020
Переглядів
15124
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку