Коли говорять про бактерії, багато хто відразу уявляє шкідливі організми, що розносять хвороби. Але справа в тому, що існує більше двох тисяч різних видів бактерій і більшість з них корисні живим організмам, включаючи людину. Наука, що вивчає мікроби, називається мікробіологією. Галузь мікробіології, що вивчає бактерії, називають бактеріологією
Загальна характеристика. Бактерії - найдревніша група організмів з нині існуючих на Землі. Перші бактерії з'явилися, ймовірно, більше 3,5 млрд. років тому. Бактерії – це дуже маленькі організми, які складаються з однієї клітини. Вони не мають ядра, а є тільки ядерна оболонка. Бактерія в перекладі з грецької мови означає “ паличка ”Більшість бактерій безбарвні. Тільки деякі з них пофарбовані в пурпуровий або в зелений колір. Першовідкривачем світу бактерій був Антоній Левенгук - голландський натураліст 17 століття, вперше створив досконалу лупу-мікроскоп, що збільшує предмети в 160-270 разів.
Бактерії були вивчені Луї Пастером, він встановив роль бактерій в процесах бродіння, вивчав особливості бактеріальних хвороб. Бактерії ― найдавніші організми на Землі, вони мешкають всюди – у воді, ґрунті, різних організмах, у повітрі, на різних предметах, у тілі рослин, тварин, людини, в гарячих джерелах і в льодовиках.
мікроскопічні організми (переважно одноклітинні);клітини не мають ядра;живляться органічними речовинами;бувають різної форми (кулясті, паличкоподібні, спіральні тощо);переміщуються за допомогою джгутиків, ковзанням, переносяться вітром чи течіями водойм на значні відстані. Різноманітні форми бактерій. Ознаки бактерій:
Користь бактерій. Бактерії викликають гниття загиблих рослин і тварин на землі і в воді. Без цих бактерій земля була б покрита різним мертвим матеріалом. Переробляючи складні речовини, бактерії розкладають їх на прості. Ці речовини повертаються в ґрунт, воду і повітря, де можуть бути використані рослинами і тваринами. Бактерії відіграють важливу роль у травному процесі людини та інших тварин. Їх дуже багато в кишечнику. Ці бактерії розкладають їжу. У той же час вони виробляють вітаміни, які використовує потім організм.
{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}БактеріїПриносять користь. Кисломолочні бактеріїзахищають кишечник, сприяють скисанню молочних продуктів (сир, сметану, кефір, різні йогурти)Бактерії в шлунку жуйних твариндопомагають їм перетравлювати целюлозу. Бактерії, які перетворюють мертву органіку на неорганічні речовини для рослиночищують планету від решток та забезпечують рослини неорганічними речовинами. Кислі бактеріїВикористовуються для закваски овочів. Бульбочкові бактеріїперетворюють азот повітря на сполуки Нітрогену, які необхідні рослині для утворення білків. Корисні бактерії
Користь бактерій у забезпеченні родючості ґрунту. Бактерії відіграють провідну роль у забезпеченні родючості ґрунту . Вони розкладають органічні речовини до неорганічних, які споживають рослини. Бактерії також створюють органічну речовину ґрунту. Азотофіксуючі бактерії та ціанобактерії здатні засвоювати азот повітря. Тим самим вони повертають його в ґрунт.Ґрунтові бактерії виробляють сполуки, що прискорюють ріст рослин.
Корисні бактерії в організмі людини. В кишечнику людини живуть бактерії (наприклад, кишкова паличка), які сприяють процесам травлення, синтезують деякі вітаміни та перешкоджають діяльності хвороботворних мікроорга-нізмів. У разі надмірного застосування антибіотиків ці корисні бактерії гинуть, що погано впливає на здоров'я. Кишкова паличка
Корисні бактерії в організмі тварин. У шлунку корів, овець, кіз, у кишечнику коней також живуть бактерії. Ці тварини споживають багату на клітковину рослинну їжу, але самостійно її перетравлювати не здатні. Цю функцію здійснюють бактерії. Отже, таке співжиття бактерій та травоїдних тварин взаємовигідне: бактерії допомагають тваринам перетравлювати та засвоювати їжу
{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}БактеріїЗавдають шкоду. Хвороботворні (кишкова паличка, туберкульозна паличка)викликають хвороби: ангіну, пневмонію, дизентерію тощо, збудники хвороб сільськогосподарських рослин та тварин. Бактерії, які псують продукти. Псують продукти. Бактерія, що викликає ботулізмживе в здутих консервах. Бактерії, що спричинюють гниття. Псують вироби з деревини та тканин, викликають біологічне руйнування промислових матеріалів та виробів. Шкідливі бактерії
Шкідливі бактерії в житті людей,тварин та рослин. У людини бактерії спричиняють такі захворювання, як дифтерія, туберкульоз, ангіна, холера, дизентерія, тиф, чума, скарлатина, правець та багато інших. Свійські тварини можуть хворіти на сибірку, бруцельоз. Несвоєчасне звернення до лікаря та недотримання його порад може призвести до смерті хворої людини або тварини. Бактерії можуть спричинювати різноманітні захворювання рослин, на уражених органах яких з'являються плями, пухлини тощо, вони зрештою загнивають і відмирають.
Як потрапляють шкідливі бактерії в організм. Одним із найпоширеніших шляхів проникнення бактерій в організм людини є повітряно-краплинний. Під час кашлю та чхання хворих людей у повітря разом із дрібними краплинками рідини (слизу, слини) потрапляють мільйони бактеріальних клітин. Якщо поруч із хворою людиною перебуває здорова, клітини бактерій можуть потрапити до неї через органи дихання і спричинити захворювання. Деякі хвороботворні бактерії, наприклад лептоспіри, можуть потрапити в організм людини з водою. Це може статися під час купання у стоячих водоймах, забруднених органікою, або коли пити сиру воду з цих водойм. Хвороботворні бактерії можуть потрапляти в організм людини або тварини під час укусу кровосисних комах або кліщів.
За даними південнокорейського Бюро захисту прав споживачів, кількість бактерій на ручках візків великих магазинів сягає 1100 колоній на 10 см².1100 Ручки кабінок громадських вбиралень містять лише 340 колоній шкідливих мікроорганізмів.340найбрудніші речіГРОШІ належать до найбрудніших речей у світі (купюри містять бактерії, які викликають туберкульоз, менінгококову, кишкову та інші інфекції)Друге місце займають комп'ютерні «мишки» в інтернет-кафе (690 колоній на 10см²). Вчені стверджують, що на кожному офісному столі живе в 400 разів більше мікробів, ніж на стінах туалету.690 Ось так виглядають бактерії на купюрах. ЦІКАВО ЗНАТИЯпонські йени найчистіші у світі. У спеціальних апаратах банкноти “миють” (обробляють озоном та ультрафіолетом).
Рівні небезпеки Середній рівень небезпеки: Ваш улюблений столик у кафе - справжній рай для бактерій;Хвороботворні бактерії часто знаходяться в акваріумі; Хвороботворні бактерії можуть знаходитися в слині вашої собаки. Високий рівень небезпеки : Кнопка для зливу води, дверні ручки та умивальники в громадських туалетах - улюблені місця проживання хвороботворних бактерій;Кухонна губка, раковина на кухні є ідеальним середовищем існування для хвороботворних бактерій;Громадський телефон.
ПРАВИЛА ЗАПОБІГАННЯ ХВОРОБ,спричинених хвороботворними бактеріями:ретельно мити руки;мити фрукти і овочі перед їхнім вживанням;користуватись чистим посудом;не вживати консерви зі здутими кришками;вживати продукти до придатного терміну;дезинфікувати речі хворої людини;спілкуватися зі хворим за правилами уникнення зараження;не забувати про цілющі властивості часнику, цибулі, звіробою, шавлії, нагідок тощо, які згубно діють на хвороботворні бактерії.
Як це не дивно, мікроорганізми часто здійснюють своєрідні мандрівки з хмар на земну поверхню і навпаки; це дійсно показує їх витривалість та неабияку можливість пристосовуватись, адже їм доводиться виживати в умовах дуже низьких температур, інтенсивного ультрафіолетового випромінювання, а також їдкої та кислої води. Бактерії - мандрівники Донедавна вважалося, що життя мікроорганізмів у хмарах існує, але великого значення цьому ніколи не надавали; лише завдяки нещодавнім дослідженням французьких учених, які взяли пробу води з хмари, з’ясувався наступний факт: бактерії не лише живуть у цих скупченнях водяних крапель, а і чинять значний вплив на їх формування та склад.
У ґрунтовій породі на дні Льодовитого океану біля острова Шпіцберген виявили бактерії віком більше 100.000.000 років. Ці бактерії є найбільш стійкими організмами на планеті Земля. Вони вміють переносити найбільш екстремальні температури – як низькі, так і високі. Вони вміють впадати у стан анабіозу і так можуть пробути більше ста мільйонів років. Бактерії вічні?У нашому здоровому тілі живе здоровий дух, а також… 500 різних видів бактерій! Близько 2 кг бактерій живе в нашому кишечнику, але непокоїтися не варто. Переважна більшість їх корисна. Так, наприклад, мікроскопічні організми допомагають нам перетравлювати їжу і навіть зміцнюють імунітет. У кишківнику кожної людини - близько двох кілограм бактерій
Це цікаво. В одному грамі йогурту містяться десятки мільйонів бактерій (головним чином - лактобактерій і ентерококів). Батьківщиною йогурту вважається Болгарія , але там йогуртом може називатися лише продукт, виготовлений з натурального молока і закваски. Жодного сухого молока, ароматизаторів, фруктів, цукру та інших добавок справжній йогурт містити не має. 160 видів бактерій знаходиться в одному мілілітрі океанської води, в грамі ґрунту - від 6400 до 38 000 видів, а мілілітр стічних вод з міської каналізації, як не дивно, - всього близько 70 видів.
Найнебезпечніші бактерії в світі Вважалося, що цю смертоносну бактерію можна підхопити лише в лікарні, але, як стало відомо, вона здатна знайти людину скрізь: в спортзалі, школі, дитячому садку, магазині і т.д . Вчені стверджують, що цей стафілокок носять на собі більше 1/3 населення Землі. Переважно він дрімає на шкірі або в легенях, але досить непомітної ранки, щоб він проник усередину і нагородив свою жертву одним з найнебезпечніших захворювань таких як зараження крові, пневмонія і безліч інших. Золотистий стафілокок