Презентація з природознавства для 5 класу до теми уроку 50 "Різноманітність організмів. Бактерії."

Про матеріал
Сформувати знання про особливості будови корисних та хвороботворних бактерій, особливості їхнього розмноження, значення у природі та житті людини. Розвивати вміння порівнювати, робити висновки, формувати прагнення досліджувати навколишній світ, навички, використовувати набуті знання у житті.Виховувати потребу дотримуватись правил особистої гігієни, естетичне сприймання природи, бережне ставлення до навколишнього світу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Різноманітність організмів. Бактерії.

Номер слайду 2

Коли говорять про бактерії, багато хто відразу уявляє шкідливі організми, що розносять хвороби. Але справа в тому, що існує більше двох тисяч різних видів бактерій і більшість з них корисні живим організмам, включаючи людину. Наука, що вивчає мікроби, називається мікробіологією. Галузь мікробіології, що вивчає бактерії, називають бактеріологією

Номер слайду 3

Загальна характеристика. Бактерії - найдревніша група організмів з нині існуючих на Землі. Перші бактерії з'явилися, ймовірно, більше 3,5 млрд. років тому. Бактерії – це дуже маленькі організми, які складаються з однієї клітини. Вони не мають ядра, а є тільки ядерна оболонка. Бактерія в перекладі з грецької мови означає “ паличка ”Більшість бактерій безбарвні. Тільки деякі з них пофарбовані в пурпуровий або в зелений колір. Першовідкривачем світу бактерій був Антоній Левенгук - голландський натураліст 17 століття, вперше створив досконалу лупу-мікроскоп, що збільшує предмети в 160-270 разів.

Номер слайду 4

Бактерії були вивчені Луї Пастером, він встановив роль бактерій в процесах бродіння, вивчав особливості бактеріальних хвороб. Бактерії ― найдавніші організми на Землі, вони мешкають всюди – у воді, ґрунті, різних організмах, у повітрі, на різних предметах, у тілі рослин, тварин, людини, в гарячих джерелах і в льодовиках.

Номер слайду 5

В лабораторіях бактерії вирощують в спеціальному поживному середовищі. Мільйони бактерій утворюють колонії різного кольору та форми. Бактерії під мікроскопом

Номер слайду 6

мікроскопічні організми (переважно одноклітинні);клітини не мають ядра;живляться органічними речовинами;бувають різної форми (кулясті, паличкоподібні, спіральні тощо);переміщуються за допомогою джгутиків, ковзанням, переносяться вітром чи течіями водойм на значні відстані. Різноманітні форми бактерій. Ознаки бактерій:

Номер слайду 7

Дихають. Живляться. Ростуть. Розмножуються. Вмирають. Ознаки бактерій: Форми бактерій: Бактерії – ” палички ” Бактерії – ” спіралі ” Бактерії – ” кульки ”

Номер слайду 8

Номер слайду 9

живляться готовими органічними речовинами;здатні самі виробляти органічні речовини на світлі, бо мають хлорофіл (ціанобактерії);деякі бактерії живуть без кисню. Види бактерій:

Номер слайду 10

Більшість бактерій живиться рештками рослин і тварин. Вони очищають ґрунт і воду від забруднення, збагачують ґрунт поживними речовинами. Такі бактерії називають “ санітарами природи ”.

Номер слайду 11

Користь бактерій. Бактерії викликають гниття загиблих рослин і тварин на землі і в воді. Без цих бактерій земля була б покрита різним мертвим матеріалом. Переробляючи складні речовини, бактерії розкладають їх на прості. Ці речовини повертаються в ґрунт, воду і повітря, де можуть бути використані рослинами і тваринами. Бактерії відіграють важливу роль у травному процесі людини та інших тварин. Їх дуже багато в кишечнику. Ці бактерії розкладають їжу. У той же час вони виробляють вітаміни, які використовує потім організм.

Номер слайду 12

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}БактеріїПриносять користь. Кисломолочні бактеріїзахищають кишечник, сприяють скисанню молочних продуктів (сир, сметану, кефір, різні йогурти)Бактерії в шлунку жуйних твариндопомагають їм перетравлювати целюлозу. Бактерії, які перетворюють мертву органіку на неорганічні речовини для рослиночищують планету від решток та забезпечують рослини неорганічними речовинами. Кислі бактеріїВикористовуються для закваски овочів. Бульбочкові бактеріїперетворюють азот повітря на сполуки Нітрогену, які необхідні рослині для утворення білків. Корисні бактерії

Номер слайду 13

Користь бактерій у забезпеченні родючості ґрунту. Бактерії відіграють провідну роль у забезпеченні родючості ґрунту . Вони розкладають органічні речовини до неорганічних, які споживають рослини. Бактерії також створюють органічну речовину ґрунту. Азотофіксуючі бактерії та ціанобактерії здатні засвоювати азот повітря. Тим самим вони повертають його в ґрунт.Ґрунтові бактерії виробляють сполуки, що прискорюють ріст рослин.

Номер слайду 14

Бактерії і корисні копалиниҐрунтові бактерії беруть участь в утворенні кам’яного вугілля, нафти, торфу

Номер слайду 15

Корисні бактерії в організмі людини. В кишечнику людини живуть бактерії (наприклад, кишкова паличка), які сприяють процесам травлення, синтезують деякі вітаміни та перешкоджають діяльності хвороботворних мікроорга-нізмів. У разі надмірного застосування антибіотиків ці корисні бактерії гинуть, що погано впливає на здоров'я. Кишкова паличка

Номер слайду 16

Бактерії на службі у людини. Без корисних бактерій неможливо виготовити кисломолочні продукти, квасити плоди та овочі.

Номер слайду 17

Кисломолочні бактерії Користь бактерій. Покращують травлення. Забезпечують організм необхідними речовинами. Пригнічують розвиток умовно-небезпечних бактерій

Номер слайду 18

Бактерії необхідні в процесі бродіння при виробництві оцту. Такий же процес відбувається у промисловому виробництві фарб, пластмас, косметичних товарів і кондитерських виробів. Бактерії потрібні для одержання деяких напоїв. Бактерії та харчова промисловість

Номер слайду 19

Корисні бактерії в організмі тварин. У шлунку корів, овець, кіз, у кишечнику коней також живуть бактерії. Ці тварини споживають багату на клітковину рослинну їжу, але самостійно її перетравлювати не здатні. Цю функцію здійснюють бактерії. Отже, таке співжиття бактерій та травоїдних тварин взаємовигідне: бактерії допомагають тваринам перетравлювати та засвоювати їжу

Номер слайду 20

1. Очищення водойм2. Біосинтетичні можливості бактерій3. Використання в лікуванні “ світових ” хвороб

Номер слайду 21

Найбільше бактерійналічують у закритихприміщеннях, де їх може скупчуватисьдо 300 тис. на 1 мм ³. У сільській місцевості повітря чистіше, ніж у міській.

Номер слайду 22

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}БактеріїЗавдають шкоду. Хвороботворні (кишкова паличка, туберкульозна паличка)викликають хвороби: ангіну, пневмонію, дизентерію тощо, збудники хвороб сільськогосподарських рослин та тварин. Бактерії, які псують продукти. Псують продукти. Бактерія, що викликає ботулізмживе в здутих консервах. Бактерії, що спричинюють гниття. Псують вироби з деревини та тканин, викликають біологічне руйнування промислових матеріалів та виробів. Шкідливі бактерії

Номер слайду 23

Шкідливі бактеріїПотрапляють в організм. Оселяються. Розмножуються. Виділяють отруйні речовини токсини. Виникає захворювання

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Шкідливі бактерії в житті людей,тварин та рослин. У людини бактерії спричиняють такі захворювання, як дифтерія, туберкульоз, ангіна, холера, дизентерія, тиф, чума, скарлатина, правець та багато інших. Свійські тварини можуть хворіти на сибірку, бруцельоз. Несвоєчасне звернення до лікаря та недотримання його порад може призвести до смерті хворої людини або тварини. Бактерії можуть спричинювати різноманітні захворювання рослин, на уражених органах яких з'являються плями, пухлини тощо, вони зрештою загнивають і відмирають.

Номер слайду 26

Паразитичні бактерії (паразити)Живляться речовинами живих організмів. Спричиняють багато небезпечних хвороб людини (туберкульоз, дифтерію, черевний тиф, холеру);Тварин (сибірку, чуму);Рослин (бактеріальні опіки, гнилі, рак).

Номер слайду 27

Як потрапляють шкідливі бактерії в організм. Одним із найпоширеніших шляхів проникнення бактерій в організм людини є повітряно-краплинний. Під час кашлю та чхання хворих людей у повітря разом із дрібними краплинками рідини (слизу, слини) потрапляють мільйони бактеріальних клітин. Якщо поруч із хворою людиною перебуває здорова, клітини бактерій можуть потрапити до неї через органи дихання і спричинити захворювання. Деякі хвороботворні бактерії, наприклад лептоспіри, можуть потрапити в організм людини з водою. Це може статися під час купання у стоячих водоймах, забруднених органікою, або коли пити сиру воду з цих водойм. Хвороботворні бактерії можуть потрапляти в організм людини або тварини під час укусу кровосисних комах або кліщів.

Номер слайду 28

За даними південнокорейського Бюро захисту прав споживачів, кількість бактерій на ручках візків великих магазинів сягає 1100 колоній на 10 см².1100 Ручки кабінок громадських вбиралень містять лише 340 колоній шкідливих мікроорганізмів.340найбрудніші речіГРОШІ належать до найбрудніших речей у світі (купюри містять бактерії, які викликають туберкульоз, менінгококову, кишкову та інші інфекції)Друге місце займають комп'ютерні «мишки» в інтернет-кафе (690 колоній на 10см²). Вчені стверджують, що на кожному офісному столі живе в 400 разів більше мікробів, ніж на стінах туалету.690 Ось так виглядають бактерії на купюрах. ЦІКАВО ЗНАТИЯпонські йени найчистіші у світі. У спеціальних апаратах банкноти “миють” (обробляють озоном та ультрафіолетом).

Номер слайду 29

Рівні небезпеки Середній рівень небезпеки: Ваш улюблений столик у кафе - справжній рай для бактерій;Хвороботворні бактерії часто знаходяться в акваріумі; Хвороботворні бактерії можуть знаходитися в слині вашої собаки. Високий рівень небезпеки : Кнопка для зливу води, дверні ручки та умивальники в громадських туалетах - улюблені місця проживання хвороботворних бактерій;Кухонна губка, раковина на кухні є ідеальним середовищем існування для хвороботворних бактерій;Громадський телефон.

Номер слайду 30

Рівень підвищеного ризику : Чхання і кашель є частою причиною поширення вірусу грипу в суспільстві;Загальний душ;Кухонна дошка. Рівні небезпеки. Бактерії на язиці людини

Номер слайду 31

ПРАВИЛА ЗАПОБІГАННЯ ХВОРОБ,спричинених хвороботворними бактеріями:ретельно мити руки;мити фрукти і овочі перед їхнім вживанням;користуватись чистим посудом;не вживати консерви зі здутими кришками;вживати продукти до придатного терміну;дезинфікувати речі хворої людини;спілкуватися зі хворим за правилами уникнення зараження;не забувати про цілющі властивості часнику, цибулі, звіробою, шавлії, нагідок тощо, які згубно діють на хвороботворні бактерії.

Номер слайду 32

Як це не дивно, мікроорганізми часто здійснюють своєрідні мандрівки з хмар на земну поверхню і навпаки; це дійсно показує їх витривалість та неабияку можливість пристосовуватись, адже їм доводиться виживати в умовах дуже низьких температур, інтенсивного ультрафіолетового випромінювання, а також їдкої та кислої води. Бактерії - мандрівники Донедавна вважалося, що життя мікроорганізмів у хмарах існує, але великого значення цьому ніколи не надавали; лише завдяки нещодавнім дослідженням французьких учених, які взяли пробу води з хмари, з’ясувався наступний факт: бактерії не лише живуть  у цих скупченнях водяних крапель, а і чинять значний вплив на їх формування та склад.

Номер слайду 33

У ґрунтовій породі на дні Льодовитого океану біля острова Шпіцберген виявили бактерії віком більше 100.000.000 років. Ці бактерії є найбільш стійкими організмами на планеті Земля. Вони вміють переносити найбільш екстремальні температури – як низькі, так і високі. Вони вміють впадати у стан анабіозу і так можуть пробути більше ста мільйонів років. Бактерії вічні?У нашому здоровому тілі живе здоровий дух, а також… 500 різних видів бактерій! Близько 2 кг бактерій живе в нашому кишечнику, але непокоїтися не варто. Переважна більшість їх корисна. Так, наприклад, мікроскопічні організми допомагають нам перетравлювати їжу і навіть зміцнюють імунітет. У кишківнику кожної людини - близько двох кілограм бактерій

Номер слайду 34

Це цікаво. В одному грамі йогурту містяться десятки мільйонів бактерій (головним чином - лактобактерій і ентерококів). Батьківщиною йогурту вважається Болгарія , але там йогуртом може називатися лише продукт, виготовлений з натурального молока і закваски. Жодного сухого молока, ароматизаторів, фруктів, цукру та інших добавок справжній йогурт містити не має. 160 видів бактерій знаходиться в одному мілілітрі океанської води, в грамі  ґрунту - від 6400 до 38 000 видів, а мілілітр стічних вод з міської каналізації, як не дивно, - всього близько 70 видів.

Номер слайду 35

Найнебезпечніші бактерії в світі Вважалося, що цю смертоносну бактерію можна підхопити лише в лікарні, але, як стало відомо, вона здатна знайти людину скрізь: в спортзалі, школі, дитячому садку, магазині і т.д . Вчені стверджують, що цей стафілокок носять на собі більше 1/3 населення Землі. Переважно він дрімає на шкірі або в легенях, але досить непомітної ранки, щоб він проник усередину і нагородив свою жертву одним з найнебезпечніших захворювань таких як зараження крові, пневмонія і безліч інших. Золотистий стафілокок

Номер слайду 36

Значно більше корисних бактерій, ніж шкідливих!

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Домашнє завдання1. Опрацювати § 37

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 9
Оцінки та відгуки
  1. Жукова Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Kozlova Olga
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Дурасова Лілія Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Косенко Наталія Миколаївна
    Дякую за чудовий матеріал!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Костецька Ольга Євгенівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Бас Наталія Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Бубновська Ірина Ігорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Савош Тетяна Іванівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Горовий Іван
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 6 відгуків
pptx
Додано
9 квітня 2021
Переглядів
29260
Оцінка розробки
4.9 (9 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку