Презентація з технології приготування їжі

Про матеріал
Значення модної, затребуваної професії баріста у нашому житті. Особливості приготування кави баріста.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Кава є супутником творчих людей»Маріупольське вище металургійне професійне училище. Кава-Баріста. Чупир Тетяна Іванівна – викладач спецтехнологіїМаріуполь 2020

Номер слайду 2

Трішечки з історіїНам всім добре відомий цей напій, але більшість не знає, звідки кава до нас прийшла. Історики вважають, що до п’ятнадцятого століття кавове дерево росло диким, а потім араби привезли кавове дерево до себе на Аравійський півострів І протягом двох століть вони були єдиними, хто вирощував і продавав каву. Одна з найдавніших легенд розповідає про мусульманського пілігрима, який в середині сімнадцятого століття таємно вивіз зерна кави в Індію. А потім вже в кінці цього ж століття голландці перевезли кавові дерева на Суматру і Яву. З тих пір почалося вживання кавових зерен в усьому світі. У вісімнадцятому столітті почали вирощувати каву в Бразилії, на Ямайці, Коста-Ріці, Гватемалі і Гвінеї. Зараз налічується сотні сортів кави , і відповідно ці сорти поділені за місцем їх вирощування. Популярність кави на території європи проіснувала до кінця 19 століття. але потім вживання кави стало шкідливим, і напій втратив свою популярність. У двадцятому столітті і понині напій з кави повернув свої позиції і вважається одним з найпопулярніших напоїв у світі. І ще один цікавий факт – торгівля кавою займає другу позицію за прибутковістю в світі після торгівлі нафтою.

Номер слайду 3

Кава - це варення з джазових платівок кава - це світ , котрий можна перемішувати ложечкою кава - це врата сприйняття нічного пейзажу кава - це яскрава фантазія веселки . Кава має чудовий смак, але не для всіх зрозумілий. Її потрібно навчитися розуміти та любити,тільки при цій умові можна нею насолоджуватися у повній мірі. Г.флобер

Номер слайду 4

Барістика

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Кава Barіsta. Кава Barista – натуральна свіжообсмажена кава найвищої якості. Всі суміші Barista створені провідними експертами кавової індустрії з використанням виключно кавових зерен сорту спешиалті. Усі сорти кави, що використовуються в сумішах Barista, обсмажуються індивідуально, що дозволяє підкреслити їх унікальні характеристики. Спешиалті кава — це зерна найвищої якості, які складають всього 10% від світового кавового виробництва і володіють унікальними смаковими характеристиками, властивими певним географічним місцям за походженням та методам вирощування.

Номер слайду 7

Кава Barista - це найпопулярніший напій у всьому світові. На сьогоднішній день відомо більше тисячі різних сортів цього продукту, а способів його приготування і того більше. Варто відзначити, що в кожній країні існують свої звичаї та традиції вживання цього напою

Номер слайду 8

Сьогодні цей гарячий напій можна сміливо назвати світовим продуктом, тому попит на нього постійно зростає. Сучасні виробники працюють над удосконаленням та урізноманітненням кави, додаючи туди не тільки молоко або вершки, але і лікери, бальзами, морозиво, ром, віскі, соки чи фрукти. Та й сама кава тепер є зерновою, розчиненою, меленою, таблетованою, капсульною тощо.

Номер слайду 9

Сама кава може бути різних видів: зерновою, розчинною, меленою, таблетованою, капсульною тощо. Види кави

Номер слайду 10

Розчинна кава. Кристалізована, розчинна кава упакована у фірмові поліпропіленові пакети BARISTA. Виготовлена з відбірних кавових зерен.

Номер слайду 11

Зернова кава. Гармонія гірчинки, кислуватого присмаку і солодощів. Суміш виготовлена з бразильських , центрально-американських і азіатських сортів кави: бразильська арабіка і робуста, Гватемала, Бурунді, Колумбія, Папуа-Нова Гвінея. Арабіка з невеликим додаванням робусти (до 15%). Темне обсмажування.

Номер слайду 12

Кава Barista - мелений Blend №4 250г пакет. Баріста - кава натуральна, свіжообсмажена, мелена, еспрессо помол, сорт спешиалті, світлого обсмажування. Всі суміші Barista створені провідними експертами кавової індустрії з використанням виключно кавових зерен сорту спешиалті. Суміш №4 -виключно солодка, м'яка, масляна з шовковими нотками ванілі, кедра, цитрусових, фруктів і грінок. Усі сорти кави, що використовуються в сумішах Barista, обсмажуються індивідуально, шо дозволяє підкреслити їх унікальні характеристики. Кава мелена

Номер слайду 13

Кава у капсулах

Номер слайду 14

Кава підвищує ефективність антибіотиків До такого висновку прийшли іранські вчені з університету Мешхеду. Після додавання до антибіотика кофеїну дія ліків на синьогнійну паличку посилилася у 2 рази, а на стафілокок – у 4 рази. Кава не протипоказана вагітним. Майбутня мама може спокійно випивати 3 чашки в день, не побоюючись за здоров'я малюка. За умови, звичайно, що вагітність протікає без ускладнень. Кава захищає від подагри. За даними дослідження, яке проводилося в США протягом 6 років , в якому прийняли участь 50 тисяч осіб, вживання 4 і більше чашок кави в день, на 40% знижують ризик розвитку подагри. Кофеїн знімає біль у м'язах. Вчені з університету штату Джорджія рекомендують протягом першого тижня занять спортом випивати по 2 чашки кави перед розминанням. Це допомагає зменшити чутливість до болю у м'язах. Цікаві факти корисної кави

Номер слайду 15

На Сході каву готують у спеціальному посуді – джезві (турці)на розпеченому піску, який обволікує і рівномірно прогріває стінки турки. Для цих цілей використовують спеціальні жаровні і пісок спеціальної структури. В домашніх умовах можна обійтися і звичайною плитою, краще газовою, використовуючи найменшу конфорку, щоб турку обволікував вогонь. А ось без самої турки ніяк не обійтися , якщо бажаєте отримати справжній східний напій. Все ж таки турку доведеться придбати. Приготування кави у турці (джезве)

Номер слайду 16

Для приготування кави використовують просте пристосування ,без спеціальних механізмів та електричних елементів ,поршневу кавоварку, або френч-прес. Своєю назвою ці кавоварки забов’ язані французькій фірмі «Меліор», яка в 1920 році розробила поршневі кавоварки. Це високий вузький скляний посуд, в якому настояну крупномелену каву, залиту водою, віджимають за допомогою поршня, прикріпленого до кришки. Френч-прес (кафетіер) або поршневий метод

Номер слайду 17

Кавник використовують для найпростішого способу приготування кави. Цей спосіб сьогодні не є популярним, хоча завжди може розглядатися як вихід з положення за відсутності часу чи приготування іншими способами заварювання кави. Спосіб приготування: кава грубого помолу заливається гарячою водою. У цьому випадку кава готується як і в кафетиере, з тією лише різницею, що в кавнику відсутній поршень для відділення гущі від рідини. Кавник

Номер слайду 18

Спосіб приготування: кава середнього помолу насипається в паперовий одноразовий фільтр , при цьому конус може використовуватися безліч разів , а гаряча вода заливається в каву зверху. Через три хвилини готова прозора, м'яка, з легким кислуватим присмаком кава. Не бажано використовувати дрібний помел, так як контакт води з кавою займе більше часу, і кава буде гіркою. Крім того, в таких автоматах каву не можна залишати гарячою більше 30 хвилин, інакше напій набуває неприємного присмаку. Крапельний спосіб, або спосіб фільтрації

Номер слайду 19

кавоварка складається з трьох секцій. У нижню заливається вода,у середню з сітчастим фільтром засипають каву крупного помелу, а у верхній вузькій трубці від другої секції, конденсується вже готовий напій. Вода в нижньому резервуарі закипає (за допомогою електронагрівача або на плиті), при цьому в ньому підвищується тиск, і окріп з нижнього циліндра піднімається вгору через гейзер, проходить через мелену каву і потрапляє у верхній резервуар. Кавоварка гейзерного (перколяційного) типу

Номер слайду 20

Кавоварка «МОКА»кавоварка складається з трьох частин: нижнього усіченого конуса (нагрівача), куди заливається вода; металевого фільтра, куди засипається кава середнєдрібного помелу; верхнього усіченого конуса, де накопичується готовий напій. Перед приготуванням "мока" щільно закручується по різьбі, що сполучає нижній і верхній конуси додатковою ізоляцією. Від навколишнього середовища захищає гумова прокладка між конусами. Потім кавоварку ставлять на повільний вогонь (існують також електричні "мока").

Номер слайду 21

Кава-машина еспрессо, компресійна кавоварка на домашніх кава-машинах чашка еспрессо готується протягом 30 сек. натисненням однією кнопкою. Попередньо чашка еспрессо підігрівається Під тиском 15 бар, пара проходить через мелену каву. Температура кави на виході становить 86-90 С. Для еспрессо використовується дрібний помел. Золотисто-коричнева щільна піна на поверхні кави, названа «кремом», - показник правильного приготовання еспрессо, яка є якістю цього напою.

Номер слайду 22

Кава-машина

Номер слайду 23

Баріста

Номер слайду 24

Баріста. Баріста (італ. barista — буквально «людина, що працює за барною стійкою», бармен, буфетник) — кавовар, фахівець з приготування кави (в основному саме еспрессо), вміє правильно приготувати каву (в тому числі з використанням мистецтва латте-арт) , або напоїв на його основі, з високою майстерністю подати цей напій відвідувачу. Іншими словами, це людина, яка виконує функції бармена, який працює не з алкогольними напоями і коктейлями на його основі ,а з кавою, напоями на основі кави. По суті, баріста — це кавовий сомельє, кавових справ майстер.

Номер слайду 25

Обов'язки баріста цей курс розрахований на знання правил приготування кави: всебічне використання кавових сумішей, розумітися на сортах кави, знати місця зростання кавових плантацій, знання ароматів, характерних для певного виду обсмажування зерен, знання та вміння відчувати відтінки смаку, вміння приготувати до 40 видів кави (капучіно, латте, рістретто тощо)

Номер слайду 26

Обов'язки баріста. Вміння правильно використовувати помел різних видів кави протягом дня, підтримувати температуру води, тиск в кава-машині, кількість кави з розрахунку на одну чашку, уміння малювати на кавовій пінці (мистецтво латте-арт).

Номер слайду 27

Цікаві фактиіменник чоловічого роду баріста з'явилося в українській мові відносно недавно і поки що не зафіксовано в словниках української мови. Цей іменник не відмінюється за родами, тому рекомендують його вживати, як невідмінюваний іменник. Американська мережа кав'ярень Starbucks за один день закрила 1700 своїх закладів, щоб навчити своїх баріста виготовляти бездоганний еспрессо лише за 19 секунд. При цьому суворо відстежували, щоб напій зберігав медову наваристість, не підігрівали молоко вдруге , а піна наносилася спеціальним молочником, а не кавовою ложкою.

Номер слайду 28

Словник баріста Шот- еспрессо - порція кави 30 мл. , яку можна додати в напій для кращої інтесивності смаку. Стимер - солодкий напій збитого молока і Перевареного сиропу - так називається гіркуватий смак еспрессо. Пітчер - спеціальний глечик з нержавіючої сталі,в якому молоко збивають в піну для капучино або латте. Толл,гранде і венти - це об’єм порції напою - від маленького ( 355 мл ) до середнього ( 473 мл ) та великого ( 592 мл ).

Номер слайду 29

Стимер

Номер слайду 30

Пітчер

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Лате-арт

Номер слайду 34

Виробнича практика наших учнів на підприємствах міста Маріуполя

pptx
Додав(-ла)
Чупырь Татьяна
Додано
13 квітня 2020
Переглядів
1311
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку